Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VISNOVOK_EKSPERTA.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
30.93 Кб
Скачать

ВИСНОВОК ЕКСПЕРТА № 6

На підставі постанови слідчого СВ 2–го ВМ ВМВ УМВС України у Вінницькій області лейтенанта Кулика В.Л. від «09» грудня 2013р. № 143 (переписати із с.2)

в приміщенні навчальної кімнати № 1 кафедри патологічної анатомії, судової медицини і права Вінницького національного медичного університету ім. М. І. Пирогова

судово-медичний експерт студент 19-а групи 4-го курсу медичного факультету № 1

названого університету Міронов А.В. провів судово-медичну експертизу трупа громадянина Альтовича Олександра Миколайовича 21,08,1948 року народження(переписати із с.2)

Судово-медичний експерт _____________ (ПІБ)

Експертиза почата 09 грудня 2013р.

Експертиза закінчена 09 грудня 2013р.

При проведенні експертизі були присутні:

Висновок експерта викладений на 2 аркушах.

На вирішення експертизи винесено такі питання:

1) Яка причина смерті гр-на Альтовича О.М. ?

2) Коли настала смерть гр-на Альтовича О.М. ?

3) Чи є тілесні ушкодження на трупі?

4) Чи хворів померлий на якісь захворювання? Якщо так, то вказати їх характер, чи стоять у причинному зв*язку зі смертю.

5) Чи вживав незадовго до смерті алкогольні напої? Якщо так, то вказати концентрацію алкоголю у крові і сечі, ступінь алкогольного сп*яніння.

6) Вказати категорію та вид смерті.

(переписати з постанови на с.2)

Обставини справи: У постанові не викладені.

(переписати з постанови на с.2); якщо відсутні, написати «У постанові не викладені»

Зовнішнє дослідження.

(...) Судово-медичний діагноз:

а) основне захворювання, ушкодження: Дія крайніх високих температур: ознаки зажиттєвого потрапляння тіла у вогонь, сліди опіків на лівій скроневій ділянці і передній черевній стінці. б) ускладнення: в) супутні захворювання, ушкодження і патологічні стани: Атеросклероз коронарних судин із звуженням просвіту судин до 50%; Алкогольне сп*яніння: виявлення при судово-хімічному дослідженні етилового спирту у концентрації 2,6промілле у крові і 2,2промілле у сечі.

ПІДСУМКИ

На підставі даних судово-медичної експертизи громадянина Альтовича Олександра Миколайовича 1948 року народження, даних судово-хімічного (судово-токсикологічного) дослідження крові і сечі, судово-гістологічного дослідження шматочків органів з трупа, зважаючи на обставини справи, у відповідь на поставлені запитання, доходжу до таких висновків:

1) Смерть громадянина Альтовича Олександра Миколайовича наступила внаслідок дії крайніх високих температур, що підтверджується наступними даними:

  • ознаки зажиттєвого потрапляння тіла у вогонь, серед яких – наявність кіптяви у носових ходах, зовнішніх слухових проходах і порожнині рота; за даними судово-біохімічного дослідження крові виявлено карбоксигемоглобін у кількості 60%;

  • волосся на бровах і повіках обгоріле;

  • волосся у лівій скроневій ділянці обсмалене;

  • шкірні покриви голови та шиї чорного кольору, тверді, місцями розтріскані;

  • у пахових ділянках сліди обвугленого одягу;

  • дефект невизначеної форми, з нерівними обвугленими краями, розмірами 9*7см, на передній черевній стінці зліва у пупковій ділянці, із якого виступають петлі тонкої кишки, місцями петлі покриті кіптявою і чорним нальотом;

  • шкірні покриви на кінцівках місцями відсутні, на їх місці – обвуглення верхніх країв м*язів;

  • зовнішні статеві органи зменшені у об*ємі, обвуглені, тверді, крихкі;

  • ознаки отруєння карбоксигемоглобіном, серед яких – наявність у серці (після його відсікання) близько 300мл рідкої яскраво-червоної крові; сліди рідкої крові світло-червоного кольору у синусах твердої мозкової оболонки; м*які мозкові оболонки із значним набряком, гладенькі, вологі, рожеві; у шлуночках мозку світло-рожева напівпрозора спинномозкова рідина.

2) Оскільки трупні плями і трупне задубіння встановити неможливо, точний час настання смерті визначити неможливо. Враховуючи рівномірне охолодження трупа, «позу боксера» і відсутність трупного гниття, можна зробити припущення, що смерть наступила близько 16-24годин тому.

3) На трупі виявлені такі ушкодження:

  • дефект шкіри на передній черевні стінці у пупковій ділянці зліва, невизначеної форми з нерівними обвугленими краями, розмірами 9*7см. , що виник внаслідок дії високих температур, у причинному зв*язку із смертю не стоїть, ступінь важкості визначити не вдається;

  • дефекти шкірних покривів на кінцівках, на місці яких – обвуглення верхніх шарів м*язів, які виникли внаслідок дії високих температур, у причинному зв*язку із смертю не стоїть, ступінь важкості визначити не вдається.

4) При внутрішньому дослідженні коронарні артерії зяють, місцями їх стінки потовщені за рахунок атеросклеротичних бляшок, які перекривають просвіт до 50%, а на внутрішній оболонці аорти знайдені поодинокі атеросклеротичні бляшки, що свідчить про наявність атеросклерозу; розширення діаметру аорти до 7см. і потовщення стінки лівого шлуночка до 14мм. може свідчити про наявність артеріальної гіпертензії. У причинному зв*язку із смертю не стоять.

5) При судово-токсикологічному дослідженні у крові виявлено етиловий спирт у концентрації 2,6, у сечі виявлено етиловий спирт у концентрації 2,2, що свідчить про те, що громадянин (!!!НЕ хворий!!!) незадовго до смерті вживав алкогольні напої; така концентрація відповідає/свідчить про середню ступінь алкогольного сп*яніння.

6) Категорія смерті – ненасильницька смерть.

Вид смерті – нещасний випадок внаслідок дії високих температур.

Експерт _________ ____________________