Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекций укр 2022.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
4.59 Mб
Скачать

17. Агентування лінійних судів

17.1. Перспективи розвитку лінійних перевезень

В Україні в даний час широко розвиваються лінійні перевезення. Виконуються вони в основному іноземними лінійними перевізниками, але є і лінії, які обслуговують українськими судами.

Лінійні судновласники і лінійні агентські компанії вказані в журналі "Black Sea Lines" (додаток до журналу "Black Sea Trans").

Переробка контейнерів в портах України становить більше 300 тисяч (twentyfoot equivalent unit - двадцятифутова еквівалентна одиниця) в рік.

Розвиток перевезень контейнерів через порти України передбачає в зв'язку з "Програмою розвитку контейнерних перевезень" щорічний приріст переробки контейнерів у великих портах в розмірі 100-150 тисяч TEU. Намиваються нові території в портах, будуються контейнерні термінали.

17.2. Особливості агентування лінійних судів

Регулярність відправлень, дрібні партії, відсутність залежності від одного відправника вантажу, оформлення перевезень на підставі Booking note і коносамента, необхідність спостереження за парком обладнання дозволяють виділяти лінійне агентування, як специфічну область при агентуванні морських суден.

Лінійні конференції (об'єднання лінійних судновласників) широко поширені в світі, проте в даний час їх значення зменшується. На Середземному і Чорному морях лінійних конференцій немає.

Конференції організовані за типом фрахтового пулу, тобто обмежуються доходи учасників (тарифні ставки за перевезення однакові у всіх учасників). В іншому учасники зберігають фінансову самостійність. Агент судновласника - учасника лінійної конференції - стежить за виконанням фрахтової політики. Вхід і вихід з конференції регламентовані твердими правилами. За прикладом деякі судновласники не мають права перевозити своїми судами вантажі на лінії. Судновласники, які не входять до конференцію, але яким дозволяється виконувати перевезення, називаються аутсайдерами. Якщо вантажу досить, "лояльні" аутсайдери виконують перевезення по тим же фрахтовим ставками, що й учасники конференції. Лояльні аутсайдери захищають конференцію від появи нових небажаних аутсайдерів.

У портах з великим об'ємом вантажної роботи лінійні агенти часто приймають на себе транспортно-експедиторські операції з доставки вантажу одержувачу або створюють свої транспортно-експедиторські, стивідорні, тальманської компанії з тим, щоб здійснювати комплексне транспортне обслуговування вантажовласників на лінії, звільняючи їх від турбот по організації перевезень.

Робота лінійних агентів також зв'язується з валютно-фінансовими операціями зі збору платежів за майбутні перевезення (інкасація фрахту), переведення фрахтової виручки інланд-агентів на свій розрахунковий рахунок, оплатою супутніх послуг і зборів зі свого розрахункового рахунку з коштів свого принципала.

При перевезеннях генеральних вантажів в контейнерах перевізник покладає на лінійного агента комплекс функцій щодо документального оформлення передачі та повернення контейнерів від вантажовласників, контролю технічного стану контейнерів, їх зберігання на портових терміналах і контейнерних депо, організації технічного обслуговування, ремонту і зачистки контейнерів, включаючи фумігацію та дезінсекцію.

Лінійний перевізник забезпечує агента певною кількістю контейнерів, флетів, трейлерів, який, контролюючи рух цих засобів ULD, здійснює:

- їх передачу в порожньому і навантаженому стані вантажовідправникам при доставці на умовах «від дверей до дверей» як в міжнародному, так і у внутрішньому сполученнях;

- укладення договорів з субагентами (експедитори, перевізники наземних видів транспорту), відповідаючи за доставку контейнерів, трейлерів між портами, на склади вантажовласників або в депо;

- здачу вантажів відповідно до коносаментів належному отримувачу з оформленням належних документів;

- взаєморозрахунки з вантажовласниками за користування засобами ULD, за затримки по їх поверненню;

- розшук зниклих контейнерів, трейлерів, флетів;

- страхування засобів ULD.

Таким чином, в роботі з контейнерами лінійний агент виконує функції оператора змішаного перевезення і навіть оператора загального розподілу в системі руху вантажів зі складу виробника до складу одержувача (general cargo distribution operator).

