Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финансы .docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
83.69 Кб
Скачать

4. Пропозиція грошей

Пропозиція грошей – той запас грошей, який економічні суб’єкти готові надати в тимчасове користування позичальникам за сприятливих умов.

Пропозиція грошей визначається по формулі:

Мs= m x Мб

Мs- пропозиція грошей

Мб- грошова база;

m – грошово – кредитний мультиплікатор.

Зміна пропозиції грошей може бути викликана дією чинників, які впливають на об'єм грошової бази і коефіцієнта мультиплікації.

Чинники, що впливають на пропозицію грошей:

  • Розмір грошової бази, яка знаходиться під контролем НБУ.

  • Норма обов'язкового резервування

  • Облікова ставка

  • Стан довіри до банків

  • Тінізація економіки

  • Типова ринкова відсоткова ставка

  • Багатство економічних суб’єктів.

Урівноваження попиту і пропозиції на ринку грошей визначає об’єктивний рівень процентної ставки, при якій досягається стабілізація коньюнктури грошового ринку.

Тема 4: грошові системи

  1. Сутність та основні елементи грошової системи.

  2. Класифікація грошових систем.

  3. Грошово - кредитна політика.

  1. Сутність та основні елементи грошової системи.

Грошова система - це встановлена державою форма організації грошового обороту в країні.

Елементи грошової системи

1. Грошова одиниця - встановлюється законодавством країни з урахуванням соціально-економічних та історичних закономірностей її розвитку та слугує для вимірювання цін товарів та послуг.

2. Масштаб цін - законодавча фіксація вагової кількості монетарного металу (золота чи срібла), що закріплюється державою за грошовою одиницею. Офіціальний масштаб цін втратив свій економічний сенс із завершення демонетизації золота. У сучасних умовах, грошова одиниця уособлює вартість загальної маси товарів та послуг, що знаходиться в обігу.

3. Види та купюрність грошових знаків - матеріалізована в певному типі загального еквівалента мінова вартість, яка забезпечує товарообіг і є стабільним платіжним засобом. Визначаються відповідними юридичними актами країни.

4. Регламентація готівкового та безготівкового обігу - визначення сфер готівкових та безготівкових розрахунків, режим використання грошей на банківських рахунках, форми розрахунків та порядок платежів.

5. Валютний курс- співвідношення між грошовими одиницями різних країн, яке використовується для обміну валют під час здійснення валютних операцій. Виступає як ціна валюти однієї країни, виражена у валюті іншої країни.

6. Державні інститути, що здійснюють регулювання грошового обороту- Організація грошового обороту покладається чинним законодавством на банки, проте його важлива роль та переплітання інтересів окремих економічних суб'єктів та суспільства в цілому вимагають державного нагляду і контролю за банками. В Україні основним державним інститутом, який здійснює регулювання грошового обороту виступає НБУ.

2. Класифікація грошових систем.

Тип грошової системи визначається змістом її елементів та їх взаємодією, які зумовлюють тенденції розвитку та закономірності функціону­вання грошової системи.

Розглянемо класифікацію грошових систем:

1 Залежно від форми, в якій функціонують гроші:

- Системи металевого обігу - являють собою грошові системи, за яких в обігу знаходяться повноцінні монети, що виконують усі функції грошей, а неповноцінні гроші мають змогу вільно обмінюватись на метал.

- Системи паперово-кредитного обігу - являють собою грошові системи, за яких обіг обслуговують грошові знаки, що не мають внутрішньої вартості. Такі грошові системи є регульованими, бо держава бере на себе зобов'язання щодо забезпечення сталості емітованих грошей.

2. За характером економічної системи:

- Ринкові – представляють собою грошові системи, в яких регулювання грошового обороту здійснюється шляхом використання економічних методів впливу на грошову масу.

- Неринкові - представляють собою грошові системи, для яких характерні певні обмеження щодо вільного функціонування грошей, а регулювання грошового обороту здійснюється адміністративними методами.

3. За характером регулювання валютних відносин:

- Відкриті - представляють собою грошові системи, в яких втручання держави у регулювання валютних відносин всередині країни є мінімальним, що виражається у повній конвертованості валюти і ринковому механізмі регулювання валютного ринку.

- Закриті - представляють собою грошові системи, в яких передбачається використання валютних обмежень завдяки ізоляції національної економіки від світової.

Розглядаючи еволюцію грошових систем, можна виділити два їх види:

- Саморегульовані — це грошові системи, в яких діє механізм стихійного регулювання грошового обороту.

Саморегульовані включають два різновиди: біметалізм та монометалізм.

Біметалізм - це грошова система, в якій роль загального еквівалента законодавчо закріплялася за двома металами - золотом і сріблом.

Монометалізм - це грошова система, за якої роль загального еквіваленту виконує один метал (золото або срібло), а паперові знаки вартості розмінні на грошовий метал.

- Регульовані— це грошові системи, в яких порядок регулювання грошо­вого обороту є окремим елементом грошової системи.

Регульовані представлені паперово- грошовою системою та системою кредитних грошей.

Паперово-грошова система - це грошова система, за якої емісія грошо­вих знаків здійснюється державою в особі центрального банку країни.

Система кредитних грошей - це грошова система, за якої вико­ристовується кредитний механізм емісії грошей, що створює передумови для забезпечення їх сталості шляхом регулювання пропозиції грошей відповідно до потреб обороту в платіжних засобах.