Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Doglyad_za_khvorimi_praktika.doc
Скачиваний:
4586
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
6.06 Mб
Скачать

Гігієнічні та лікувальні ванни

Першу гігієнічну ванну проводять новонародженому після відпадання пуповини і епітелізації пупкової ранки (7-10-й день життя). Протягом перших 6 міс дитину бажано купати щодня, з 6 до 12 міс. – через день, а надалі – двічі на тиждень, але можна й частіше. Заздалегідь підготовляють пелюшки й білизну, щоб відразу після купання дитину загорнути, не охолоджуючи її. Якщо температура повітря в приміщенні нижча за 22°С, пелюшки та сорочечку перед сповиванням зігрівають. На дно ванночки опускають пелюшку, спочатку наливають гарячу, потім холодну воду, доводячи її до 37°С. Для вимірювання температури води користуються водяним термометром.

Якщо пупкова ранка не загоєна чи є зміни на шкірі, у воду для купання додають декілька крапель заздалегідь підготовленого міцного розчину марганцевокислого калію до отримання блідо-рожевого кольору води, але не в якому разі не додавати кришталики марганцю безпосередньо у ванночку, бо вони можуть попекти ніжну дитячу шкіру. Окрім того, купання дитини може проводитися із застосуванням відварів трав чистотілу, череди, ромашки та ін. (див. нижче). Протягом першого місяця життя дитини, а також – в разі наявності попрілості, або проявів дерматиту, для купання бажано брати кип’ячену воду.

Купають дитину у вечері перед годуванням, але можна й в другій час. В умовах стаціонару купання дитини є складовою частиною лікувального процесу. Гігієнічну ванну; положення дитини у ванні і тривалість купання призначає лікар, індивідуально, залежно від стану дитини. Після здійснення процедури в листі призначень обов’язково роблять відмітку.

Техніка купання. Для купання дитини необхідно мати ванночку, дитяче мило, м'яку губку або фланелеву рукавичку, водяний термометр, глечик з теплою водою (37°С) для ополіскування дитини, пелюшку, простирадло. Перед кожним купанням ванночку миють щіткою з милом і споліскують холодною водою, а потім ошпарюють окропом. В умовах стаціонару ванночку після купання обробляють дезинфікуючим розчином і ополіскують гарячою водою. Зберігати ванночку краще у вертикальному положенні і використовувати виключно для купання малюка.

Малюка роздягають (перші місяці життя дитину занурюють у пелюшці) й опускають у ванночку, так, щоб верхня частина грудей дитини була над водою. Голівка дитини лежить на лівому передпліччі матері, або того, хто купає дитину, а долонею треба підтримувати дитину за ліве стегно. Правою рукою поливають тіло дитини водою. Для намилювання вживають м’яку фланелеву рукавичку. Дітей першого півріччя купають в положенні лежачи, другого півріччя – сидячи.

Дитяче мило або шампунь під час купання дитини застосовують після 6 місяців, 1-2 рази на тиждень. У разі наявності на шкірі голови себорейних кірочок перед купанням на 15-20 хв. бажано змастити голову дитячою олією, або стерильною рослинною олією. Спочатку миють голівку, потім тіло, руки, пахову ділянку, ноги. Тривалість купання в середньому становить: до 6 місяців 3-5 хв., від 5 до 12 міс – 10-15 хв., надалі – 15-20 хв. Залежно від стану малюка тривалість гігієнічної ванни може бути більшою. Після купання дитину ополискують чистою водою. У завчасно зігріту пелюшку швидко завертають дитину та обсушують промокальними рухами. З профілактичною метою змазують під пахвами і пахову ділянку дитячою олією або стерилізованим рослинним спеціальною. Це зменшує контакт шкіри з фізіологічними виділеннями (кал, сеча, піт). Здоровій дитині достатньо тільки ретельно обсушити. У новонародженого після купання ретельно оглядають пупкову ранку і, за необхідністю, обробляють 1% спиртовим розчином брильянтового зеленого. Потім дитину одягають або сповивають і укладають в ліжко. Старшим дітям гігієнічну ванну проводять один раз на тиждень. Цього ж дня міняють постільну і натільну білизну, одяг. За необхідністю одяг і натільну білизну міняють частіше.

Гігієнічні і лікувальні ванни поділяються на загальні і місцеві. Залежно від температури води ванни бувають: гарячі (40°С- 42°С), теплі (38°С), індиферентні (37°С), прохолодні (30-33°С), холодні (нижче 20°С). При проведенні лікувальних ванн використовують лікарські речовини й трави.

Гігієнічні ванни (див. купання дітей).

