Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія педагогічної думки. Конспект лекцій.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
31.05.2021
Размер:
49.59 Кб
Скачать

Джон Локк

Локк розробив філософсько-психологічну теорію “чистої дошки”, яка полягає у запереченні існування в свідомості людини “вроджених” ідей і уявлень. Психіка людини від народження подібна до чистої дошки, або чистого аркуша, де ще нема ніяких записів.

Перші 30 параграфів у своїй праці – «Думки про виховання» фізичному вихованню. Тіло має переносити і спеку і холод – не треба дитину одягати надто тепло, взуття тонке і пропускає вологу, одяг тісний, їжа проста, ліжко тверде.

Тема

  1. Педагогічні погляди Ф.Фенелона і Ш.Роллена

  2. Просвітителі про виховання (Д.Дідро, К.Гельвецій)

  3. Педагогічні ідеї Жан-Жака-Руссо

Характерний був для Європи освічений абсолютизм. Просвітники (найбільше у Франції) вважали освіту головним механізмом прогресу і свободи. Начало епохи - Джонн Локк і його праця - "Дослід про людський розум". Інші представники - Монтескє, Вольтер, Руссо, Дідро, Тольбах, Ламетрі. Основні ідеї:

- Концепція освіченого абсолютизму

- Ідея цінності людини

- Критика церкви

- Осуд експлуатації

- Не насилля, віротерпимість, вільнодумство

Француа Фенелон

Написав педагогічний роман "Телемак". Відкидав авторитарність у вихованні, вважав необхідним забезпечити природний, вільний розвиток дитини. Один з перших педагогів, що залишив роздуми про жіночу освіту - "Виховання дівчат" (1680). Він вважав, що жінці потрібно надавати освіту, та формувати її етично як майбутню матір.

Вважав:

- У ранньому віці слід уміло поєднувати ніжність і ласку, привчаючи дітей до терпіння

- Не потурати звичці дітей "поспішно судити" про все і говорити про речі про які у них немає ясного уявлення

- Застерігав від надмірного захоплення дитиною, бо це заохочує егоїзм і самомилування. Одним з головним недоліків навчання вважав відсутність в ньому привабливості для дітей, - "Приємне допускають тільки в задоволеннях, а все неприємне на частку завдання. Що ж залишається робити після цього дитині як не чекати з нетерпінням кінця цим заняттям і з жадністю прагнути цих розваг?". Пропонував чергувати гру і навчання, уникати надмірної повчальності при вивченні нового матеріалу.

Шарль Роллен

Основна праця - "Трактат про освіту" (1728). Він допускав сумісне виховання для дітей 6-7 річного віку. А потім пропонував для дівчат особливу програму занять: французька мова, 4 правила арифметики, домоводство, уроки релігії, уроки світських манер та короткий курс історії. Надавав особливе значення моралізаторським бесідам з використання прикладів з біографій "великих духом" людей.

Одна із цілей французького просвітництва - боротьба з застарілими інститутами виховання та освіти. Її початок повязаний з публікацією "Духу законів" Монтеськє. Французьке просвітництво дало світу - "Енциклопедію" - зведення знань епохи, що мало і педагогічний сенс, призначалося для виховання цілого покоління у дусі нових ідеалів.

Клод Гельвецій

Його основні ідеї:

- Вроджена рівність всіх людей

- Інтерес як рушійна основа розвитку

- Виховання як спрямовуюча сила розвитку інтересів

- Політична система як визначальна основа виховання

За цими ідеями ним сформовані основні переваги шкільного виховання:

1) Сприятливі для здоровя місця, де молодь може виховуватися (школа десь за містом, де свіже повітря)

2) Тверда дисципліна

3) Змагальність

4) Освіченість вихователів

5) Твердість (бо домашнє виховання рідко буває таким, що розвиває сміливість і мужність.

Мета виховання - розкрити серце дитини для гуманності, щоб у свідомості дітей, ідея особистого добра тісно повязалася з ідеєю добра для всіх людей. Моральне виховання на думку Гельвеція, можна здійснювати за допомогою "катехізису моралі".

Дені Дідро

На його думку, значення виховання полягає у тому, щоб примусити дитину займатися тим, до чого вона здатна. Заклик Дідро - врахувати природні особливості дитини, розвивати її індивідуальність. Праці - "Публічні школи", "План університету і школи". Відстоював принцип загального безкоштовного початкового навчання.

Він так розташував предмети:

1клас – математика

2 клас – механіка

3 клас – астрономія

4 клас – природознавство

5 клас – хімія, астрономія

6 клас – логіка, критика, граматика

7 клас – рідна мова

8 клас – стародавні мови, література

В післяобідній час передбачається ще 3 цикли:

1) Філософія, мораль, природна релігія, історія і хронологія, географія, основи економіки

2) Малювання, елементи архітектури

3) Музика, танці, фехтування, плавання, їзда верхи.