Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка - правознавство.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
336.9 Кб
Скачать

1.2. Основи теорії права

Поняття права. Джерела права. Право у суб'єктивному й об'єктивному розумінні. Поняття та види соціальних норм. Функції та принципи права.

Поняття норм права. Структура норм права. Поняття системи права та її основні ознаки. Елементи структури системи права. Загальна характеристика основних галузей права України. Поняття та види систематизації законодавства України.

Правові відносини, загальна характеристика. Правопорушення: поняття, види склад. Юридична відповідальність: поняття і ознаки. Поняття правової поведінки. Правомірна поведінка. Законність та правопорядок.

Тема 2. Основи конституційного права України. Методичні рекомендації

Дана тема передбачена для вивчення студентами коло суспільних відносин, що виникають у процесі організації та здійснення публічної влади. Ці відносини характеризуються певною специфікою, а саме: стосуються всіх найважливіших сфер життєдіяльності суспільства; виступають як базові в політичній, економічній, духовній, соціальній та інших сферах життя суспільства. У ході вивчення даної теми слід ретельно опрацювати питання пов’язані з основами конституційного ладу, правового статусу особи, народовладдям, територіальним устроєм суспільства і держави. Також дана тема розрахована на вивчення питань пов’язаних з конституційними принципами організації діяльності вищих органів державної влади в Україні.

2.1. Конституційне право як провідна галузь права

Поняття конституційного права. Джерела конституційного права. Декларація про державний суверенітет. Акт проголошення незалежності України. Конституція України – Основний Закон суспільства та держави. Засади конституційного ладу України. Поняття та форми здійснення народного суверенітету. Поняття та види референдумів. Виборче право та виборча система в Україні. Територіальний устрій України. Автономна Республіка Крим.

2.2. Конституційно-правовий статус людини та громадянина

Громадянство України: набуття, припинення та втрата громадянства. Конституційні права та свободи людини і громадянина. Конституційні обов'язки людини та громадянина в Україні.

2.3. Система органів державної влади в Україні

Загальна характеристика систем органів державної влади. Верховна Рада України – єдиний орган законодавчої влади. Конституційно-правовий статус Президента України. Кабінет Міністрів України – Уряд України. Інші органи виконавчої влади в Україні. Конституційно-правові основи місцевого самоврядування. Судова влада в Україні.

Тема 3. Основи цивільного права України

Методичні рекомендації

Дана тема розрахована на засвоєння студентами питань, пов’язаних з визначенням кола правовідносин виникаючих з особистих немайнових та майнових відносини. Слід мати на увазі, що після Конституції України вищу юридичну силу мають закони. Один з найважливіших законів України — Цивільний кодекс України, який був затверджений Верховною Радою Украї­ни 16 січня 2003 р. і вступив у дію з 1 січня 2004 р. Велика увага приділяється визначенню поняття та видам цивільно-правової угоди та цивільно-правовим договорам.