Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Разное / Звіт 3 курс БА-31 Козак Світлана.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
28.08.2023
Размер:
5.28 Mб
Скачать

Зміст.

Вступ.

2

  1. Загальна характеристика статусу установи.

3

  1. Аналіз системи управління діяльністю установи та загальна структура управління.

8

  1. Механізм, стандарти та процедури управління розвитком персоналу установи.

13

  1. Комплексне дослідження складових електронного урядування публічної установи.

21

  1. Аналіз і стратегічне планування діяльності установи.

22

  1. Індивідуальне завдання 8. Удосконалення механізму взаємодії органу місцевого самоврядування з неурядовими організаціями.

27

Висновки і пропозиції.

34

Список рекомендованої літератури.

35

Додатки.

36

Вступ

Місце́ве самоврядува́ння в Україні — право територіальної громади — жителів села чи добровільного об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища та міста — самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України. Місцеве самоврядування — це форма публічної влади, що реалізується специфічними суб'єктами — територіальними колективами і сформованими органами, має особливий об'єкт — питання місцевого значення, та здійснюється на основі використання окремого виду публічної власності — комунальної (муніципальної).

Місцеве самоврядування здійснюється територіальними громадами сіл, селищ, міст як безпосередньо, так і через сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи, а також через районні та обласні ради, які представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст.

Територіальна громада — жителі, об'єднані постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об'єднання жителів кількох сіл, що мають єдиний адміністративний центр;

Як специфічна форма реалізації належної народові влади місцеве самоврядування характеризується:

1. місцеве самоврядування має особливого суб'єкта - територіальну громаду, тобто жителів села чи добровільного об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища та міста. Територіальна громада здійснює місцеве самоврядування безпосередньо та через органи місцевого самоврядування;

     

2. місцеве самоврядування займає окреме місце в політичній системі (в механізмі управління суспільством та державою). Місцеве самоврядування, його органи, згідно Конституції України, не входять до механізму державної влади, хоча це й не означає його повної автономності від держави, державної влади.

Взаємозв'язок місцевого самоврядування з державою досить тісний і знаходить свій вияв у тому, що, по-перше, і місцеве самоврядування, і державна влада мають єдине джерело - народ (ч. 1 ст. 5 Конституції України); по-друге, органам місцевого самоврядування можуть надаватися законом окремі повноваження органів виконавчої влади (ст. 143 Конституції України) і стан їх реалізації контролюється відповідними органами виконавчої влади.

Таке становище місцевого самоврядування в політичній системі дозволяє характеризувати його як самостійну (поряд з державною владою) форму публічної влади - публічну владу територіальної громади]. Самостійність місцевого самоврядування гарантується Конституцією України, ст. 145 якої передбачає, що права місцевого самоврядування захищаються в судовому порядку, а ст. 142 визначає матеріальну і фінансову основу місцевого самоврядування;

3. місцеве самоврядування має особливий об'єкт управління - питання місцевого значення, перелік яких у вигляді предметів відання органів та посадових осіб місцевого самоврядування визначено в Законі України від 21 травня 1997 р. "Про місцеве самоврядування в Україні".

  1. Загальна характеристика статусу установи.

Чернихівці – село у Збаразькому районі. Центр громади. Розташоване на берегах р. Гнізна. Перша писемна згадка – 1340; 1463 р. згадано, як Чернихів, 1523 – як місто, що мало замок. Унаслідок татарських нападів 1474, 1521, 1527 і 1589 містечко занепало. XVI ст. в Чернихівцях діяв Василіанський монастир із чудотворною іконою Пресвятої Богородиці.

У щоденнику У. Вердума за 1672 рік населений пункт згадано, як село з замком. 1831 – пошесть холери (збереглися пам’ятні хрести). Наприкінці XIX ст. – один з центрів килимарства. Діяли "Просвіта", "Союз українок" та інші товариства, кооперативи. 6 липня 1941 – 7 березня 1944 років під німецько-фашистською окупацією. В боях за Чернихівці загинув Герой Радянського Союзу М. Курятніков.Є церква Пресвятої Трійці (1768, мурована; збереглася частина ротонди (друга половина 13-початок14 ст.),котру використовують як захристія), капличка (1990-і рр.),п'ять давніх і дві нових фігури, зокрема св. Теклі, Матері Божої, св. Миколая.

Споруджено пам’ятник воїнам-односельцям, полеглим у радянсько-німецькій війні (1989), насипано символічну могилу Борцям за волю України (1991, реставровано 2006 за кошти І. Мазуренка та З. Чернецького), встановлено пам’ятний знак на честь скасування панщини (1848, відновлений 1990) та меморіальну таблицю на честь перебування І. Франка (1991).