У тому випадку, якщо затарка (растарка) контейнера, трейлера проводяться в порту за рахунок судновласника, агент прозводить і всі пов'язані з цим додаткові операції з вантажем, звичайно що виконуються експедиторами (прийом вантажу на складі, його зберігання, затарка, тальманськийї рахунок, пломбування вантажного приміщення).

При нестачі контейнерів, трейлерів лінійний агент за погодженням із судновласником може орендувати їх в лізингової компанії за умовами short lease, long lease, master lease.

Вантажовласникам іноді потрібна термінова відправка вантажів менш суднових партій (контейнерна, дрібна відправка), яку можливо здійснити на умовах, що визначаються тільки перевізником (по оголошеному тарифу, терміну та способу надання вантажу і ін.). Тому на такому закріпленні вантажів, званому аквізаціей (acquisition of cargo, придбання), агенти можуть спеціалізуватися в перевезеннях лінійним тоннажем.

Лінійний агент здійснює свою діяльність за агентською угодою з судновласником з правом одночасного подання інтересів кількох з них, несучи всі витрати, що виникли з його вини. Оплата його роботи на лінії здійснюється у відсотках від суми фрахту за залучений (букірованний) і перевантажений вантаж з диференціацією ставки по експорту і імпорту. Звичайна ставка становить 2,5% від суми фрахту за залучення генерального вантажу з правом на комісію (booking commission) з усіх надбавок до тарифу (за організацію обробки вантажів в межах розкладів, за довгомірний, великоваговий, цінний, небезпечний вантаж та ін.).

На контейнерних лініях при тарифній ставці агентську винагороду призначається по твердій ставці за кожен контейнер TEU, а за контейнер з експорту - істотно вище, ніж по імпорту в залежності від видів застосовуваних тарифів (FAK або CBR).

При керівництві роботою лінійних агентів велика увага приділяється виконанню ними брокерських операцій із завантаження судна. Спеціальні відділи агентської компанії (маркетингу, кон'юнктурний, канвассінга і букірованія) займаються залученням вантажу до перевезення. Іноді залученням вантажу до перевезення займаються так звані внутрішні агенти (inland agent) - спеціальні компанії, які знаходяться в глибині країни біля місць зародження товаропотоків або торгових бірж.

Частину вантажів на судна судновласників залучають експедиторські компанії, за це їм виплачується винагорода. Обсяг місткості лінійного судна ділиться на квоти місткості (Wa - allotment), які виділяються для кожного порту заходу лінії, для кожного агента. Таке завдання кожному агенту може видаватися у вигляді маркетинг-плану, де, крім квоти місткості (Wa) і рівня витрат на TEU, задається загальний час на стоянці, рівень прибутку.

У лінійному судноплавстві широко застосовуються знижки і надбавки, які можуть стягуватися за розмір партії вантажу, зростання цін на бункер, регулярність поставки вантажів вантажовласником. Ставка за перевезення вантажу в контейнері не залежить від роду вантажу, а залежить від виду схеми доставки ( "від дверей до дверей", "порт-порт") і розміру контейнера.

На агента лягає обов'язок по організації сухопутної доставки вантажу при доставці контейнера від дверей до дверей.

Сухопутна доставка контейнерів здійснюється, в основному, автотранспортом, який орендується або належить судноплавній або агентської компанії.

Перевезення контейнерів залізницею проводиться в нашій країні в даний час лише у вигляді експерименту.

Функції спостереження за контейнерами (по сухопутній та морській складовій) виконуються кожною агентською лінійною компанією. Зазвичай сухопутне спостереження українською компанією виконується на території України. У компаніях організовується відділ логістики (Logistic department) або відділ стеження за контейнерами, який займається збором і публікацією інформації про знаходження обладнання. Існує сайт в інтернеті ( "ship.ru"), в якому міститься така інформація.

Найбільш розвинені системи спостереження на сухопутної території при залізничних перевезеннях у європейських країн. Агент займається також скороченням часу обороту парку обладнання. За затримку контейнера у власника вантажу передбачені штрафи.

Ще однією проблемою є усунення дисбалансу парку обладнання. При перевищенні експорту над імпортом виникає дефіцит порожніх контейнерів. При перевищенні імпорту над експортом - надлишок. При рівновазі - паритет. При дефіциті їх досилають з інших портів на судах судновласника або інших видах транспорту або додатково орендують, або проводять взаємообмін з іншими лінійними операторами.