Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Виховний захід Безпечний Інтеренет.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
70.14 Кб
Скачать

Виховний захід «Безпечний Інтернет»

Розробила

учитель інформатики

Куп’янської гімназії № 1

Молчанова Ольга Юріївна

Куп’янськ – 2014

Мета:

  • дослідити позитивні і негативні наслідки Інтернету;

  • засвоїти правила безпечної роботи в Інтернеті;

  • розвивати логіку, кмітливість;

  • сприяти обізнаності учнів про небезпеки, які існують в Інтернеті та про шляхи їх подолання;

  • виховувати інформаційну культуру учнів.

Обладнання: Соціальні ролики про безпечний Інтернет, 2-а аркуші ватману, маркери 4 кольорів, ПК, екран, мультимедійний проектор, канцелярські скріпочки, 10 золотих правил безпеки в Інтернеті для дітей , оформлені у вигляді пелюсток квітки.

Хід заняття

І. Організаційний момент

ІІ. Вступне слово

Інтернет. Що це? Останні роки це слово щільно увійшло в наше життя. Це цікавий та захоплюючий світ, який дозволяє тобі дізнаватись про світ цікавого, спілкуватись з людьми в різних кінцях світу не виходячи з власної кімнати, грати в цікаві ігри та ділитись з іншими своїми думками та захопленнями. Сучасна людина не уявляє собі життя без Інтернету.

Коли ми потрапляємо до Всесвітньої мережі, ми потрапляємо у світ, де нас оточують люди: хороші та погані, добрі та злі, розумні та не дуже; інформаційні потоки: корисні та шкідливі; новини, музика; фільми і ще багато різної інформації. Ми свідомо здійснюємо пошук серед усього цього розмаїття. Інтернет є дуже широким джерелом інформації, іншими словами, інформаційним простором, у якому, як і в реальному житті, є позитивні та негативні сторони.

З дитинства ми знайомимося з Правилами дорожнього руху, Правилами поводження з газом, Правилами з пожежної безпеки, і ми спокійно реагуємо на них і виконуємо, бо знаємо, що це життєво необхідно. На будь-якому підприємстві, дорослі знають і дотримуються правил, щоб працювати безпечно, щоб ніщо не загрожувало не тільки їх життю, але і моральній та духовній рівновазі.

А чи існують правила, яких ми маємо дотримуватись працюючи в Інтернет? Що нам потрібно знати і чого дотримуватися, щоб залишитися здоровою людиною з усіх боків.

На сьогодні в Україні проблема безпеки дітей в Інтернеті постала особливо гостро. Аудиторія користувачів всесвітньої мережі дедалі розширюється, і її переважну частину становлять діти та підлітки, які не усвідомлюють повністю загроз, що можуть чекати у віртуальному просторі.

Саме тому сьогоднішнє наше заняття ми присвятимо темі «Безпечний Інтернет». Спробуємо дослідити позитивні і негативні наслідки Інтернету, сформулювати та засвоїти правила безпечної роботи в Інтернеті.

ІІІ. Перегляд відео № 1 Соціальний ролик про безпечний Інтернет

Обговорення відео

IV. Гра «Хто більше?»

Учні класу об’єднуються у дві команди. Кожній з команд видається маркер та аркуш ватману. Учитель пропонує командам написати за 3 хвилини якомога більше Інтернет-термінів, тобто все, що пов’язано з Інтернетом. Але назви сайтів писати не можна.

Наприклад: спам, комунікації, вірус, друзі, сайт, пошта та інші.

Далі кожна з команд називає одне слово по черзі. Якщо в іншій команді воно є, обидві групи закреслюють слово.

Перемагає той, в кого найбільша кількість незакреслених слів.

V. Вікторина

По 3 представника від команди переходять за ПК і відповідають на питання вікторини. Відповіді вони заносять у бланк. По завершенню роботи команди обмінюються бланками відповідей і перевіряють їх за допомогою ключа, який учитель висвічує за допомогою проектора на екрані.

VІ. Вправа «Небезпеки в Інтернеті»

Поки представники команд дають відповіді на питання вікторини, решта учасників команд виконує вправу «Небезпеки в Інтернеті». Перша команда називає позитивні сторони Інтернету, а друга - негативні. Команди говорять по черзі. Учитель занотовує відповіді у спеціальній таблиці, яка висвітлюється на екрані.

VІІ. Перевірка вікторини. Підбиття проміжних підсумків змагання.

