Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
47 Харьковская олимпиада.docx
Скачиваний:
180
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
2.44 Mб
Скачать

47-А Харківська обласна учнівська олімпіада з географії 2010 року

10 Клас

(Завдання 1-3 виконуються у зошиті, 4-6 – на окремих аркушах)

1. Охарактеризуйте особливості сучасної соціально-економічної типології країн світу, наведіть приклади. Які показники використовуються для визначення того чи іншого типу країн? До якого типу країн відносять Україну і чому? Які у нашої держави перспективи зайняти більш високе місце в соціально-економічній ієрархії країн світу?

(12 балів)

2. На фото нижче - в’єтнамська затока Халонг, ландшафт якої вважається одним із найкрасивіших у світі. За легендою, дракон спустився з гір на цю землю, хвостом вибив заглибини – долини і лощини, між якими деінде залишилися скелі. Потім він занурився у море, заглибини затопила вода, а скелі стали островами. Спробуйте пояснити, як насправді виник такий ландшафт.

(6 балів)

В’єтнам. Затока Халонг

Халонг - частина Тонкінської затоки Південно-Китайського моря на 21º пн.ш. Площа - 1500 км2, понад 3000 островів. «Халонг» (вєтн.) у перекладі «Там, де дракон спустився у море».

3. Два літаки, виконуючи чартерні рейси з Осло (60º пн. ш. і 11º сх. д.) до Магадана (60º пн. ш. і 151º сх. д.), водночас вилетіли зі столиці Норвегії. Перший літак прямував без посадки уздовж паралелі 60º пн. ш. Другий літак полетів у бік Шпіцберґена, зробив у Баренцбурзі (78º пн. ш. і 14º сх. д.) посадку на одну годину, щоб забрати російських шахтарів, потім продовжив політ до Магадана, де приземлився на декілька хвилин раніше, ніж перший літак. Ураховуючи, що літаки мали однакову швидкість (850 км/год), поясніть, яким маршрутом рухався другий літак і наведіть розрахунки, які б пояснювали, чому він прилетів до Магадана раніше.

Підказка: Довжина 1º паралелі на широті φ дорівнює величині 111cosφ (км)

(6 балів)

47-А Харківська обласна учнівська олімпіада з географії 2010 року

11 Клас

(Завдання 1-3 виконуються у зошиті, 4-6 – на окремих аркушах)

1. Уявіть, що Ви - міністр економіки України і Вас запросили на прес-конференцію. Перші шість запитань (як найпопулярніші) вже сформульовані, і Ви можете підготувати на них відповіді заздалегідь. Ось ці запитання:

- Чи згодні Ви, що нинішня економічна ситуація в Україні є кризовою?

- Чому одні галузі потерпають від кризи більше, ніж інші ?

- Які ж галузі економіки мають найбільші шанси вистояти?

- Де шукати головну причину нинішньої кризи – усередині країни або зовні?

- Чи можна пом’якшити наслідки економічного падіння шляхом жорсткого державного контролю - аж до повернення ключових підприємств промисловості у державну власність?

- Яку нішу в європейській економіці могла б зайняти Україна у майбутньому?

Ваші відповіді мають бути лаконічними, чіткими, конкретними і переконливими.

(12 балів)

2. На фото праворуч видно дерева, типові для острова Сокотра. Острів – материковий, розташований неподалік півострова Сомалі. Спробуйте описати клімат цього острова та пояснити, по-перше, ендемічність рослин (там 80 % рослин – ендеміки), а по-друге – таку форму їх стовбурів.

(6 балів)

3. У Вас чотири аркуша ватману формату А1 (60 см на 80 см), на яких планується накреслити карти: а) двох півкуль Землі; б) України; в) Харківської області; г) озера Світязь. Обґрунтуйте і назвіть масштаб кожної карти, зробивши відповідні розрахунки. Розміри Землі і України Ви маєте пам’ятати. Площа Харківської області – 31 400 кв. км, озера Світязь – 25 кв. км, причому протяжність з півночі на південь і зі сходу на захід приблизно однакові як у області, так і у озера.

Пам’ятайте, що треба додержуватись балансу таких двох правил: 1) площу аркуша треба використовувати якомога повніше, тобто для зображення кожної території Ви маєте обирати найбільший масштаб; 2) масштаб має виражатися відносно круглим числом (наприклад, 1:500 000, а не 1:545 880.

. (8 балів)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]