Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

загруженное ИстоМед

.pdf
Скачиваний:
46
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
310.15 Кб
Скачать

Лікарська справа в древнійвній Месопотамії

В жрецькій ассиро-вавилонській медицині було широкоироко поширене уявлення, що життя, здоров'я і хворобаа людинилюдини залежать від духів

При лікуванні застосовувалися символічні прийомими:: общипуванняобщипування цибулини, розмотування клубка вовни, розсипанняня зерензерен хлібахліба іі змітання їх знову в купу, сковування хворого і звільненняьнення відвід оковоков,, розплітання вузлів

Ліпилися і спалювалися фігурки демонів.

Велику роль грало ворожіння на внутрішніх органахнах тваринтварин

Вавілонські лікарі готували відвари з рослин, давалили їхїх хворимхворим всередину, робили мазі для зовнішнього застосуванняання,, натираннянатирання,, призначали ванни і обливання, ставили кровососніні банкибанки іі проводили кровопускання

Закони царя Хаммурапі складені в XVIII ст. де систематизованістематизовані іі узагальнені численні, ще більш древні закони, що регулюютьрегулюють всівсі сторони життя, в тому числі й в медицині.

Лікарська справа в древнійній Месопотамії

У вавілонських, а пізніше в ассірійських медичних клинописнихописних записахзаписах на обпалених плитках зустрічається перелік симптомів захворюваньзахворювань:: болю в шлунку: печіння, жовтяниця, зміна кольору язикака,, метеоризмметеоризм,, понос, втрата апетиту, м'язові болі і інш. Згадується кашельель,, ураженняураження очей і шкіри, пухлини; описується «удар», що привів до паралічупаралічу.. ЧастоЧасто описується гарячковий стан. Деякі знання вавілонян в областіласті анатоміїанатомії були пов'язані з жертвоприношеннями. Розтин жертовнихих тваринтварин дававдавав анатомічні пізнання.

Для вигнання демонів в ассірійській медицині часто вживалисявалися речовиниречовини,, що спричиняють огиду (кал людей і тварин та інш.). Вважалосяажалося,, щощо противне хворому повинне бути противне і демону, що засівзасів вв йомуйому..

У ассиро-вавилонян медицина тісно зв'язувалася з астрологієюлогією:: припри прогнозі велике значення додавалося положенню світил іі спеціальномуспеціальному астрологічному календарю. З розташуванням світил зв'язувалосязувалося виникнення і хід епідемій, що часто вражали всі країни ДревньогоДревнього СходуСходу..

Ассиро-вавилонська астрологія згодом перейшла в побутут іншихінших народівнародів іі в подальші епохи займала велике місце, зокрема в медициніині..

Лікарська справа в древнійній Месопотамії

Для лікування використовувалися речовинини рослинного, тваринного та мінерального походження ( нафта), застосовувалися компресимпреси,, масаж.

Були розроблені способи приготування ліківліків:: розчинення, кип'ятіння, фільтрація та іншш..

Розрізнювався прийом ліків натщесерце іі післяпісля їжіїжі..

Описані поильник для хворих і інші предметидмети відходу.

Лікарська справа в древньомуьому Єгипті

Прийоми лікарської справи зародилися в Єгиптіпті заза 40004000 років до н.е.

У египтян були лікарі-хірурги, лікарі-інтернистисти;; середсеред

хірургів розрізнювалися лікарі, що займалися операціямиопераціями

на очах, лікуванням і пломбуванням зубів.

Медичний папірус, що є збірником з описами різнихрізних захворювань, симптомів хвороб, з вказуваннямм прийомівприйомів розпізнавання і лікування, з переліками рецептівтів..

Найдревніший папірус головну увагу приділяєє

емпіричним правилам лікування, вказівці ліківв іі майжемайже нене містить релігійних мотивів.

По мірі розвитку і зміцнення рабовласницькогого ладуладу іі вв

зв'язку з ним релігії посилювалися і елементи медицинимедицини храмової, жрецької.

