Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
научная.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
112.64 Кб
Скачать

2.2. Дослідження та приклади «зеленої» реклами у світі

«Зелена» реклама - це не благодійність і не соціальна реклама в звичному для нас понятті. Адже соціальна реклама покликана в першу чергу звернути увагу на проблему, а не просунути компанію. Але вже сьогодні можна говорити про проекти, які вирішують соціальні проблеми, і в той же час ефективно рекламують бренди! Така реклама прикрашає і озеленює міста, вносить вклад у збереження природних ресурсів, охорону флори і фауни, робить тисячі інших речей. Вона привертає увагу, про неї говорять, вона володіє, так би мовити, вірусним потенціалом. Це абсолютно новий етап розвитку реклами.

Як ви ставитеся до зовнішньої реклами? Задайте це питання жителям мегаполісів, і багато хто з них не роздумуючи відповідять, що втомилися від неї.

Виявляється, «середньостатистичний споживач» чомусь не хоче бігти стрімголов і споживати предмети, зображувані на щитах 3Х6. Більше того - він не дуже-то прагне бігти і споживати предмети, зображувані на щитах удвічі більшого розміру, тільки тому, що вони такого розміру. Споживач втомився і стає все більш байдужий.

У багатьох прекрасних рекламних фахівців по всьому світу народжуються думки про те, щоб щось дарувати своїм майбутнім покупцям.

Ось так за допомогою зовнішньої реклами можна подарувати людям посмішки і смішні фотографії, дітям - нову гру, а місту - клумби і яскраві стіни в "спальних" районах.

Мережа ресторанів гарячого харчування починає зігрівати своїх потенційних відвідувачів вже на автобусній зупинці. На сайті агентства Draftfcb New York пишуть, що «такий експериментальний маркетинг покликаний привернути покупців до продуктів або брендам реальними, відчутними способами - замість того, щоб втомлювати їх розхвалювання».

Ще далі пішли компанія Osram і південноафриканський Nedbank, здійснивши реальний внесок у справу економії електроенергії. Так, зупинка Osram висвітлюється тільки тоді, коли на ній є людина. А рекламний щит Nedbank оснащений зверху двома сонячними батареями, які повністю забезпечують енергією кухню і їдальню сусідньої школи. Кампанія проходить під слоганом: "What if bank really did give power to the people?" (Що було б, якщо банки дійсно давали силу людям?). Можна скільки завгодно переконувати себе в тому, що все це просто велика авантюра, але саме цей проект BBDO Network взяв гран-прі Канського фестивалю.

Навіщо вони це роблять? Потім, що так вони завойовують серця - і підвищують продажі. У безмежному морі рекламних обіцянок, гучних слів і болісних позивів на креатив людині просто приємно побачити щось справжнє. Це може обійтися дешевше багатьох рекламних трюків, але буде викликати повагу, інтерес і симпатію до бренду.

54 Ресторани в Канаді підтримали проект wwf Localicious.

Мета проекту - збільшити споживання екологічно чистих, місцевих сезонних овочів і фруктів. Протягом двох тижнів у всіх ресторанах діяло особливе меню, а частина прибутку перераховувалася WWF.

Весь цей час проект широко анонсувався на сайті WWF Canada і в співтоваристві Living Planet Community. Кожен охочий міг ознайомитися зі списком ресторанів та запропонованим меню. Крім того, жителі різних регіонів Канади могли знайти на сайті проекту рекомендації з вибору свіжих сезонних продуктів, знаки сертифікації, на які слід звертати увагу про покупку, а заодно і рецепти від популярних шеф-кухарів.

Очевидно, що представники канадського ресторанного бізнесу без проблем рекламують себе і зміцнюють свою репутацію, беручи участь у великих соціально значущих проектах. Практично в кожному ресторані пройшла своя особлива програма заходів Localicious, багато з них освітила преса. Ресторани привернули до себе величезну увагу, порадували різноманітністю своїх клієнтів, одночасно допомагаючи реалізації проекту WWF. Без сумніву, це приклад реклами, що приносить користь, тобто корисної реклами.

Різдвяна кампанія Stella Artois: еко-реклама в Інтернеті.

Популярний бельгійський пивний бренд Stella Artois запустив в Інтернеті різдвяну еко-рекламу. Кожному відвідувачеві сайту пропонується відправити віртуальну листівку одному і тим самим поучаствовать у порятунку 1 мільйона тропічних дерев. Щоб отримати персональну анімовану листівку, адресату теж необхідно перейти на сайт Stella Artois. За кожну відправлену листівку компанія обіцяє врятувати одне дерево, стимулюючи тим самим запрошувати на сайт все нових відвідувачів, яким досить витратити буквально пару хвилин, щоб виявитися причетними до великої еко-кампанії. А заодно вступити в комунікацію з брендом.

Кампанія Stella Artois - прекрасний приклад корисної реклами в Інтернеті, хоча це і не єдиний канал, який поширює інформацію про акцію. Кампанія також задіює зовнішню рекламу, телерекламу і святковий дизайн упаковки. Я приєднуюся: в моїх очах і в очах тисяч інших людей Stella Artois отримала хороший «левел-ап». І судячи з усього, екологічні настрої стали таким же невід'ємним атрибутом європейських свят, як і традиційний споживчий бум. Також нагадаю, що восени Stella привернула увагу постерами "Recyclage De Luxe", в яких розповіла покупцям про те, що пляшки і банки для їх пива на 75% зроблені з переробленого скла і алюмінію.

Інтернет-магазини заробляють на «зелених» новорічних подарунках.

Еко-подарункам присвячені сотні спеціалізованих Інтернет-магазинів, які пропонують безліч оригінальних рішень на будь-який смак і гаманець.

Є такий стереотип, що все, що пов'язано з екологією, дуже дорого. Але зайдіть в будь-який британський еко-шоп і переконайтеся: насправді все навпаки. Власники магазинів постаралися зробити свою продукцію максимально масової, популярної, щоб створити резонанс і отримати хороший прибуток. Навіть якщо у вас в кишені всього 10 $, ви можете купити еко-подарунок комусь із своїх близьких. Наприклад, симпатичну вазу з переробленого скла або авоську для шопінгу - багаторазову альтернативу пластиковим пакетам. Зі старих комп'ютерних плат і CD-дисків виготовляються досить незвичайні ялинкові іграшки.

Дуже популярні набори «Grow your own tree» («Вирости своє дерево»), і судячи з усього, їх дарують не тільки дітям. У набір входить маленький зелений саджанець, який потрібно висадити у відкритий грунт, коли він підросте. Виростити пропонують навіть власне різдвяне деревце, правда, в основному це цитрусові, так як хвойні погано переносять умови кімнати.

Додайте ще 5-10 $, і ви можете купити дитині конструктор, але не черговий Лего, а справжню годівничку для птахів. Або одну з незліченних скатерок, серветок, фоторамок, альбомів і інших виробів з переробленої сировини. Якщо щось зроблено з дерева, значить, це дерево вирощено на поновлюваних плантаціях. У категорії 20-50 $ я знайшла годинник, виготовлені з перероблених пластикових кавових чашок, квіткові кашпо з колишніх автомобільних покришок і багато іншого.

Навряд чи ідея «зелених» подарунків так само поширена в нашій країні. І все ж, британський еко-бум може дати поживу для роздумів власникам Інтернет-магазинів по всьому світу.