Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

SMK

.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
21.41 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Харківський національний університет ім. В. Н.Каразіна

філологічний факультет

кафедра журналістики

Доклад на тему : Засоби вимірювання теле- , радіоаудиторії

студентки IV курсу

групи ЛЖ-41

Борисенко Ірини Володимирівни

Харків 2012 р.

Рейтингові дослідження містять кілька методів. Основними з них є:

  • телефонне опитування;

  • щоденниковий метод;

  • електронний метод.

  1. Телефонне опитування

Телефон забезпечує прямий і моментальний контакт з респондентом тому телефонне опитування є одним з найпопулярніших методів дослідження медіа аудиторії.

Серед його переваг є:

А)Вартість. Одна з найдешевших методик.

Б) Вибірка. Процес відбору респондентів є простим через використання абонентських баз.

В) Процес інтерв’ювання може легко контролюватись. Телефонні опитування проводяться зазвичай з одного офісу, а це означає, що дослідник може легко контролювати якість роботи інтерв’юерів.

Г) Швидкість збору даних. Як тільки дзвінок завершено, дані стають доступними. Таку швидку систему вводу даних забезпечує пряме введення інформації в комп’ютер під час розмови. Система відома, як СATI (computer assisted telephone interviewing).

Недоліки телефонних опитувань:

А) Інтерв’ю повинні бути короткими. Більшість людей не будуть розмовляти по телефону довше ніж 15-20 хвилин. А ті хто захочуть так довго підтримувати розмову, швидше за все не є репрезентативними для дослідження.

Б) Деякі запитання не варто обговорювати по телефону. Наприклад, не можна використати візуальні приклади. Важко визначити, хто ще, крім респондента, знаходиться в кімнаті і чи його присутність не впливає на особистий вибір опитуваного.

Враховуючи ці обставини, телефонне опитування є найпопулярнішим методом дослідження радіо аудиторії. Його використовують як стандарт для порівняння якості інших методів вимірювання аудиторії. Існує два способи збору даних за допомогою телефону: day after recall (згадування вчорашнього дня) та coincidental (в момент прослуховування передачі).

Day after recall використовується в такий країнах, як Австрія, Франція та Росія. Перші дослідження української аудиторії радіо станцій теж проводяться за даною методикою. Day after recall – метод, що накопичує дані опитуванням респондентів, щодо їх слухання радіо протягом дня, що минув.

Іншою формою дослідження аудиторії методом телефонного опитування є coincidental (від анг. співпадаючий, відповідний). Такі дослідження працюють за тією ж схемою, що і попередні, але питання стосуються не попереднього прослуховування, а прослуховування в момент дзвінка. В такій ситуації респонденти можуть чітко назвати хто і яке медіа використовує. Ось чому з результатами даного виду досліджень прирівнюють результати інших методів рейтингового аналізу.

Не зважаючи на такі явні переваги, жодна з відомих рейтингових компаній не використовує цей метод постійно.

Дві проблеми щодо використання методу coincidental.

Метод фіксує лише певний момент використання медіа. Надається перевага якості, а не кількості, що у випадку з рейтинговими дослідженнями є неприйнятним. В результаті, щоб чітко описати аудиторію необхідно опитувати людей постійно: щогодини, щодня, щотижня – величезна кількість людей, яку необхідно опитувати постійно, що прямо впливає на ціну дослідження.

Існують певні етичні межі, які регламентують коли можна проводити інтерв’ю. Багато слухачів радіо використовують його в машині, де важко відповідати на дзвінки, навіть, з мобільного телефону. Слухання радіо вночі чи дуже рано теж важко виміряти.

Саме через такі недоліки метод coincidental не використовується компаніями, що надають постійну інформацію щодо рейтингів радіостанцій.

  1. Щоденниковий метод збору інформації

Щоденники є найбільш поширеним методом вимірювання аудиторії ЗМІ. Щоденник – це паперовий буклет, що включає записи користування певного виду ЗМІ протягом тижня. Для проведення рейтингів телебачення, використовують один щоденник для кожного з телевізорів у домогосподарстві. Наприклад, у компанії Nielsen щоденник розпочинається з четверга о 6 годині ранку і далі розбиває день на періоди у 15 хвилин, закінчуючи 2 годиною ночі. Кожен з наступних днів поділений аналогічно. Протягом кожних 15-ти хвилин просмотру глядач повинен зазначити назву каналу, його номер, назву програми, також зазначається хто з сім’ї чи знайомих дивиться передачу. До щоденника також включаються додаткові питання про склад сім’ї та канали, що транслюються в домогосподарстві. Основним недоліком даного методу є те, що він прив’язаний швидше до самого апарату телевізора ніж до глядача, через це просмотр телепередач поза домом абсолютно виключається.

Аудиторію радіо також вимірюють щоденниковим методом, та в даному випадку опитувальник повинен стосуватися людини, а не апарату. Завдяки цій особливості, метод охоплює слухання поза домом, що є значно важливішим для дослідження радіо аудиторії.

