Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стомат Модуль 1.rtf
Скачиваний:
60
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
5.97 Mб
Скачать

Короткі методичні вказівки до роботи на практичному занятті.

Викладач визначає рівень теоритичної підготовки до підсумкового заняття за допомогую набору тестів. Велику частину заняття студенти самостійно працюють на анатомічних препаратах. Під керівництвом викладача за допомогою атласу і графа логічної структури заняття студенти вивчають препарати, визначають їх топографію, частини, анатомічні утворення. Викладач контролює самостійну роботу студентів, здійснює корекцію знань, і оцінює практичні навички. На прикінці заняття здійснюється аналіз роботи кожного студента на занятті, виставляються оцінки.

Змістовний модуль 3. Міологія.

Цілі.

1. Аналізувати інформацію про будову м’язів і фасцій тулуба, голови, шиї і кінцівок.

2. Трактувати закономірності пренатального і раннього постнатального розвитку м’язів і фасцій тулуба, голови, шиї і кінцівок, варіанти мінливості, пороки розвитку.

3. Інтерпретувати статеві, вікові і індивідуальні особливості будови м’язів і фасцій тулуба, голови, шиї і кінцівок.

Тема № 15 м'язи і фасції грудної клітки і спини. Діафрагма.

Актуальність теми. М’язи грудей і спини відносяться до м’язів тулуба і філогенетически з’являються раніше, ніж м’язи кінцівок. Вони представлені двома групами м’язів: глибокими (аутохтоннi) або власними м’язами, що зберегли свою ембріональну метамернiсть і м’язи прибульці. Перші лежать глибоко на кістках осьового скелета, і своєю роботою приводять в рух скелет тулуба і голови. М’язи прибульці (трункопетальні і трункофугальніі) з’являються на тулубі пізніше і тому розташовуються поверхньо його власної мускулатури. Вони пов’язані головним чином з роботою верхніх кінцівок, хоча і здатні за певних умов приводити в рух тулуб і голову. М’язи грудей, прикріпляючись до кісток плечового поясу, ребер, верхньої кінцівки, спільно з м’язами спини, беруть участь в акті дихання, забезпечуючи рухливість верхньої кінцівки, беруть участь в трудових процесах. Крім того, м’язи спини у людини досягають особливого розвитку і сили і, прикріпляючись до голови, хребцям утримують тіло у вертикальному положенні, випрямляють хребетний стовп. Систематичні фізичні вправи і праця стимулюють зростання працюючого м’яза за рахунок збільшення кількості і об’єму структур, складових м’язового волокна. Тому без знань м’язів грудей і спини їх фасцій, топографічних утворень, функції неможливо визначити на клінічних кафедрах наявності, локалізації і перебігу патологічних процесів, надання терапевтичної і хірургічної допомоги. У цій темі вивчається діафрагма, що розділяє грудну і черевну порожнини. Вона служить основним дихальним м’язом. Разом з м’язами живота діафрагма складає м’язи черевного преса. Вона має отвори, через які проходять стравохід, судини і нерви. Ці знання необхідні для вивчення подальших розділів анатомії (іннервація, кровопостачання), гістології, фізіології, патанатомії, патофiзiологii, хірургії і ін. дисциплін.

Ціль навчання (загальна). Вміти показувати і називати м’язи грудей, спини і їх топографічні утворення, діафрагму і її частини, аналізувати функцію м’язів для визначення на подальших кафедрах відхилень від норми, наявності і локалізації патологічних процесів.