Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Modul_2-st_ukr-NEW.docx
Скачиваний:
49
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
205.02 Кб
Скачать

27

I. Засоби, що впливають на виконавчі органи Серцеві глікозиди та інші кардіотонічні засоби

1. У хворого на тлі гіпертонічної хвороби розвинулась гостра серцева недостатність. Який з перерахованих засобів найбільш доцільно використати в цьому випадку?

A *Корглікон

B Дигітоксин

C Кардіовален

D Кофеїн

E Кордіамін

2. У хворого 30 років після курсового прийому дигітоксину виявилися ознаки брадікардії. Який із механізмів дії препарату привів до цього стану?

A *Негативна хронотропна дія

B Позитивна інотропна дія

C Негативна дромотропна дія

D Позитивна батмотропна дія

E Позитивна тонотропна дія

3. Пацієнтка 65 років з хронічною серцевою недостатністю тривалий час лікується дігитоксином, самостійно визначаючи дозу. Поступила в стаціонар із скаргами на погіршення загального стану, появу аритмії, нудоту, зменшення виділення сечі, безсоння. З чого слід почати лікування хворої?

A *Відміни дигітоксину

B Зменшення дози дигітоксину

C Призначення строфантину внутрішньовенно

D Призначення дігоксину

E Введення розчину кальцію глюконату внутрішньовенно

4. На прийомі у лікаря – стоматолога у хворого виникли симптоми гострої серцевої недостатності. Яким з перелічених засобів треба купіювати цей стан?

A *Строфантин

B Дігітоксин

C Лантозид

D Адонізид

E Камфора

5. Хворий із серцевою недостатністю приймає дигоксин. Який ефект дигоксину зумовлює доцільність його застосування при цій патології?

A * Збільшення сили серцевих скорочень

B Зменшення потреби міокарду в кисні

C Збільшення частоти серцевих скорочень

D Зменшення перенавантаження на серце

E Зменшення постнавантаження на серце

6. У хворого хронічна лівошлуночкова недостатність. Який з перерахованих препаратів доцільно призначити хворому?

A *Дигоксин

B Бемегрид

C Етимізол

D Вінпоцетин

E Пірацетам

7. Хворий з хронічною серцево-судинною недостатністю приймав дігітоксин. З часом розвинулись явища інтоксикації серцевими глікозидами. Які препарати можуть викликати підсилення дії інтоксикації серцевих глікозидів?

A. *Кальція хлорід.

B. Калія хлорід.

C. Магнія хлорід.

D. Аспаркам

E. Розчин глюкози

8. Хворий страждає на слабкість, задишку, набряки нижніх кінцівок. Діагноз – хронічна серцева недостатність.Який засіб необхідно призначити хворому в першу чергу?

A. * Дігітоксин

B. Кофеїн

C. Папаверін

D. Анаприлін

E. Раунатін

9. У хворого на тлі гіпертонічної хвороби розвинулась гостра серцева недостатність. Який із перерахованих засобів найбільш доцільно використати?

A. *Строфантин

B. Дигітоксин

C. Кардіовален

D. Кофеїн

E. Кордіамін

10. Хворому, що страждає на хронічну серцеву недостатність, лікар порекомендував провести профілактичний курс лікування кардіотонічним препаратом з групи серцевих глікозидів, який приймають внутрішньо. Який з препаратів було рекомендовано хворому?

A. *Дігоксин

B. Строфантин

C. Корглікон

D. Кордіамін

E. Кардіодарон

11. У хворого на фоні прийому дігітоксину з'явилась бігемінія, різка м'язова слабкість, діарея, блювання, порушення зору. Які препарати можуть ослабити явища отруєння?

A. *Препарати калію.

B. Препарати кальцію.

C. Препарати магнію.

D. Препарати заліза

E. Препарати натрію

12. В кардіологічне відділення поступив хворий зі скаргами на частий пульс, задишку, синюшність слизових оболонок. При огляді: набряки на нижніх кінцівках, асцит. Який з перерахованих препаратів необхідно призначити хворому довенно для покращення самопочуття?

