Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
роботодавець як субєкт трудового права.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
45.84 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ університет

імені В. Н. Каразіна

Реферат на тему:

«Роботодавець як суб'єкт трудового права»

Виконав:

студент хімічного факультету

групи Х-144

Шевченко Владислав

Харків 2013

Зміст

Вступ

1. Права та обов'язки роботодавця у трудових відносинах.

2.Види трудового договору та його складання.

3.Контрактнa форма трудового договору.

4.Переведення на іншу роботу працівників суб'єкта підприємницької діяльності.

5. Підстави для розірвання трудового договору.

Висновки

Використана література

Вступ

Трудови́й договір — угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (далі власник), за якою працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою з підпорядкуванням внутрішньому трудовому розпорядку, а власник — виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором й угодою сторін. Працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачене законодавством, колективним договором або угодою сторін.

Відповідно до Конституції України будь-яке пряме або непряме обмеження прав чи встановлення прямих або непрямих переваг при укладенні, зміні та припиненні трудового договору залежно від походження, соціального і майнового стану, расової та національної належності, статі, мови, політичних поглядів, релігійних переконань, членства у професійній спілці чи іншому об'єднанні громадян, роду і характеру, занять, місця проживання не допускається.Вимоги щодо віку, рівня освіти, стану здоров'я працівника можуть встановлюватись законодавством України.

Роботодавець - фізична або юридична особа (організація), що вступило в трудові відносини з працівником. У випадках, встановлених федеральними законами, як роботодавця може виступати інший суб'єкт, наділений правом укладати трудові договори.

Роботодавець повинен мати работодательской правосуб'єктністю, яка полягає в можливості укладати від свого імені трудові договори з працівниками і виконувати їх умови. Зміст цієї правосуб'єктності визначається статутом роботодавця - організації або ж положенням про нього, а тому, є спеціальною.

Моментом виникнення даної правосуб'єктності у роботодавців - юридичних осіб є їх реєстрація, а також затвердження штатної чисельності працівників та освіта фонду оплати праці. У бюджетних установ (організацій) правосуб'єктність виникає з моменту затвердження штатного розкладу і відкриття у банку рахунку оплати праці. За зобов'язаннями установ, що фінансуються повністю або частково власником (засновником), що випливають з трудових відносин, додаткову відповідальність несе власник (засновник) у встановленому законом порядку.

Філія юридичної особи також може бути суб'єктом трудових правовідносин, але тільки в тому випадку, якщо головна організація наділила його правом укладати трудові договори.