Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

РОЗТЯГАННЯ-СТИСКАННЯ

.pdf
Скачиваний:
13
Добавлен:
02.02.2015
Размер:
2.48 Mб
Скачать

МIНIСТЕРСТВО ОСВIТИ І НАУКИ УКРАЇНИ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ „ХАРКIВСЬКИЙ ПОЛIТЕХНIЧНИЙ ІНСТИТУТ”

Конохов В.І. Лавінський В.І. Хавін В.Л.

„РОЗРАХУНКИ НА МІЦНІСТЬ СТЕРЖНІВ ПРИ

ЦЕНТРАЛЬНОМУ РОЗТЯГАННІ – СТИСКАННІ”

Навчально – методичний посібник з розділу курсу „Опір матеріалів”

для студентів машинобудівних спеціальностей

ЗАТВЕРДЖЕНО редакційно – видавничою радою університету, протокол № 2

від 21.06.2007 р.

Харків НТУ „ХПІ” 2007

ББК 30.121 К64 УДК 620.17

Рецензенти : д–р техн. наук, проф. О.К. Морачковський (Національний технічний університет „Харківський політехнічний інститут”), канд. техн. наук, доцент С.А. Вамболь (Університет цивільного захисту України)

Конохов В.І., Лавінський В.І., Хавін В.Л.

Розрахунки на міцність стержнів при центральному розтяганні – стисканні. Навчально - методичний посібник з розділу курсу „Опір матеріалів” для студентів машинобудівних спеціальностей. – Харків: НТУ “ХПІ”, 2007 –76 с.

Розглядаються теоретичні аспекти розрахунків на центральне розтягання– стискання, надаються приклади інженерних розрахунків на міцність статично визначуваних систем; теоретичні основи напруженого стану на похилих площадках, різні види деформацій та переміщень, визначається модуль пружності матеріалів та коефіцієнт Пуассона, потенційна енергія пружної деформації при розтяганні – стисканні; розглядаються методи та наводяться приклади розрахунків статично невизначуваних систем при центральному розтяганні – стисканні; надаються розрахункові схеми і чисельні дані для виконання індивідуальних розрахунково – проектувальних завдань, а також приклади їх розв’язання.

Призначено для студентів машинобудівних спеціальностей. Може бути корисним для викладачів, а також для аспірантів, інженерів та наукових працівників.

Іл. 27. Табл. 5. Бібліогр. 2 назв.

ББК 30.121

© В.І. Конохов В.І. Лавінський

В.Л. Хавін, 2007р.

2

Вступ

У процесі експлуатації машин та споруд їхні елементи так чи інакше беруть участь у роботі конструкції й зазнають дії різних навантажень. При цьому реальні тіла руйнуються та деформуються внаслідок прикладення до них різних типів навантажень. Для забезпечення нормальної роботи конструкція має задовольняти необхідні умови міцності, жорсткості та стійкості.

Для того щоб конструкція цілком відповідала вимогам міцності, жорсткості та стійкості, а отже, була надійною в експлуатації, треба враховуючи властивості матеріалів, визначити відповідні розміри залежно від виду навантаження та його характеру.

В даному посібнику розглядається один з основних видів простого деформування стержнів – центральне розтягання – стискання прямолінійних стержнів.

3

Позначення і розмірності

При розгляданні теми „Центральне розтягання – стискання прямолінійних стержнів” приймаються наступні позначення і розмірності:

N(zi ) – внутрішня поздовжня сила в перерізі zi , [H],[kH];

A – площа поперечного перерізу бруса, [м2 ];

l – довжина бруса на окремих ділянках, [м];

а, b, c, h –геометричні розміри елементів розрахункових схем, [м];

Fi – зовнішня зосереджена сила, [H],[kH];

qi – зовнішнє рівномірно розподілене навантаження, [kH м];

δ – недосконалість виготовлення (початкове відхилення розмірів від номіналу), [м],[мм];

t – зміна температури (різниця між температурою зборки та температурою експлуатації),[0 C];

E – модуль поздовжньої пружності матеріалу, [МПа];

αt

– коефіцієнт лінійного температурного розширення матеріалу, [1 0

С

];

 

σт

– границя текучості матеріалу, [МПа];

 

 

 

nт

– коефіцієнт запасу.

 

 

4

1 Центральне розтягання та стискання прямолінійного стержня

1.1 Внутрішня поздовжня сила

Центральне розтягання – стискання у брусі виникає в тому випадку, коли зовнішні навантаження діють по його осі (осьові зовнішні сили), чи приводяться до осьових сил. У цьому випадку, у перерізі виникає єдиний внутрішній силовий фактор – внутрішня поздовжня сила N , а поперечні сили Qx , Qy , зги-

наючі M x , M y і крутний M к моменти тотожно дорівнюють нулю.