VІІІ. Інтерактивна гра «Казка про Скріпочку»

На початку гри кожному з учасників видається канцелярська скріпка (бажано, кольорова).

Слова учителя:

- Я пропоную до Вашої уваги казку про дівчинку Скріпочку, таку ж, як і у Вас в руках. Скріпочка дуже товариська і весела.

На день народження батьки подарували їй комп’ютер та підключили до мережі Інтернет, тепер у неї з’явилося більше можливостей для спілкування.

(Учасникам пропонується розігнути скріпочку і зробити з неї посмішку).

- Спілкуючись «в контакті» з друзями, одного разу вона отримала цікаве повідомлення від незнайомого хлопця, який незабаром запропонував їй дружбу. З кожним днем спілкування Скріпочка розуміла, що в них багато спільного, та й за віком хлопець був лише на один рік старше за неї.

На фото, яке вона отримала, він був дивовижно гарним і добрим хлопцем, тому у Скріпочки не виникло сумнівів щодо зустрічі з ним. Але говорите про це батькам дівчинка не стала, адже думала, що повернеться додому раніше, ніж вони прийдуть з роботи.

Скріпочка уявляла, що її новий друг прийде на зустріч з гарними квітами.

(Учасникам пропонується зробити зі скріпочки квітку)

- Коли ж дівчинка прийшла на призначене місце зустрічі, там було темно і безлюдно, проте це її зовсім не турбувало, адже її новий знайомий хотів, щоб їм ніхто не заважав. Пройшов деякий час і, раптом перед Скріпочкою з’явився неохайно вдягнений дорослий чоловік. Як з’ясувалося - це був той, хто видавав себе в Інтернеті за чемного і доброго хлопця.

Чоловік відібрав сумку і мобільний телефон та почав погрожувати, якщо вона розповість про нього. Дівчинка дуже злякалась, вирвалась з ціпких рук чоловіка та втекла додому. Ця історія дуже вразила Скріпочку. Вона хотіла забути про те, що сталося і повернути все на свої місця. (Учасникам пропонується повернути скріпочку в первину форму)

- У вас вийшло? Ось і у Сріпочки не вийшло.

Як ви гадаєте, де допустила помилку Скріпочка?

Що було необхідно зробити інакше?

ПАМ’ЯТАЙТЕ:

Якщо хтось незнайомий запропонує Вам дружбу в Інтернеті, згадайте казку про маленьку Скріпочку та дотримайтесь цих правил:

не вірте тим даним і фотографіям, які Вам надсилають;

погоджуйтесь на зустріч лише вдень та в людному місці;

повідомте батькам про зустріч або візьміть їх з собою.

ІХ. Перегляд відео № 2 Соціальний ролик про безпечний Інтернет

ПАМ’ЯТАЙТЕ: те саме може статися з вашою інформацією у мережі Інтернет.

Х. Засвоєння правила безпечної роботи в Інтернеті

На дошку заздалегідь закріплена серединка квітки. На столі лежать різнокольорові пелюстки, на яких з іншого боку записані правила безпечної роботи в Інтернеті, розроблені Іриною Колесник, дитячим і сімейним психологом, консультантом Психологічного центру особистісного та професійного розвитку ALTERA. Учні, по черзі беруть пелюстку, озвучують правило і прикріплюють її на дошку до серцевинки.

ХІ. Заключне слово вчителя:

Наше життя вирує все швидше та швидше. Інтернет уже зараз став невід’ємною його частиною. Цілком ймовірно, що у найближчому майбутньому Всесвітня мережа повністю замінить усі інші засоби зв’язку. Та давайте зупинимось на мить і замислимось, чи дійсно ми хочемо провести усе життя у віртуальному світі? Бачити аватарки – замість живих облич, смайлики – замість живих посмішок. В решті решт як та на що втрачати власний час - це вільний вибір кожного. Але пам’ятайте, що Інтернет - це лише інструмент, яким Ви користуєтесь, щоб отримати відповіді на свої питання, підготувати реферати та доповіді, спілкуєтесь, якщо між вами величезні відстані. Вчиться користуватись Інтернетом із розумом.

У сьогоднішньому змаганні перемогла команда ___________. Вона нагороджується Дипломом, друга команда отримує сертифікат учасника. Але мені здається, що переможених сьогодні немає. Ви всі отримали або систематизували свої знання з теми. Знайдіть себе в реальному житті та станьте в ньому авторитетною та вагомою людиною.

Додатки.