Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стомат Модуль 3.rtf
Скачиваний:
27
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
780.4 Кб
Скачать

Тема № 13 Трійчастий нерв (загальна характеристика). 1-а і 2-а гілки трійчастого нерва: ділянки іннервації, вегетативні вузли (війковий і крило-піднебінний)

Актуальність теми. Трійчастий нерв є змішаним, розвивається з першої зябрової дуги і іннервує шкіру обличча і передню частину голови, жувальні м'язи дна ротової порожнини. Нерв має в своєму складі чутливі і рухові волокна. 2-а і 3-я гілки трійчастого нерва мають будову типового вісцерального нерва, а її вузол подібний до надзябрового вузла. Перша гілка трійчастого нерва іннервує вміст очної ямки, шкіру лоба, лобової і скроневої областей, шкіру носа. По ходу першої гілки трійчастого нерва розташовано парасимпатичний війковий вузол, в якому уриваються парасимпатичні волокна додаткового ядра окорухового нерва до війкового тіла і м'яза , що звужує зіницю. Вивчення іннервації очного яблука допомогають раскрити принцип єдності структури і функції цього органу.

Вивчення верхньощелепного нерва і крило - піднебінного вузла має особливе значення для лікарів стоматологів, оскільки їх гілки здійснюють іннервацію зубів, ясен, слізної залози, слізових оболонок порожнин носа і рота. Велике значення має зв'язок другої гілки трійчастого нерва з гілками лицьового нерва.

Знання анатомії і топографії першої та другої гілки трійчастого нерва і їх гілок, пре-| і постганглионарних| гілок війкового та крило - піднебінного вузла необхідні не тіль|не лише|ки стоматологам, вони також необхідні для розуміння фізіологічних процесів, що відбуваються в органі зору, змін при патологических станах, використовуватимуться на кафедрах топографічної анатомії, травматології, щелепно- лицьової хірургії, терапії, ЛОР - хвороб для діагностики захворювань та їх лікування.

Ціль навчання (загальна): Вміти оцінювати інформацію про будову першої та другої гілок трійчастого нерва, будову та функції війкового та крило-піднебінного вузлів,вікову характеристику даних нервів та вузлів для визначення на подальших кафедрах відхилень від норми, наявності і локалізації патологічних процесів.

Конкретні цілі

1. Визначити і показати очний нерв, його гілки і області іннервації

2.Визначити і показати верхньощелепний нерв, його гілки і області іннервації.

3. Визначити і показати локалізацію війкового та крило – піднебінного вузла, їх пре – і постганглионарні гілки, область іннервації.

Зміст навчання відповідно до цілей

Теоретичні питання

1.Розвиток трійчастого нерва, локалізація його ядер, вихід на основанні мозку. Вузли трійчастого нерва

2. Розвиток і будова верхньої щелепи, зубів і зв'язок з іннервуючими їх нервами.

3. Провідний шлях трійчастого нерва.

4. Формування парасимпатичних вузлів по ходу гілок трійчастого нерва.

Граф логічної структури теми (див. додаток).

Джерела інформації

1. Михайлов С.С. Анатомия человека. –М., 1984-с. 606-616.

2. Привес М.Г. Анатомия человека.- С-Пб, 2001. – с. 574-578.

3. Сапин. М.Р. Анатомия человека. –К., 1997. - т. 2 - с. 403-408.

4.Синельников Р.Д. Атлас анатомии человека. – М., 1981. - т. 3

5. Бобрик І.І. Міжнародна анатомічна номенклатура.- К., 2001

6.Свиридов О.І. Анатомія людини-К., 2001. с.356-359

7. Лекція.

Набір завдань для перевірки досягнення конкретних цілей навчання

1.У|біля| постраждалого| |із|з різаною раною в лівій половині лоба, виявлена втрата чутливості шкіри лоба і верхноьї |віку|вії. Який нерв пошкоджений?

А. Носо-війковий

В. Лицевий

С. *Надочноямковий

D. Сльозовий

Е. Підблоковий

  1. У хворого нападоподібні болі в області лоба справа і у внутрішнього кута ока. Натискання в медіальній частині надочноямкового краю хворобливо, порушена шкірна чутливість. Який нерв уражений?

А. Верхньощелепний

В. Блоковий

С. Відвідний

D. Очний

Е. Окоруховий

3.У травмованого встановлено перелом скуластої кістки. Гілки, якого нерва будуть при цьому травмовані?

А. Підочноямковго

В. Виличного

С. Нижнього альвеолярного

D. Верхнього середнього альвеолярного

Е. Верхнього переднього альвеолярного

4. У|біля| постраждалого| травма основи черепа |із|з переломом лівого великого крила клиноподібної кістк|кісті|и в області круглого отвору. Який нерв може бути пошкоджений?

А. Очний

В. Окоруховий

С. Нижньощелепний

D. Відвідний

Е. Верхньощелепний

5. Хворий скаржиться на болі в області зубів верхньої щелепи, що віддають в підочноямкову область. При обстеженні виявлено порушення чутливості в області верхньої губи, крил носа, щоки. Який нерв уражений?

А. Додатковий

В. Лицевий

С. Очний

D. Нижньощелепний

Е. Верхньощелепний

6. У неврологічному відділенні у хворого встановлена поразка парасимпатичних волокон нерва, що проходить у великому піднебінному каналі. Функція, яких залоз буде порушена?

А. Мягкого і твердого піднебіння

В. Носа і гайморової пазухи

С. Глотки і м'якого піднебіння

D. Дна ротової порожнини і язика

Е. Щік і дна ротової порожнини

  1. 7. Хворий скаржиться на сльозотечу, ліве око повністю не закривається. Складки шкіри лоба згладжені, ліва очна щілина ширше правоi. Згладжена ліва носогубна складка, опущений лівий кут рота. Рот перекошений управо. Який нерв уражений?

      1. Лицевий

      2. Верхньощелепний

      3. Язикоглотковий

      4. Блукаючий

      5. Нижньощелепний

8. До лікаря-невропатолога звернувся хворий з скаргами на втрату чутливості шкіри правої половини лиця в ділянки нижнього повіка, спинки носа і верхньої губи. Вкажіть, яка гілка і якого нерва пошкоджена

А. Ніжньощелепна трійчастого нерва

B. Велико-кам'яниста лицевого нерва

C. Очна трійчастого нерва

D. Верхньощелепна трійчастого нерва

E. Барабанна струна лицевого нерва

Короткі методичні вказівки до роботи на практичному занятті.

На початку заняття викладач проводить перевірку рівня підготовки студентів до даного заняття за допомогою повчальних завдань.

Проводиться корекція знань студентів. Велику частину заняття студенти самостійно працюють на анатомічних препаратах. Під керівництвом викладача за допомогою атласу і графа логічної структури заняття студенти вивчають препарати, визначають їх топографію, частини, анатомічні утворення. Викладач контролює самостійну роботу студентів, здійснює корекцію знань, і оцінює практичні навички. Потім проводиться тестовий контроль.

На прикінці заняття здійснюється аналіз роботи кожного студента на занятті, виставляються оцінки.