Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВАЯ Методичка.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
11.02.2015
Размер:
427.01 Кб
Скачать

Вимоги до структури, змісту та оформлення курсової роботи

Організація роботи студента з підготовки, виконання курсової роботи і її захисту складається з наступних етапів:

вивчення науково-теоретичної, законодавчо-нормативної літератури;

узагальнення методичних прийомів, необхідних для рішення завдань курсової роботи;

вирішення завдань курсової роботи, формулювання висновків;

оформлення курсової роботи;

здача курсової роботи на кафедру;

захист курсової роботи.

Структура курсової роботи має включати наступні елементи:

титульний аркуш;

зміст;

вступ ( 1 – 2 ст.);

розв’язання ситуаційного завдання (практична частина) (20 – 30 ст.);

висновки (2 – 3 ст.)

список використаної літератури;

додатки;

чистий аркуш для зауважень керівника.

Обсяг курсової роботи складає 30 – 40 сторінок машинописного тексту. Список використаної літератури та додатки не входять в загальний обсяг курсової роботи.

Титульний аркуш оформляється згідно з вимогами, що розроблені кафедрою.

Зміст курсової роботи має містити найменування та нумерацію початкових сторінок усіх розділів, підрозділів та пунктів (якщо вони мають заголовки), зокрема вступу, висновків до розділів, загальних висновків, списку літератури, додатків та ін.

У вступі необхідно вказати мету курсової роботи, визначити конкретні завдання, які ставить перед собою студент при виконанні роботи, навести предмет та об'єкт дослідження, вказати основні літературні джерела, на які спирався студент при виконанні курсової роботи.

При виконанні курсової роботи студент повинен розв’язати наскрізну розрахункову задачу за індивідуальним варіантом вихідних даних. Для отримання індивідуальних вихідних даних необхідно базовий варіант значень показників скорегувати на індивідуальний коефіцієнт студента (К), який визначається за формулою:

К = П  0,01 + 1,

де П – порядковий номер студента у списку групи.

Наприклад, порядковий номер студента 6, тоді (К) дорівнює

6  0,01 + 1 = 1,06.

У процесі виконання ситуаційного завдання необхідно розрахувати показники фінансових результатів діяльності вказаного підприємства, проаналізувати його рентабельність, заповнити форми фінансової звітності.

У висновках слід відобразити найбільш важливі наукові та практичні результати, одержані в роботі, які повинні містити квінтесенцію розв’язаної проблеми (задачі), її значення для науки та практики фінансового управління. Також у висновках курсової роботи необхідно навести власну оцінку ефективності господарської діяльності підприємства та наявності у нього фінансових джерел для подальшого розвитку. Обгрунтувати пропозиції щодо удосконалення процесу формування та використання власних фінансових ресурсів підприємства.

Підводячи підсумки проведених досліджень необхідно навести розроблені власні пропозиції та рекомендації щодо удосконалення фінансової діяльності підприємства. За своїм змістом і формою висновки повинні бути чітко викладені, аргументовані і співвіднесені з уже відомими науково-практичними розробками.

Список використаної літератури складається з законодавчо-нормативних документів, навчально-методичної літератури, спеціальної літератури, періодичних видань (журнали, газети та ін.). Він містить бібліографічні описи використаних джерел, які складають відповідно до чинних стандартів з бібліотечної та видавничої справи. Список використаної літератури повинен складати не менше 20 джерел.

У додатках необхідно обов`язково представити фінансову звітність підприємства, а також, при необхідності, ілюстративний матеріал виконаного дослідження.

При оформленні курсової роботи за спеціалізацією студенти повинні дотримуватися вимог щодо оформлення курсових та науково-дослідних робіт. А саме: курсова робота повинна бути оформлена чорним чорнилом від руки або надрукована з використанням операційної системи Windows на одній стороні аркуша білого паперу форматом А4 (210 х 297 мм) у вигляді суцільного тексту, ілюстрацій і таблиць. Гарнітура шрифту типу Times New Roman розміром кг 14. Міжрядковий інтервал 1,3.

Текст слід писати, дотримуючись наступних полів: верхнє і нижнє – 20 мм, праве – 10 мм, ліве – 30 мм.

При виконанні робіт необхідно дотримувати рівномірну щільність, контрастність і чіткість зображення по всій роботі.

Усі лінії, літери, цифри і знаки повинні бути чіткими й однаково чорними по всій роботі.

Окремі слова, формули, знаки, що вписуються в текст, повинні бути чорного кольору: щільність вписаного тексту повинна бути максимально наближеною до щільності основного зображення.