Лікарські прийоми в Древньомуньому Єгипті

зачатки гуморального вчення про чотири основнівні сокисоки

вчення про пневму особливу невидиму і невагомуму речовинуречовину

кровопускання для видалення «зіпсованої крові»»

бальзамування через вірування єгиптян, що душаа людинилюдини продовжує існувати після його смерті, однак лишеше заза умовиумови збереження тіла, в яку вона могла б вселитися

в папірусах описані хвороби дихальних шляхів,, кишковікишкові хвороби, кровотечі, шкіряні хвороби, слоняча хворобавороба,, очніочні хвороби, важкі виснажливі лихоманки

Використовувалися: масаж, водолікування, застосовувалисясовувалися дорогі ліки з вельми складною рецептурою

Військова медицина в Древньомуньому Єгипті

Військові лікарі, що супроводили єгипетське військоько вв походіпоході,, нагромаджували зведення в області лікування ран,, переломівпереломів іі інших травм.

На гробницях Древнього царства збереглися зображенняраження операцій на кінцівках.

У одному з древніх папірусів, що приписується вченомученому лікаревілікареві Імготепу міститься опис операцій.

У Єгипті застосовувалися перев'язки ран, ампутацііїї,, обрізанняобрізання,, кастрація. У папірусі Імготепа є класифікація травмвм,, якіякі попо прогнозу поділяються на виліковні, сумнівні і безнадійнихнадійних.. Даються вказівки, як розпізнавати термін вагітностіті..

У папірусі є вказівка на значення головного й спинногонного мозкумозку для організму людини, описуються травми головии іі хребтахребта іі вказується, що внаслідок пошкодження мозку невиліковноиліковно ушкоджується все тіло.

Лікарська справа в Древнійй ІндіїІндії

Джерелами для вивчення медициниицини древньої Індії є:

-зведення законів Ману (з 1000 до 500 роківроків),),

-«Вєди» збірники побутових і релігійнихних розпоряджень часто в художній формірмі,,

-твори народного епосу.

Елементи гігієни в Древнійй ІндіїІндії

У законах Ману висвітлено питання гігієни:

-вплив клімату і часів року на здоров'я,

-чистоту в житлі,

-правила особистої гігієни,

-гімнастика,

-харчування,

-помірність в їжі,

-раннє вставання,

-гігієна рота,

-купання,

-охайність одягу,

-стрижці волосся й нігтів

Елементи гігієни в Древнійй ІндіїІндії

(продовження)

Закони Ману засуджували пересичення, обмежуваливали вживання м'яса і рекомендували свіжу рослинну їжуїжу,, аа такожтакож молоко і мед.

Зверталася увага на чистоту посуду.

Ретельно були розроблені правила догляду за тіломілом:: чищення зубів щітками і порошками, купання, розтираннярозтирання тіла, зміна одягу та інш.

Залишки їжі, брудну воду, сечу, екскременти пропонувалосяопонувалося відносити далеко від будинку.

Нарівні з особистою гігієною існували і елементити гігієнигігієни суспільної. При розкопках в Махенджо-Даро виявленіявлені слідисліди благоустрою великого древньоіндійського містаа((кінецькінець IVIV -- початок III тисячоліття до н. е.) : була організованаана міськаміська каналізація, причому головні магістралі цих трубб досягалидосягали вв діаметрі 2 м. Кожен будинок мав басейн.

Аюрведа («Знання житттяя»»),),

Нині відомі три редакції Аюрведи. Найбільш повну редакціюкцію написавнаписав лікар Сушрута. Його книга являє собою обширну енциклопедіюлопедію медичних знань, де нарівні з відображенням жрецької є елементилементи раціональної медицини, У Аюрведі описані ознаки більшее 150150 гострихгострих іі хронічних, загальних і місцевих хвороб мозку, серця, животавота,, сечовихсечових іі статевих органів, суглобів і інших частин тіла. Нарівні з дієтичнимидієтичними порадами, рекомендацією масажу і ванн описані 760 лікарськихрських рослинрослин.. Застосовувалися кошти тваринного походження (молоко,, салосало,, мозокмозок,, жовч). З мінеральних речовин найчастіше використовуваласяалася ртутьртуть.. УУ індійській медицині ліки розподілялися по, їх дії. Було відомедоме потогіннепотогінне,, блювотне,, сечогінні, наркотичні і збудливе проносне. Вониони застосовувалися в різних формах (порошки, пілюлі, настооїї,, настойкинастойки,, відвари, мазі, втирання, обкурювання, вдихання, обливанняня)).. ПриПри призначенні ліків враховувалися часи року, погода, статурара хворогохворого,, йогойого темперамент, підлога, вік, характер хвороби.