Брус, що знаходиться під дією розтягання – стискання, називається стер-

жнем.

Проаналізуємо розподіл внутрішньої поздовжньої сили. Графічне представлення розподілу поздовжньої сили N по довжині стержня називається епюрою поздовжньої сили N . Розглянемо стержень, навантажений двома осьовими силами F1 і F2 (рис.1.1).

Рис.1.1. Поздовжня сила на ділянках стержня.

Використовуючи метод перерізів, визначимо значення поздовжньої сили на першій та другій ділянках стержня відповідно у перерізах z1 і z2 N(z1 ), N(z2 ). Відкидаючи праві частини стержня для кожного випадку та замінивши дію відкинутої частини на залишену поздовжніми силами N(z1 ) і N(z2 ), запи-

5

суємо рівняння рівноваги для кожної ділянки Fiz = 0 . Одержуємо наступні рівняння для визначення поздовжньої сили на кожній ділянці стержня:

для першої ділянки (перерізи його потрапляють у діапазон 0 z1 ≤ l1 )

F1 + N(z1 )= 0,

для другої ділянки ( l1 z2 (l1 +l2 ) )

F1 + F2 + N(z2 )= 0.

Відкіля чисельні значення поздовжніх сил на кожній ділянці:

1:N (z1 )= F1,

2:N(z2 )= F1 F2 .

Узагальнюючи наведене вище, можна сформулювати правило для визначення поздовжньої сили у перерізі з поточною координатою z .

Поздовжня сила N(z) у даному перерізі утворює заміну дії відкинутої

частини на залишену і чисельно дорівнює алгебраїчній сумі проекцій на вісь стержня (вісь Z) усіх зовнішніх сил, розташованих по одну сторону від перерізу (всіх однобічних сил) .

Правило знаків: Поздовжня сила приймається позитивною (додат-

ною), якщо викликає деформацію розтягання, і негативною (від'ємною), якщо викликає деформацію стискання.

1.2 Побудова епюри внутрішньої поздовжньої сили

Порядок побудови епюри внутрішньої поздовжньої сили покажемо на прикладі стержня, приведеного на рис.1.2.

1. Визначаємо значення опорної реакції H з умови статичної рівноваги системи зовнішніх сил Fiz = 0 :

Fiz =− H + q (b +c)+ F2 F1 = 0,

відкіля H =30 1,1 + 20 10 = 43 кH.

6

Рис. 1.2. Схема діючих сил та епюра внутрішньої поздовжньої сили.

При негативному значенні реакції варто змінити її напрямок на протилежний та її числове значення далі вважати позитивним.

2. Розбиваємо стержень на ділянки, границі яких збігаються з перерізами, де прикладені зосереджені сили (у даному випадку сили F1 і F2 ), а також з перерізами, де починаються і закінчуються розподілені навантаження.

3. Записуємо вирази для поздовжньої сили у поточному перерізі, що визначається координатою zi на кожній ділянці з урахуванням прийнятого прави-

ла знаків та визначаємо її значення:

N(0)= −10 кН;

0 z1

с;

N(z1 )= −F1 +qz1; – лінійна функція

 

 

 

N(0,5)= 5кН.

сz2

с+b;

N(z2 )= −F1 + F2 + qz2 ;– лінійна фун-

N(0,5)= 25кН;

 

 

кція

N(1,1)= 43 кН.

0 z3

a;

N(z3 )= H const

N(0)= N(0,4)= 43 kH.

По отриманим даним у масштабі будуємо епюру внутрішніх поздовжніх сил N(z).

4. Перевірка правильності побудови епюр.

а) На ділянці з рівномірно розподіленим навантаженням q епюра N(z) лінійна (описується рівнянням прямої лінії, нахиленої до нульової), якщо q = 0, то N(z)=const . У нашому випадку на першій і другій ділянках N(z) є лінійною, на третьому – постійна.

7

N(z)

б) У перерізах, де прикладенні зосереджені сили на епюрі спостерігаються стрибки на величини цих сил. У перерізах, де прикладенні сили F1 і F2 та реакція H на епюрі мають місце стрибки на їхні величини відповідно.