Помилки, описки та графічні неточності допускається виправляти підчищенням або зафарбовуванням білим кольором і нанесенням на тому ж місці або між рядками виправленого від руки.

Структурні елементи “ЗМІСТ”, “ВСТУП”, “ВИСНОВОК”, “ПЕРЕЛІК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ”, “ДОДАТКИ” не нумерують, а їхні найменування служать заголовками структурних елементів.

Найменування таких структурних елементів, як розділи і підрозділи основної частини роботи, повинні мати пронумеровані заголовки.

Заголовки структурних елементів слід розташовувати в центрі і писати великими літерами без крапки наприкінці, не підкреслюючи.

Заголовки розділів і підрозділів робіт варто починати з абзацного відступу, не підкреслюючи, без крапки наприкінці. Заголовки слід писати великими літерами, підзаголовки – малими, крім першої великої.

Абзацний відступ повинен бути однаковим по всьому тексту роботи і рівним 1,25 см (або 5 символами).

Якщо заголовок складається з двох або більше речень, їх розділяють крапкою.

Переноси слів у заголовку не допускаються. Відстань між заголовком і наступним або попереднім текстом повинна бути в межах 20 мм, однакова по всій роботі.

Найменування наступного підрозділу та початок його тексту розташовують на тій же самій сторінці, де закінчується попередній підрозділ.

Сторінки робіт слід нумерувати арабськими цифрами, дотримуючись наскрізної нумерації по всьому тексту. Номер сторінки проставляють у правому верхньому кутку сторінки без крапки наприкінці.

Розділи та підрозділи робіт слід нумерувати арабськими цифрами.

На всі ілюстрації повинні бути посилання в роботі. Якщо ілюстрації створені не автором роботи, необхідно давати посилання на джерело, з якого запозичена ілюстрація.

Назви схем, рисунків, графіків, діаграм, креслень розташовують під ілюстрацією. При необхідності під ілюстрацією розташовують роз’яснювальні дані. Ілюстрації слід нумерувати арабськими цифрами порядковою нумерацією в межах розділу, за винятком ілюстрацій, що приводяться в додатках. Номер ілюстрації складається з номера розділу і порядкового номера ілюстрації, розділених крапкою.

Таблиці нумерують арабськими цифрами порядковою нумерацією в межах розділу, за винятком таблиць, що наводяться в додатках. Номер таблиці складається з номера розділу і порядкового номера таблиці, розділених крапкою. На всі таблиці повинні бути посилання в тексті.

Формули і рівняння розташовують безпосередньо після тексту, в якому вони згадуються. Формули і рівняння в роботах (за винятком формул і рівнянь, наведених у додатках) варто нумерувати порядковою нумерацією в межах розділу. Номер формули або рівняння складається з номера розділу і порядкового номера формули або рівняння, розділених крапкою, наприклад, формула (1.6) – шоста формула у першому розділі.

Перелік літератури розташовують в наступній послідовності:

Конституція України;

закони України;

укази Президента України;

постанови Верховної Ради України;

постанови і розпорядження Кабінету Міністрів України;

інша література представляється за абеткою (у тому числі положення і інструкції міністерств та відомств, доповіді й виступи державних діячів України);

якщо джерелом інформації є Internet, то в разі наявності прізвища автора, воно вказується в алфавітному порядку, в разі відсутності – в кінці переліку літератури.

Відомості про літературу, яка включена до списку, необхідно давати згідно з вимогами державних стандартів з обов’язковим наведенням назв праць і вихідних даних видавництв.

Після останньої сторінки переліку використаної літератури (перед додатками) необхідно розмістити чистий аркуш паперу, на якому посередині великими літерами написати „ДОДАТКИ”. У змісті студентських робіт треба вказувати першу сторінку додатків.

Кожен додаток починається з нової сторінки. При цьому він повинен мати заголовок, написаний угорі аркуша маленькими літерами з першою великою, симетрично щодо тексту сторінки. Посередині рядка над заголовком маленькими літерами з першою великої повинно бути написане слово “Додаток" і велика літера, його нумерація.

Додатки повинні мати загальну з іншою частиною роботи наскрізну нумерацію сторінок.

Додатки варто позначати послідовно великими літерами української або російської абетки, за винятком літер Г, Ґ, Є, І, Ї, Й, О, Ч, Ь, наприклад, “Додаток А”, “Додаток Б”.

Ілюстрації, таблиці, формули і рівняння слід нумерувати в межах кожного додатка, наприклад, "Рис. А.3", "Таблиця Б.2", Формула (Д.5)