Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Словник термінів.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
180.22 Кб
Скачать

Тема 7. Культура України на зламі хх–ххі ст.

Труднощі та суперечливий характер культурних процесів в умовах становлення незалежної України. Обряди, традиції та регіональні особливості українського народу. Традиційна духовна символіка і сучасність.

Українські культурні традиції та модерні тенденції.

Терміни та категорії:

Національна свідомість – усвідомлення народом своєї спільності, національної своєрідності або, коли йдеться про окрему людину, усвідомлення нею причетності до певного народу.

Нація – це велике, модерне, динамічне, цивілізоване співтовариство громадян, часто полі етнічне, але об’єднане навколо якогось одного етносу, з національною мовою державного рівня, як правило, із власною територією, спільними інтересами, назвою, культурою, волею бути єдиним цілим, усвідомленням спільності минулого, сучасного і особливо майбутнього.

Державна мова – визнана законом урядова мова в державі обов’язкова для державної адміністрації, суду й шкільного навчання.

Менталітет – глибокий рівень колективної та індивідуальної свідомості; сукупність установок, нахилів індивіда чи соціальної групи мислити, відчувати та сприймати світ певним чином.

Плюралізм – ідейно-регулятивний принцип суспільно-політичного та соціального розвитку, що базується на існування декількох незалежних начал політичних знань та розуміння буття.

Гласність – політика максимальної відкритості в діяльності державних установ і свободи інформації.

Соціокультурна ситуація – це сукупність тенденцій, які визначають стан культури суспільства.

Толерантність – терпиме ставлення до інших, чужих думок, вірувань, політичних уподобань та позицій.

Традиції – це конкретні форми прояву звичаїв, звичок, обрядів і ритуалів, поведінки, дій, оцінок, які характеризуються особливою стійкістю та цілеспрямованими зусиллями людей з метою збереження та передачі їх наступним поколінням.

Волонтерство – добровільна безкорисна суспільно корисна діяльність. Здійснюється як окремими людьми, так і організаціями.

Арт-хаус – кінопрокатна ніша, в яку потрапляють фільми, які не розраховані на широку аудиторію, що демонструються, як правило, в спеціалізованих кінотеатрах.

Хай-тек – стиль в архітектурі та дизайні, що зародився в надрах пізнього модернізму 1970-х рр., знайшов широке застосування у 1980-х рр., в Україні – на початку ХХІ ст.

Постмодернізм – світоглядно-мистецький напрям, що виник та існує за епохи постмодерну. Відлік його існування зазвичай ведеться від 1960-х – 1970-х рр. Передумовами появи постмодернізму стало розчарування в ідеалах модернізму: безповоротності прогресу, вирішення наукою й технікою глобальних проблем людства, цілісності світу, існуванні загальнолюдських цінностей. Для постмодернізму характерні розмиття меж мистецьких жанрів і напрямів, усунення відокремленості масової культури від елітарної, автора від глядача (читача), проголошення відносності істини та цінностей, недовіра до авторитетів, деконструкція, гра та іронія.

Глобалізація – процес всесвітньої економічної, політичної та культурної інтеграції та уніфікації. У ширшому розумінні – перетворення певного явища на планетарне, яке стосується всієї Землі. Основними наслідками глобалізації є міжнародній поділ праці, міграція у масштабах усієї планети капіталу, людських та виробничих ресурсів, стандартизація законодавства, економічних та технічних процесів, а також зближення культур різних країн.

Американізація – вплив США на поп-культуру, бізнес-моделі, мову і політику України, що приводить до певної втрати українським народом традиційної культури та звичаїв.

Духовна свобода – сукупність глибоких переконань людини, волі до їх реалізації та свідомих дій.

«Таврійські ігри» – міжнародний різножанровий фестиваль, що проводився у 1992–2008 рр. у Каховці протягом трьох днів травня.

«Країна Мрій» – найбільший в Україні та Східній Європі міжнародний фестиваль етнічної музики, заснований 2004 р. за ініціативи О. Скрипки.

«Рок Січ» щорічний міжнародний рок-фестиваль, що проходить на Трухановому острові у Києві від 2006 р. за ініціативи О. Скрипки. Від 2013 р. є україно-шведським рок-фестивалем.

«Голос країни» – українське вокальне телевізійне талант-шоу телеканалу «1+1», яке уперше з’явився в ефірі 2011 р.

«Коронація слова» – міжнародний літературний конкурс романів, п’єс, кіносценаріїв, пісенної лірики та творів для дітей (проект Тетяни і Юрія Логушів). Метою конкурсу є підтримка новітньої української культури, пошук нових імен, видання найкращих романів, стимулювання й підтримка сучасного літературного процесу, кіно та театру.

«Мистецький арсенал» – національний культурно-мистецький та музейний комплекс у Києві (2006), новий мистецький майданчик, відкритий для імпровізацій та імпрез.

«Пінчук Арт Центр» – один з найвідоміших у світі брендів української столиці, найбільший центр виставок діячів сучасного мистецтва в Україні, заснований 2006 р. В. Пінчуком.

«АВЕК» – муніципальна галерея у Харкові, сучасний культурний простір, для представлення молодими і вже знаними художниками своїх картини. Майданчик для проведення фестивалів.