Добавил:
Telegram: @ohthischizh Если ответы не отображаться в браузере, скачайте файл и откройте в Word. 4149 4393 0114 6555 - Можете кинуть спасибо-копейку :) Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реферат Просторове планування сільських територій законодавче забезпечення.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.02.2022
Размер:
29.59 Кб
Скачать

Зміст:

1. Вступ....................................................................................................3

2. Правова основа розроблення та ухвалення планувальної, містобудівної документації...................................................................4

3. Містобудівна документація у сільських територіях: можливості та ризики в контексті Закону «Про регулювання містобудівної діяльності»...............................................................................................6

5. Висновок............................................................................................10

6. Список використаної літератури.....................................................11

Вступ

На жаль ситуація щодо наповнення закону реальним змістом є досить напруженою. В Україні є 24 області, 498 районів та 29815 населених пунктів. Для кожної адміністративно-територіальної одиниці та населеного пункту закон встановлює обов‘язкову наявність планувальних документів. Проте насправді абсолютна більшість адмінтеродиниць та населених пунктів не має актуалізованої містобудівної документації.

Значна кількість генеральних планів населених пунктів розроблялась в 70-ті – 80-ті роки минулого сторіччя і тому сьогодні є не придатними для застосування.

Розробкою нових планувальних документів не сильно переймались протягом останніх років із кількох причин:

без генерального плану чи схеми планування територіїзначно простіше не зовсім законно «дерибанити» землю;

для розробки планувальної документації не вистачає коштів у місцевому бюджеті;

зміна місцевого керівництва на виборах часто веде до обструкції в ухваленні навіть розробленої при попередньому керівництві планувальної документації.

В новітній період ситуація щодо розроблення планувальної, містобудівної документації  почала змінюватись. Залишки земель, що є в населених пунктах, стали предметом дуже прискіпливого контролю з боку громади та прокуратури. Приватні інвестори, які раніше прагнули за получити земельну ділянку у найпростіший спосіб, найдешевше, без конкуренції через свої прямі контакти з місцевими головами, наразились на проблеми з подальшим використанням таких земель, через законну вразливість порядку їх отримання. Тепер новітні інвестори хотіли б уникнути подібних проблем у тому також сформували запит на формування в громадах планувальної, містобудівної документації.

Правова основа розроблення та ухвалення планувальної, містобудівної документації

 

Правову основу розробки, узгодження та затвердження планувальної та містобудівної документації складають закони та нормативно-правові акти, видані на їх основі повноваженими органами виконавчої влади, а також закони, якими визначаються повноваження органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо планувальних , містобудівних документів.

Тому приступаючи до розгляду питання розробки планувальних, містобудівних документів слід уважно ознайомитись з основними нормативно-правовими актами у цій сфері згідно переліку, наведеного нижче.

 

Перелік законодавчих та нормативних документів, що регламентують планування та забудову сільських населених пунктів

Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності» від 17.02.2011  N 3038-VI

Закон України «Про основи містобудування» від 16 листопада 1992 року № 2780-ХІІ.

Закон України «Про планування та забудову територій» від 20 квітня 2000 року № 1699-ІІІ.(діяв до набуття чинності законом «Про регулювання містобудівної діяльності» від 17.02.2011  N 3038-VI) Земельний кодекс України від 25.10.2001 року № 2768-III.

Типові регіональні правила забудови (наказ Держбуду України від 10.12.2001 № 219).

ДБН 360-92** «Містобудування. Планування та забудова міських і сільських поселень».

ДБН Б.2.4-1-94 «Планування і забудова сільських поселень».

ДБН Б.1.1-7:2007 «Система містобудівної документації. Склад, зміст, порядок розроблення, погодження та затвердження схем планування території сільради».

ДБН Б.1.1-9-2009 «Система містобудівної документації. Склад, зміст, порядок розроблення, погодження та затвердження генеральних планів сільських населених пунктів».

ДСТУ-Н Б Б.1.1-8:2009 «Настанова щодо складу, змісту, порядку розроблення, погодження та затвердження детального плану території».

ДБН Б.2.4-3-95 «Планування і забудова сільських поселень. Генеральні плани сільськогосподарських підприємств».

ДБН Б.2.4-4-97 «Планування і забудова сільських поселень. Планування та забудова малих сільськогосподарських підприємств та селянських (фермерських) господарств».

РСН 320-86 «Планировка, настройка и благоустройство производственных зон сельских населенных пунктов Украинской ССР».

Містобудівна документація для території сільської ради

Розміщення сільського населення по різних областях є досить не рівномірним. Найбільш урбанізовані області мають частку сільського населення на рівні 20% в той час коли аграрні у своїй основі області у складі свого населення мають частку сільського населення 45-55%.

Також по-різному сільське населення розміщується в областях у системі населених пунктів. Якщо наприклад у Чернівецькій області сільради є досить чисельними і, як правило складаються з одного, рідше часом до 3-х тисяч населення двох великих сіл, то у Вінницькій області сільради є значно меншими, села менш населеними – 100 – 500 осіб, а у Херсонській чи Миколаївській областях території сільради можуть бути дуже значними, оскільки у своїй більшості об’єднують кілька сіл, інколи 5–7 сіл між якими значні відстані.

Проте у сільрадах, де більше ніж одне село, лише центральне село може бути досить численним і мати бюджетну інфраструктуру, а також слугувати місцем розміщення невеликих виробництв чи торговельних точок. Тому говорити про можливість і доцільність розроблення в межах однієї сільради декількох генеральних планів сіл, що входять до цієї сільради, досить складно і навряд чи такий підхід був би доцільним. Затрати на розроблення генеральних планів усіх сіл, що входять до складу сільради,і навряд чи можуть бути виправданими,  і найголовніше, навіть сукупність генпланів сіл однієї сільради не дають відповіді на питання, яким чином має розвиватися вся територія сільради.

Тому важливим елементом просторового планування розвитку сільради, до ухвалення Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» від 17.02.2011  N 3038-VI було  розроблення та затвердження такого виду містобудівної документації, як схема планування території сільради.