Прісні теплі ванни. Показання: рахіт, алергічний діатез, шкірні захворювання, хвороби нирок, пневмонії, поліомієліт, неврози, порушення опорно-рухового апарату. Температура води 38°С. Тривалість 5-15 хв. На курс 8-10-15 процедур через день.

Загальні гарячі ванни. Показання: при лікуванні пневмоній, бронхітів, нефриту та ін. Протипоказання: важкий стан дитини, серцева недостатність.

Техніка: дитину поміщають у ванну з температурою води 36-37оС. Потім поступово тонким струменем підливають у „ножний кінець” ванни гарячу воду, постійно помішуючи. Температуру доводять до 400С. Тривалість ванни 2-5 хв. На голову дитини можна покласти прохолодну (300С) хусточку. У результаті проведення такої ванни шкіра дитини стає ніжно рожевого кольору. Після ванни дитину ополіскують чистою теплою водою, обсушують і переносять в наперед нагріте ліжко.

Гірчичні ванни: Рецептура: 40-50 г сухої гірчиці на 10 л води.

Показання: пневмонії, бронхіти та інші захворювання органів дихання. Протипоказання: алергічні захворювання. Тривалість 5-6 хв. Температура води 37-38°С. Після ванни дитину ополіскують чистою теплою водою, обсушують і переносять в зарані нагріте ліжко. Таким же чином готують і ножну ванну, але в цьому випадку температура води може бути на 2-3°С вище, а тривалість ванни - довше.

Крохмальні ванни. Рецептура: 100 г очищеного картопляного крохмалю на 10 л води. Показання: атопічний дерматит та інші шкірні захворювання. Проводять для зняття сверблячки і подразнення. Температура води 37°С, тривалість 7-10 хв. На курс 8-10 ванн.

Ванни з перманганатом калію. Показання: гнійничкові та інші захворювання шкіри. Ця ванна має дезинфікуючу і підсушувальну дію. Температура води 36-37°С; на курс 5-6 ванн. Додають 5% розчин перманганату калію з розрахунку 5 мл розчину на 10 л води (до блідо-рожевого кольору води).

NB! Не можна кристалічний перманганат калію розводити безпосередньо у ванні! Кристали можуть викликати некроз шкіри!

Сольові ванни. Рецептура: 50-100 г солі (краще морської) на 10 л води. Проводяться дітям старше 6 місяців при рахіті в період реконвалесценції, гіпотрофії. Для розчинення солі її кладуть у ванну в марлевому мішечку. Температура води для дітей від 6 міс. до 1 року – 35-36°С, потім її знижують до 32°С. Тривалість ванни 3-10 хв. Після сольової ванни дитину необхідно обмити теплою водою, температура якої на 1°С нижче за початкову. Протипоказання: ванна не проводиться ослабленим або виснаженим дітям, дітям з шкірними захворюваннями (алергічний дерматит у стадії мокнуття, гострі алергічні реакції, та ін.), а також – дітям з неврівноваженою нервовою системою.

Хвойні ванни: Рецептура: 1 ст. ложка (20 мл) хвойного екстракту на 20 л води. Показання: рахіт, безсоння, неврози, ревматизм, гіпотрофія, захворювання органів дихання в період одужання. Температура води 36-37°С, тривалість 5-7-10 хв. На курс 15-20 ванн через день. Після ванни дитину обливають водою, температура якої на 1°С нижче за початкову.

Ванни розрізняються також за ступенем занурення тіла дитини у воду.

Загальна: у воді знаходиться все тіло дитини

Місцева: занурюється певна частина тіла. Застосовують при захворюваннях суглобів, опорно-рухового апарату.

Сидяча: у воду занурюються сідниці, нижня частина животу і верхня частина стегон; ноги знаходяться назовні. Застосовують при захворюваннях сечової системи.

Ручна ванна: застосовують при захворюваннях легенів. Температура води 40°C, тривалість 10-15 хв. Одну або обидві руки дитини занурюють у воду до ліктя. Для посилення відволікаючої дії у воду можна додати сухої гірчиці (100 г гірчиці на 10 л води).

Ножна ванна: в емальоване відро або бачок наливають воду температури не нижче 36-37°C. Опускають ноги дитини і повільно та обережно підливають гарячу воду, доводячи температуру води до 40°C. Тривалість процедури складає 10-15 хв., після чого ноги насухо витирають, надягають бавовняні шкарпетки, поверх їх – шерстяні. Дитину напівсидячи укладають у ліжко і тепло вкривають.

NB! Якщо під час проведення ванни дитина зблідла, скаржиться на запаморочення, треба терміново вийняти її з ванни, покласти на кушетку, піднявши нижній кінець, дати понюхати нашатирний спирт, потерти виски, обов’язково покликати лікаря.

Соседние файлы в предмете Уход за больными