Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Всі відповіді СП.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.01.2023
Размер:
217.28 Кб
Скачать
    1. Case-засоби проектування баз даних.

Під терміном CASE-засобу розуміються програмні засоби, що підтримують процеси створення і супроводу ІС, включаючи аналіз і формулювання вимог, проектування прикладного ПЗ (додатків) і баз даних, генерацію коду, тестування, документування, забезпечення якості, конфігураційне управління і управління проектом, а також інші процеси.

CASE-технологія являє собою методологію проектування ІС, а також набір інструментальних засобів, що дозволяють у наочній формі моделювати предметну область, аналізувати цю модель на всіх етапах розробки і супроводу ІС і розробляти додатка відповідно до інформаційних потреб користувачів. Більшість існуючих CASE-засобів засновано на методологіях структурного (в основному) чи об'єктно-орієнтованого аналізу і проектування, що використовують специфікації у виді чи діаграм текстів для опису зовнішніх вимог, зв'язків між моделями системи, динаміки поводження системи й архітектури програмних засобів.

Переваги від застосування CASE-технологій при проектуванні інформаційних систем:

  • прискорюється та полегшується процес розробки, підвищується якість розроблюваних інформаційних систем;

  • з'являється можливість переносу застосувань із середовища однієї СУБД в іншу за рахунок перетворення концептуальної моделі на фізичну і навпаки;

  • з'являється можливість проведення більш досконалого моделювання системи на початкових етапах розробки.

Зазвичай до CASE-засобів відносять будь-який програмний засіб, що автоматизує ту чи іншу сукупність процесів життєвого циклу ПЗ і володіє такими основними характерними особливостями:

  • Єдина графічна мову. CASE-технології забезпечують всіх учасників проекту, включаючи замовників, єдиним суворим, наочним і інтуїтивно зрозумілим графічним мовою, що дозволяє отримувати доступні для огляду компоненти з простою і ясною структурою.

  • Єдина база даних проекту. Основа CASE-технології - використання бази даних проекту (сховища) для зберігання всієї інформації про проект, яка може спільно використовуватися розробниками відповідно до їх правами доступу.

  • інтеграція засобів. На основі сховища здійснюються інтеграція СASE-засобів і поділ системної інформації між розробниками.

  • Підтримка колективної розробки та управління проектом. CASE-технологія підтримує групову розробку проекту, забезпечуючи можливість роботи в мережі, експорт-імпорт будь-яких фрагментів проекту для їх розвитку та / або модифікації, а також планування, контроль, керівництво і взаємодія, тобто функції, необхідні в процесі розробки і супроводу проектів.

  • макетування. CASE-технологія дає можливість швидко будувати макети (прототипи) майбутньої системи, що дозволяє замовнику на ранніх етапах розробки оцінити, наскільки вона його влаштовує і наскільки вона прийнятна для майбутніх користувачів.

  • генерація документації. Вся документація по проекту генерується автоматично на базі сховища (як правило, відповідно до вимог діючих стандартів).

  • Перевірка проекту. CASE-технологія забезпечує автоматичну верифікацію і контроль проекту на повноту і спроможність на ранніх етапах розробки, що впливає на успіх розробки в цілому.

  • Автоматична генерація програмного коду. Генерація програмного коду здійснюється на основі сховища і дозволяє автоматично побудувати до 85-90% текстів на мовах високого рівня.

  • Супровід і реінжиніринг. Супровід системи в рамках CASE-технології характеризується супроводом проекту, а не програмних кодів.