1.3 Напруження при центральному розтяганні – стисканні

Розглянемо розтягання прямолінійного стержня довільного поперечного перерізу під дією двох рівних по величині та протилежно спрямованих сил (рис. 1.3а). У деякому місці стержня уявно проведемо поперечний переріз, відкинемо одну з частин, дію відкинутої частини на ту, що залишилася, замінимо внутрішнім зусиллям N(z), що з рівняння статичної рівноваги Fiz = 0 визна-

читься як N(z)= F (рис. 1.3б). Поздовжня сила N(z) є рівнодіючою (результуючою) внутрішніх зусиль довільним образом розподілених по точках перерізу A , перпендикулярному осі стержня. Інші внутрішні силові фактори дорівнюють нулю. Отже, поздовжня сила N(z), спрямована по осі стержня, є нормальною (перпендикулярною) до перерізу. Так як поздовжня сила є результуючою розподілених внутрішніх зусиль (а це нормальні напруження), то і ці розподілені внутрішні зусилля повинні бути перпендикулярні перерізу. Тобто, при центральному розтяганні (також і при центральному стисканні) у поперечному перерізі виникає тільки нормальне напруження σ (рис. 1.3.в).

Рис. 1.3. Статичний та геометричний аспекти.

8

Очевидно, що на елементарну площадку dA діє елементарна поздовжня сила dN =σ dA. Відкіля одержуємо рівняння в інтегральному вигляді:

N = σ dA .

(1.1)

A

 

Вирішити це рівняння неможливо, тому що невідомий закон розподілу по

перерізу напруження σ .

 

Щоб описати закон розподілу напружень σ

по поперечному перерізу,

звернемося до досліду. Як показують експерименти, при центральному розтяганні – стисканні однакові подовжні відрізки ac і bd стержня одержують однакові подовження (рис. 1.3г): (a1c1 ac)= (b1d1 bd ). Лінії на бічній поверхні стержня, що представляють сліди поперечних перерізів, рівнобіжні до деформування, залишаються рівнобіжними й у процесі деформування: ab || a1b1 і cd

|| c1d1.

Це дозволяє вважати, що при центральному розтяганні – стисканні вико-

нується гіпотеза плоских перерізів: переріз плоский та нормальний до осі

(поперечний переріз) до деформації залишається плоским та нормальним до осі в процесі деформації, тобто переміщуючись, переріз залишається паралельним (рівнобіжним) самому собі. Якщо представити модель стержня, що складається з окремих подовжніх волокон, то при розтяганні кожне волокно подовжується на одну і ту ж величину. Отже, у кожному подовжньому волокні діє однакове зусилля. Цей висновок дозволяє вважати, що при центральному роз- тяганні-стисканні нормальне напруження σ по поперечному перерізу розподіляється рівномірно, тобто σ = const .

Тоді з рівняння (1.1) маємо: N =σ dA =σ A, відкіля нормальне на-

A

пруження для всіх точок перерізу при центральному розтяганні – стискан-

ні буде однаковим, і визначиться формулою:

σ =

N

.

(1.2)

 

 

A

 

У розглянутому випадку напруження σ залишаються постійними як по перерізу, так і по довжині (якщо повздовжня сила та площа поперечного перерізу постійні), тобто по всьому обсягу стержня. Такий напружений стан назива-

ється однорідним.

9

Максимальні розрахункові нормальні напруження, обчислені за формулою (1.2), повинні зіставлятися з гранично допустимими напруженнями для матеріалу стержня, що забезпечують безпечну експлуатацію. Ці напруження нази-

ваються допустимими напруженнями [σ].

Сформулюємо умову міцності при центральному розтяганні – стисканні, яка повинна виконуватись в кожній точці поперечних перерізів даного стержня:

σ =

N

[σ].

(1.3)

A

 

 

 

Для матеріалів, що мають неоднакові характеристики при розтяганні та стисканні, умова міцності (1.3) приймає вигляд:

σроз =

 

Nроз

[σроз ];

 

 

 

 

 

 

A

(1.4)

 

 

Nст

 

σст =

 

 

[σст ],

 

 

 

 

 

A

 

 

де σроз та σст – найбільші нормальні напруження при розтяганні та стисканні

відповідно.

Переріз стержня, у якому виникає найбільше нормальне напруження є

небезпечним.

Напруження, що допускається (допустиме напруження) , визначається як небезпечне напруження для даного матеріалу σн , поділене на нормативний ко-

ефіцієнт запасу nн , тобто [σ]= σн . nн

Докладніше про небезпечні напруження для матеріалу див. тему курсу "Опір матеріалів" "Механічні характеристики матеріалів".

1.4 Види розрахунків по допустимому напруженню

Покажемо основні види розрахунків, які виконуються з використанням умови міцності (1.3) (розрахунки по допустимому напруженню).

1.4.1 Перевірочний розрахунок

Основна мета перевірочного розрахунку полягає в зіставленні максимальних розрахункових та допустимого напруження. У цьому розрахунку відомою вважається вся вхідна інформація про стержень, що включає три групи даних:

10