Працюють ЗОШ I-III ступенів, дитячий садок, будинок культури, бібліотека, АЗПСМ, торгові заклади, стоматологічний кабінет, земельні паї орендують фермерські господарства "Земля", "Колосок", "Нива".

У Чернихівцях народилися А. Грицуняк, В. Джус, К. Мазуренко, М. Мечник, М. Січинський, М. Ратушний, Р. Бойко, І. Вітенько. Перебували І. Франко (1895, 1897), А. Шептицький (1906). Поблизу Черниховець виявлено археологічні пам’ятки висоцької культури. Є ботанічна пам'ятка природи місцевого значення Черниховецькі липи (0,045га).

  Про село у 2013 р. видав книгу М. Петришин "Чернихівці: відомі й забуті сторінки історії (1463-2013)".

Чернихівська об’єднана територіальна громада включає в себе 3 села:

  1. с. Чернихівці 1427

  2. с. Старий Збараж 548

  3. с. Верняки 193

Статус Чернихівецької сільської об`єднаної територіальної громади

Преамбула

Цей Статут, відповідно до Конституції України, Європейської хартії місцевого самоврядування, законів України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», «Про місцеве самоврядування в Україні» та інших законодавчих актів, визначає систему місцевого самоврядування Чернихівецької сільської об’єднаної територіальної громади, форми та порядок діяльності територіальної громади, її органів та посадових осіб, гарантії прав жителів сіл,  які входять до складу об’єднаної територіальної громади.

Розділ І. Загальні положення

Глава 1.1. Загальна характеристика Чернихівецької сільської об’єднаної територіальної громади

Стаття 1.1.1.

  1.Чернихівецька сільська об’єднана територіальна громада (далі-Територіальна громада) утворена шляхом добровільного об’єднання територіальних громад  села Чернихівці (Чернихівецька  сільська  рада)  та сіл Верняки і  Старий  Збараж (Старозбаразька  сільська рада).

Стаття 1.1.2.

1. Рішення Тернопільської обласної ради про утворення Територіальної громади прийнято  04 листопада  2016 року.

Стаття 1.1.3.

  1. Адміністративним центром Територіальної громади є село Чернихівці, в якому розміщені її органи місцевого самоврядування.

 2. Жителям всіх населених пунктів громади мають бути забезпечені максимально зручні умови для відвідування адміністративного центру громади.

Стаття 1.1.4.

  1. Територіальна громада має єдиний представницький орган  Чернихівецьку  сільську раду (далі - Рада).

  2. Перші вибори депутатів Ради відбулися 18 грудня  2016 року.

Стаття 1.1.5.

  1. Територіальна громада та її Рада можуть вступати в асоціації, інші добровільні об’єднання територіальних громад, органів місцевого самоврядування.

Стаття 1.1.6.

  1. Пам’ятними датами та святковими днями громади, її окремих населених пунктів (день села; храм тощо) є:

с.Чернихівці -   11 серпня - день села;    Трійця    - храмове свято;

с. Старий Збараж   -  28 серпня — день села;  21 листопада - храмове свято.

Стаття 1.1.7.

   1. Офіційною символікою громади є її прапор, герб та гімн, положення, опис та порядок використання яких затверджується рішенням Чернихівецької сільської Ради.

  2. На будівлях, де розміщена Рада, інші органи Територіальної громади вивішується Державний Прапор України та Прапор Громади.

  3. Окремі населені пункти громади не можуть мати власної офіційної символіки.

Стаття 1.1.8.

  1. Фізичним особам, які мають видатні заслуги перед Територіальною громадою та внесли вагомий вклад у її соціально-економічний, науковий, спортивний, культурний розвиток, за рішенням ради може бути присвоєно почесне звання «Почесний громадянин Чернихівецької сільської об’єднаної територіальної громади».

Підстави та порядок присвоєння, права, пільги й обов’язки осіб, відзначених званням «Почесний громадянин Чернихівецької сільської об’єднаної територіально громади», визначаються Положенням, яке затверджується рішенням Ради.

2. Члени Територіальної громади, працівники підприємств, установ та організацій, що досягли вагомих результатів у творчій, науковій, господарській та інших видах діяльності, можуть бути за рішенням сільського голови громади відзначені Подякою та Почесною грамотою. Положення про Подяку та Почесну грамоту затверджуються рішенням Ради.

3. Розгляд питання про присвоєння почесного звання громади чи про відзначення Подякою та Почесною грамотою ініціюється виконавчим комітетом Ради, її постійними комісіями, сільським старостою або членами громади у порядку місцевої ініціативи.

4. Особам, яким присвоєно звання «Почесний громадянин Чернихівецької сільської об’єднаної територіальної громади» вручається відповідне посвідчення та нагрудний знак, зразки яких затверджуються Радою.

Соседние файлы в папке Разное