Щоденниковий метод дослідження має певні переваги, що і визначає його популярність:

А) Це найдешевший спосіб збору інформації щодо медіа аудиторії.

Б) Ту кількість інформації, що містить в собі правильно заповнений щоденник, не може надати жоден з існуючих методів.

В) Найважливішим є те, що звіти щоденникового методу надають інформацію, про те, які саме люди складають аудиторію ЗМІ.

Проблемою щоденників є те, що 40% респондентів заповнюють їх неправильно. Зрозуміло, що заповнення респондентами щоденників відбувається у письмовій формі, тому кожен з них вносить свої певні особливості. Молоді люди, особливо молоді чоловіки, рідше згоджуються приймати участь у такому виді дослідження. А ті, хто повертає щоденники є активнішими користувачами медіа.

Часто респонденти відзначають користування медіа не одразу після прослуханого ефіру, а у кінці дня чи навіть тижня. Іноді, на початку тижня щоденники заповнюються акуратно, з урахуванням усіх особливостей, а під кінець – навмання.

  1. Електронний метод

Сучасні аудіометри – це маленькі комп’ютери, що приєднуються до усіх телевізорів в домі. В них вбудовано декілька функцій, основна з яких - моніторинг передачі перегляду. Аудіометр фіксує коли телевізор вмикають, та моменти переключення каналів. Накопичена інформація зберігається у самому пристрої, а потім щовечора через телефонні лінії пересилається до офісу, де відбувається кодування та обробка даних.

Дослідники аудиторії радіо починають використовувати схожі методи. На ринку існують дві технології електронного виміру радіо, що принципово відрізняються одна від одної.

А) Перша (Radіocontrol, Швейцарія) заснована на відповідності звукових зразків ефіру радіостанції і зареєстрованих приладом звуків.

Б) Друга (Arbіtron, США) - на кодуванні радіостанції і подальшому використанні коду для ідентифікації сигналу.

Технологія компанії Radіocontrol

Вимірювальним приладом виступає годинник з додатковою функцією. Вбудований мікрофон вловлює звуки, що оточують респондента і веде їх щохвилинний запис: в будинку, на вулиці, на роботі. Одночасно в декількох звукозаписних центрах проводиться моніторинг ефірів усіх, що беруть участь у дослідженні, радіо станцій і телеканалів. Зібрані за день дані стискаються мікрочіпом усередині годинника, після чого залишаються тільки цифрові звукові зразки, щось схоже на акустичні відбитки пальців. Процес стиску даних має незворотній характер, що дуже важливо для захисту даних. Зразки записаних ефірів стискаються і зберігаються за тією ж схемою. Далі, коли годинники повертаються в офіс, з них витягаються дані і основний комп'ютер порівнює звукові зразки з годинників зі зразками, зібраними в звукозаписних центрах. Якщо зразки збігаються, це означає, що респондент, який приймав участь у дослідженні слухав визначену станцію.

Дані збираються та аналізуються постійно - всі 365 днів року. Набирається вибіркова сукупність респондентів, з якої щотижня формується змінювана вибірка - 783 респондентів. Кожен учасник панелі носить годинник 2 рази на рік протягом 1 тижня. Залучення до дослідження респондентів проводиться в три етапи. Перший етап - телефонний контакт - з'ясовується стать, вік респондента та його можливість приймати частоту станцій, а також бажання брати участь у дослідженні. Рівень позитивних відгуків на даній стадії становить приблизно 15%. Другий етап - відправлення мотиваційної інформаційної брошури поштою і ще один телефонний контакт, при якому відбувається безпосереднє залучення до участі в дослідженні. Рівень відгуків - 67%. Третій етап - телефонний, коли годинники вже надіслано. Рівень відгуків - 90%. Якщо перемножити всі три цифри - 0.15*0.67*0.9, то одержимо 0.09 і висновок, що ці дані репрезентативні для 9% населення. У цьому і полягає основна проблема таких досліджень. Чим складніша, довша і відповідальніша процедура участі респондента в дослідженні, тим більше людей, відмовляються від участі в ньому. Ця особливість стосується усіх електронних вимірів аудиторії.

Технологія компанії Arbіtron

Кожна станція, що бере участь у дослідженні, погоджується на присвоєння своїм програмам нерозрізненого на слух коду, що уловлюється аудіометром. Аудіометр є чимось схожим на пейджер. За допомогою такої системи може бути закодоване будь-яке джерело звуку, включаючи Інтернет. Основна вимога до учасників панелі – постійно протягом усього дня мати пристрій при собі. На ніч прилад необхідно повертати на базу для передачі зібраної за день інформації зі споживання медіа і для перезарядки батареї (ресурс батарейок становить 20 годин). Зарядний пристрій збирає дані з аудіометра і передає їх до колектора. Колектор збирає дані з усіх зарядних пристроїв усіх домогосподарств і передає їх до центральної комп'ютерної системи, після чого дані обробляються і зранку з'являються свіжі рейтинги.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]