A. * Корглікон

B. Кордіамін

C. Адреналіну гідрохлорид

D. Дигітоксин

E. Но-шпа

13. У хворого діагностували хронічну серцеву недостатність І класу, що супроводжується вегетативним неврозом. Який препарат доцільно призначити цьому хворому?

A. *Адонізід.

B. Корглікон

C. Лантозид

D. Дігоксин

E. Кордигіт

14. Хворому з застійною серцевою недостатнiстю призначили серцевий глiкозид, який характеризується високою бiодоступнiстю, мiцним зв`язком з бiлками плазми, бiотрансформацiєю в печінцi, виражено кумуляцiєю. Визначте цей препарат

A. *Дігiтоксин

B. Настiй трави горицвіту

C. Корглiкон

D. Целанiд

E. Строфантин

15. У хворого зниження хвилинного викиду серця обумовлене зменшенням інотропної функції серця. Яке з перерахованих засобів підвищує його в результаті прямого впливу на міокард?

A. *Корглiкон

B. Дроперідол

C. Фуросемід

D. Еналаприл

E. Анаприлін

16. Хворий безконтрольно приймав дигоксин, що викликало порушення діяльності серця: зниження скоротливості, брадикардію, шлуночкову екстрасистолію. Який з перерахованих засобів є препаратом вибору для купірування виникших порушень?

A. *Калію хлорид

B. Анаприлін

C. Етмозин

D. Новокаїнамід

E. Верапаміл

17. Хворому з серцевою недостатністю та набряками призначили дігітоксин. З чим пов'язаний кардіотонічний ефект серцевих глікозидів?

A. *Блокада Na/K АТФ-ази

B. Стимулювання Na/K АТФ-ази

C. Рефлекторним вливом на сердце

D. Пригніченням провідності міокарду

E. Не прямою активацією адренорецепторів

18. У чоловіка 48 років розвилася гостра серцева недостатність. Інтерн запропонував вести хворому строфантин, але лікар швидкої допомоги, дізнавшись, що хворий тривалий час приймав дигітоксин відхилив цю пропозицію. Яке явищ мало виникнути при введенні строфантину?

A. *Кумулятивний ефект.

B. Зниження активності.

C. Порушення зору.

D. Погіршення дихання.

E. Послаблення елімінації.

19. Хворому, який скаржиться на хронічну серцеву недостатність, призначили дігітоксин. Однак, через тиждень після початку прийому препарату у хворого з’явились признаки інтоксикації препаратом (брадикардія, нудота, екстрасістолія), хоч одноразова доза його не привищувала терапевтичної і строк курсу лікування не вийшов. Як називається явище, що привело до цього стану?

A. * Матеріальна кумуляція

B. Функціональна кумуляція

C. Толерантність

D. Тахіфілаксія

E. Ідіосінкразія

20. У хворого, що страждає на хронічну серцево-судинну недостатність в процесі дігіталізації з’явились слідуючи симптоми: головний біль, втома, нудота, порушення кольорового зору (навколишні предмети сприймаються в зеленому кольорі). На ЕКГ з’явилась синусова брадикардія та ознаки порушення атріовентрикулярного проведення. Який засіб можна застосувати для зменшення симптомів інтоксикації?

A. *Унітіол

B. Налоксон

C. Бемегрид

D. Дипіроксим

E. Атропіну сульфат

21. Хворому на гостру серцеву недостатність з рефрактерністю до серцевих глікозидів було введено добутамін. Який механізм дії у цього препарату?

A. *Стимулювання бета1-адренорецепторів

B. Комплексоутворення з фосфоліпідами мембрани

C. Блокада К+, Na+- АТФ-ази

D. Пригнічення активності фосфодіестерази

E. Підвищення тонусу n.vagus

22. Хворому з кардіогенним шоком, гіпотензією, задухою, і набряками ввели неглікозидний кардіотонік. Вкажіть, який саме препарат був введений хворому.

A. * Добутамін

B. Кофеіну-натрію бензоат

C. Кордіамін

D. Етимізол

E. Бемегрид

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]