Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Разное / Курсова 4 курс 2 семестр.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
28.08.2023
Размер:
131.29 Кб
Скачать

Розділ 3. Напрями підвищення ефективності залучення інвестицій у заболоттівську об’єднану територіальну громаду

Процес залучення інвестицій у громаду є складним та комплексним, оскільки потрібно мати не тільки ресурси для здійснення діяльності та впровадження проектів, а й інфраструктуру, яка буде дозволяти це робити і не буде перешкодою для процесу реалізації проектів.

Серед основних засобів підвищення ефективності залучення інвестицій у громаду є:

- розробка проектів щодо здійснення економічної діяльності громаді

- визначення портрету потенційного інвестора

- розвиток інфраструктури ( ремонт доріг, надання приміщень у оренду підприємцям та використання приміщень та складів громадою, )

- використання ресурсів громади (залучення експертів, які дадуть рекомендації з приводу використання ресурсів з метою отримання прибутку, розробка проектів щодо використання земельних ресурсів, лісових насаджень)

- пошук інвесторів, які зацікавлені в інвестуванні в проекти громад

- трансляція процесів розвитку в соціальні мережі

- створення бюджету для витрат на здійснення економічної діяльності та можливі витрати у процесі реалізації проектів

- створити відповідний відділ, який буде займатися проектною діяльністю

- збір інформації для потенційних інвесторів

- проводити зустрічі з представниками місцевого бізнесу, виявити бар’єри та перешкоди, з якими вони зіштовхуються

- створити “інвестиційний паспорт громади” (документ у якосу систематизована основна інформація про громаду, спеціально під потреби потенційного інвестора, якого треба залучити)[4].

Всі ці заходи є підготовчими, вони є першим кроком до залучення інвесторів та підвищення самостійності громади, швидшого її розвитку. Ці заходи допоможуть створити та реалізовувати систему стратегічного менеджменту щодо залучення інвестицій для Заболоттівської об’єднаної територіальної громади.

Висновки та пропозиції

Провівши дослідження інвестиційного потенціалу Заболоттівської об’єднаної територіальної громади нами відповідно до вказаної мети нами було вирішено завдання та зроблено наступні висновки:

  1. Заболоттівська громада має потребу у підвищенні ступеня самостійності та незалежності від державних дотацій.

  2. Заболоттівська громада має потенціал до здійснення економічної діяльності, що є способом залучення в неї інвестиційних коштів.

  3. Існують різні способи залучень інвестицій, проте для громади він є специфічним.

  4. Визначивши необхідні кроки, які підійдуть саме громаді, ми отримали базу для процесу залучень інвестицій.

Провівши аналіз середовища організації, можна зробити висновок, що цей процес буде непростим для ОТГ оскільки є перешкоди у вигляді недостатньо розвиненої інфраструктури громади. Однак вона має хороше ресурсне забезпечення та позитивне розміщення (близькість до кордону).

Нами було розроблено наступні заходи щодо підвищення ефективності залучення інвестицій у громаду, а саме: усунення основних недоліків та перешкод; зібрання максимальної кількості інформації для створення документації та проектів; створення відповідної документації для потенційних інвесторів; взаємодія зі стейкхолдерами; створення фінансової бази; проведення маркетингових заходів, поширення інформації про відкритість громади для інветорів.