Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichna_rozrobka_na_temu_konflikti_v_ptnz.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
2.35 Mб
Скачать

6. Вправа «Функції кон­флікту».

Тренер. Конфлікти — це необ­хідне явище соціального життя. Якщо вони є, отже, виконують якісь важливі функції в житті людини й суспільства. Причому ці функції можуть бути як пози­тивні, так і негативні. Пропоную вам створити схему «Функції конфлікту»:

група «Позитивні функції конфлікту»;

група «Негативні функції конфлікту».

7. Вправа «Картографія кон­флікт».

Мета: формувати вміння ефек­тивного спілкування, ознайомити з принципами ведення перегово­рів. Необхідні матеріали: на один конфлікт — ватман, маркер.

Тренер. Слід звернути увагу на два моменти.

По-перше, дуже багато зале­жить від позиції самої людини. Саме вона визначає ситуацію як звичайну чи як конфліктну для себе. На якому ще етапі хід кон­фліктної ситуації залежить від са­мої людини? Правильно, на етапі вирішення конфлікту. Людина сама визначає, як цю ситуацію ви­рішуватиме.

По-друге, за даними соціологіч­них досліджень, імовірність вирі­шення конфлікту на різних етапах його розвитку різна. Як ви дума­єте, на якому етапі вона найбільша? Правильно, у фазі виникнення роз­біжностей. У цьому разі ймовірність вирішення конфліюу — 92%. Під час конфліктної взаємодії вона до­рівнює 46%, під час ескалації кон­флікту усього лише 5% і на етапі припинення — 20%. Варто задума­тися над тим, як навчитися розпіз­навати конфлікти ще до їхнього початку! Тут доречно згадати слова польського сатирика Ста­ніслава Леца: «Будьте самоучка­ми, не чекайте, поки вас навчить - життя!»

1 група:

  • Ти ніколи мене не слуха­єш!

  • Ти увесь час розмовляєш паралельно зі мною!

  • Ти не хочеш зрозуміти інших людей!

2 група:

  • Ти завжди без дозволу береш журнал зі столу!

  • Ти завжди жахливо поводишся!

  • Вічно ти грубіяниш!

8. Вправа «я»-висловлювання і «Ти»-висловлювання

Робота в групах: переформулювати «Ти»-висловлювання у «Я»- висловлювання.

ПІ. Підсумок

1. Рефлексія «Чи збулися очіку­вання?».

Якщо очікування збулися, то листочки знімають із дерева. Якщо якісь очікування не збулися, то лис­точки залишають на ньому.

2. Підбиття підсумків. Вправа «Сумка ідей».

Учасники тренінгу на аркушах паперу пишуть свої пам'ятки людині, яка перебуває в ситуації конфлікту.

3. Вправа «Булочка з корицею».

Вибирають 1—2 учасників,це — «кориця». Інші учасники бе­руться за руки й «закручуються» на­вколо «кориці».

Інструкції.

  1. Визначте пред­мет конфлікту (через що, чому, як тощо. Назвіть його й запишіть у центральний прямокутник вашої картографії).

  2. Визначте сторони конфлікту й позначте їх.

  3. Поділіть на половини квадра­ти учасників конфлікту (інтереси/ побоювання).

Група поділяється на міні-групи по 4 особи. Кожній міні-групі пропонується вибрати кон­фліктну ситуацію, знайому біль­шості учасників. Потім кожна група складає кар­тографію конфлікту. Представники міні-групи роз­шифровують свою картографію.

4. Вправа «Ситуації та їх аналіз».

Ситуація 1. Йде урок математи­ки в 10 класі. Викладач досвідчений, стаж роботи — понад 25 років. Він пропонує учням розв'язати задачу з підручника. Помітивши, що один учень не виконує завдання, він його різко запитує: «А ти чому не працюєш?».

Батьки цього хлопчика п'ють, нервова система учня неврівноважена. Дитину виховує бабуся. На запитання учень відповів брутальністю. Викладач наказав, щоб він вийшов із аудиторії. У відповідь — знову брутальність і невиконання наказу. Діти притих­ли, чекали вирішення конфлікту і, звичайно, не виконували завдання. Викладач вийшов з аудиторії, пішов до директора й зажадав негайного ви­далення грубіяна з аудиторії.

Ситуація 2. Викладач матема­тики проводила урок. В аудиторії був гамір, діти голосно розмовляли між собою. Найчастіше на очі потра­пляв Ю. Петренко — лідер групи, здібний, самолюбивий, але не дуже старанний хлопчик. Викладачеві зда­лося, що він розмовляє більше, ніж інші.

  • Петренко, припини розмовля­ти, інакше я вижену тебе з аудиторії, — кілька разів зауважувала викладач.

  • Весь час Петренко та Пе­тренко, начебто я один розмов­ляю! — почав голосно обурювати­ся учень.

  • Негайно вийди з аудиторії й біль­ше не з'являйся на моїх уроках! Хлопчик вийшов за двері й на уроки математики більше не ходив.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]