Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZBIRNIK__33.pdf
Скачиваний:
145
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.47 Mб
Скачать

пластинка фолікула 45 зуба.

Тема: ПРИНЦИПИ ЛIКУВАННЯ ПЕРIОДОНТИТIВ ТИМЧАСОВИХ ЗУБIВ. ОСОБЛИВОСТI ЛIКУВАННЯ ПЕРIОДОНТИТIВ ПОСТIЙНИХ ЗУБIВ В ПЕРIОД НЕЗАВЕРШЕНОГО ФОРМУВАННЯ КОРЕНIB. ПОМИЛКИ ТА УСКЛАДНЕННЯ ПРИ ЛIКУВАННI ПЕРIОДОНТИТIВ У ДIТЕЙ.

Завдання № 1

Дівчинці 8 років, поставлено діагноз загострення хронічного гранулюючого періодонтиту 84 зуба. Рентгенологічно відмічається резорбція коренів 84 на 1/3 довжини, зона деструкції кісткової тканини між коренями 84, резорбція кортикальної пластини зачатка 44 зуба. Оберіть оптимальну тактику лікування.

A. Провести екстракцію 84 зуба.

B. Запломбувати кореневі канали 84 зуба.

C . Зробити розріз в проекції верхівок коренів 84.

D.Провести імпрегнацію кореневих каналів 84 зуба.

E.Провести внутрішньоканальний іонофорез 84 зуба.

Пояснення: Потрібно провести екстракцію 84 зуба, тому що запальний процес призвів до резорбції кортикальної пластинки 44 зуба.

Завдання № 2

Хвора 13 років, звернулася до клініки зі скаргами на гострий біль у ділянці верхньої щелепи зліва, який іррадіює в ділянку вуха. Встановлено діагноз гострий гнійний періодонтит 24 зуба. Оберіть лікарську тактику в перше відвідування.

A. Провести обробку кореневих каналів, 24 зуб залишити відкритим.

58

B. Запломбувати кореневі канали 24 зуба та зробити розріз по перехідній складці.

C. Зробити розріз по перехідній складці, обробку кореневих каналів 24 не проводити.

D. Провести

обробку

кореневих

каналів,

24

зуб

залишити

під

герметичною пов’язкою.

 

 

 

 

 

 

E. Провести

обробку

кореневих

каналів,

24

зуб

залишити

під

герметичною пов’язкою та призначити УВЧ.

 

 

 

 

Пояснення: Якщо ексудат знаходиться у межах періодонтального простору, слід забезпечити відтік ексудату через кореневий канал. Після пошарової евакуації путридних мас під ванночкою антисептика зуб залишити відкритим для відтоку ексудату.

Завдання № 3 Дитина 6,5 років з'явилася на прийом з метою санації порожнини

рота. Об'єктивно: в 74, 75 зубах - каріозні порожнини, локалізовані у межах плащового розм’якшеного дентину, що не сполучаються з порожнинами зубів. Зондування, термопроба і перкусія - безболісні. На рентгенограмі: біля верхівок коренів 74, 75 зубів – вогнища деструкції кісткової тканини без чітких меж. Компактна пластинка фолікула 34 зуба порушена біля дистального кореня 74 зуба. Визначте тактику лікаря в даному випадку.

A .Консервативне лікування 75 зуба і видалення 74 зуба.

B . Консервативне лікування 74, 75 зубів.

C. Видалення 75 зуба.

D . Консервативне лікування 74 зуба і видалення 75 зуба.

59

E . Видалення 74 зуба.

Пояснення: 74 зуб потрібно видалити, тому що запальний процес поширився на компактну пластинку фолікула 34 зуба. Провести консервативне лікування 75 зуба, з ціллю збереження жувальної активності у дитини і запобіганню зміщення 36 зуба.

Завдання № 4

Дівчинка 8 років скаржиться на постійний біль у 11 зубі, який місяць тому був травмований з відламком коронки. Слизова оболонка в ділянці 11 зуба гіперемована, набрякла, різко болюча при пальпації. На рентгенограмі корінь 11 зуба виріс на 1/2. Встановлено діагноз гострий серозний періодонтит 11 зуба. Яку методику лікування обрати після згасання гострого запального процеса?

A. Довгострокове тимчасове пломбування гідроокисом кальцію.

B . Довгострокове тимчасове пломбування йодоформною пастою.

C. Довгострокове тимчасове пломбування евгенольною пастою.

D . Постійне пломбування фосфат цементом.

E. Постійне пломбування АН+.

Пояснення: Згідно з даними R0 11 ріст кореня не закінчено, тому необхідно провести його тимчасове пломбування гідроокисем кальцію, оскільки тільки він, завдяки високому значенню рН матеріалу (рН-12), крім антимікробної дії, стимулюватиме процес формування і росту кореня.

60

Завдання № 5

У хлопчика 10 років закінчено лікування гострого серозного періодонтиту 22 зуба. Протягом якого терміну здійснюється диспансерне спостереження за хворим, після тимчасового пломбування сформованої частини каналу кореня гідроокисом кальцію?

A .До закриття верхівкового отвору.

B . 1 тиждень.

C . 1 місяць.

D. Півроку.

E . 1 рік.

Пояснення: Згідно протоколу лікування періодонтитів з несформованими коренями спостереження за зубом з тимчасовим пломбуванням, зазвичай, відбувається до закриття верхівкового отвору на протязі 3 років.

Завдання № 6

Дитина 9 років звернулася зі скаргами на біль при накушуванні в 41 зубі. Об’єктивно: на дистальній поверхні 41 зуба каріозна порожнина, що сполучається порожниною зуба. Встановлено діагноз: гострий серозний періодонтит. На що буде, в першу чергу, направлена лікувальна тактика, після згасання гострого запалення в даному випадку?

A.На апексифіксацію кореня 41зуба.

B.На апексогенез кореня 41 зуба.

61

C . На створення апікального уступу.

D . На постійне пломбування каналу 41 зуба.

E . На резекцію верхівки кореня.

Пояснення: Мета апексифіксації полягає урворені тканин та формуванні щільного бар’єру в ділянці верхівки кореня, після тимчасового пломбування кореня пастою на основі гідроокисі кальцію.

Завдання № 7

Дитині 14 років здійснюється ендодонтичне лікування 12 зуба з приводу хронічного гранулюючого періодонтиту. Лікар вимірив інструментом зі стоперем робочу довжину кореневого каналу від контрольної крапки до рентгенологічної верхівки (за рентгенівським знімком). До якого ускладнення в першу чергу може призвести дана тактика визначення довжини кореневого каналу?

A.Травма періодонта.

B.Неповна обробка каналу.

C. Неповне пломбування каналу.

D. Руйнування апікального звуження.

E. Проштовхування путридних мас за верхівку кореня.

Пояснення: За рентгенологічним знімком не завжди певно можна судити про істину довжину кореневого каналу. Анатомічна верхівка може знаходитися ближче, ніж рентгенологічна, тому що на рентгені цемент кореня нашаровується над апексом. Вимірюючи робочу довжину за рентгенівським знімком, ми можемо при проведені

62

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]