Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Міністерство освіти і науки України

.doc
Скачиваний:
166
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
46.59 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Затверджую: Директор школи

Посадова інструкція № учителя-логопеда.

1. Учителями-логопедами призначаються особи, які мають вищу дефектологічну освіту.

2. Учителі-логопеди призначаються і звільняються в порядку, встановленому для вчителів загальноосвітніх шкіл.

3. У своїй діяльності вчитель-логопед керується Конституцією і зако­нами України, Указами Президента України і рішеннями Кабінету міністрів України і органів управління освіти всіх рівнів з питань освіти і виховання уч­нів правилами і нормами охорони праці, техніки безпеки і попарної безпеки, а також Статутом і локальними правовими актами школи (в т. ч. Правилами вну­трішнього трудового розпорядку, наказами і розпорядженнями директора, да­ною інструкцією і трудовим договором. Вчитель-логопед затримується поло­жень конвенції про права дитини.

4. Вчитель-логопед повинний чітко виконувати вимоги виробничої санітарії, направлені на захист учнів від впливу шкідливих виробничих факторів (недостатнього освітлення робочого місця, шуму, що перевищує допустимі но­рми).

II. Завдання та обов'язки.

Учитель-логопед веде заняття з учнями по виправленню дефектів усної і писемної мови, сприяв подоланню зумовленої ними неуспішності з рідної мови, здійснює систематичний зв'язок із заступниками директорів шкіл з навчальної роботи і класними керівниками учнів, що відвідують логопедичний пункт, від­відує уроки, щоб виробити єдину спрямованість у роботі з учнями, які мають

вади мови; складає щорічний звіт про роботу і подає його у районний (міський) відділ освіти; бере участь у засіданнях методичних об'єднань вчителів-логопедів; здійснює зв'язок з дошкільними закладами, школами для дітей з ва­жкими порушеннями мови; веде пропаганду логопедичних знань серед батьків учнів; періодично виступає на батьківських зборах з доповідями про завдання і специфіку логопедичної роботи та щодо підвищення успішності учнів.

Учитель-логопед зобов'язаний систематично підвищувати свою фахову кваліфікацію. Логопед проходить перепідготовку для працівників освіти.

Вчитель-логопед виконує і норми охорони праці, техніку безпеки і про­типожежного захисту, забезпечує охорону життя і здоров'я учнів під час навча­льного процесу.

III. Права.

Для вчителів-логопедів логопедичних пунктів шкіл діючим законодавст­вом передбачені всі пільги і переваги, тривалість чергової відпустки і порядок пенсійного забезпечення, встановлені для учителів загальноосвітніх шкіл:

- Брати участь в управлінні школою в порядку, передбаченому Статутом школи.

- На захист професійної честі і гідності.

- Знайомитися з скаргами та іншими документами, які містять оцінку його діяльності, давати відповідні пояснення.

- Захищати свої інтереси самостійно чи через посередника, в тому числі адвоката, у випадку дисциплінарного розслідування, пов'язаного з по­рушенням вчителем норм професійної етики.

- На конфіденціальність дисциплінарного (службового) розслідування, за виключенням випадків, передбачених законом.

- Вільно вибирати і використовувати методики навчання і виховання, навчальні посібники і матеріали, підручники, методики оцінки знань.

- Підвищувати свою кваліфікацію.

- Атестуватися на добровільній основі на відповідну кваліфікаційну ка­тегорію і одержувати її у випадку успішного проходження атестації.

- Давати учням під час занять і перерв обов'язкові розпорядження, які стосуються організації занять і дотримання дисципліни, притягати уч­нів до дисциплінарної відповідальності у випадках, передбачених Ста­тутом і Правилами внутрішнього розпорядку школи.

IV. Відповідальність.

1. У визначеному законодавством України порядку логопед несе відпові­дальність за:

- життя і здоров'я учнів під час навчального процесу;

- порушення прав і свобод учнів.

2. За невиконання чи неналежне виконання без поважних причин Статуту ""і Правил внутрішнього розпорядку школи, законних розпоряджень директора

школи та інших локальних нормативних актів, посадових обов'язків, встанов­лених даною інструкцією, логопед несе дисциплінарну відповідальність у по­рядку, визначеному трудовим законодавством.

3. Застосування, в тому числі одноразових методів виконання, пов'язаннях з фізичним чи психічних насиллям над особистістю учня, а також споєння іншого аморального вчинку логопед може бути звільнений з посади у відповідності з трудовим законодавством і Закони України "Про освіту".

4. За нанесені школі чи учасником навчального процесу збитки у зв'язку з виконанням (невиконанням) своїх посадових обов'язків логопед несе матеріа­льну відповідальність в порядку і межах, визначених трудовим чи цивільним законодавством.

V. Повинен знати:

1. Вимагати безпеки під час навчального процесу.

2. Вимагати безпеки учнів при аварійних ситуаціях.

VI. Взаємовідносини, (зв'язки за посадою)

1) Логопед підпорядковується безпосередньо директору і заступнику ди­ректора школи.

2) Зобов'язаний поважати честь і гідність своїх колег, бути ввічнив в спі­лкуванні з ними.

VII. Кваліфікаційні вимоги.

Вища дефектологічне освіта без пред'явлення вимог стажу роботи.

Посадова інструкція учителя - логопеда.

1. Учителями - логопедами призначаються особи, які мають вишу дефектологічна освіту.

2. Учителі - логопеди призначаються і звільняються в порядку, встановленому для вчителів загальноосвітніх: шкіл.

3. Учитель - логопед відповідає за організацію і проведення роботи на логопедичному пункті перед районним міським відділом освіти.

4. Праця вчителів - логопедів, які працюють на логопедичних пунктах, оплачується в установленому порядку відповідно до чийого законодавства.

Посадові обов'язки :

  1. Учитель - логопед веде заняття з учнями по вправленню дефектів усної і писемної мови,

  2. сприяє подоланню зумовленої ними неуспішності з рідної мови,

  3. здійснює систематичний зв'язок із заступниками директорів шкіл з навчальної роботи і класними керівниками учнів, що відвідують логопедичний пункт

  4. відвідує уроки у прикріплених школах , щоб виро­бити єдину спрямованість у роботі з учнями, які мають вади мови

  5. Складає порічний звіт про роботу і подає його у районний міський відділ освіти

  6. Бере участь у засіданнях методич­них об'єднань учителів

  7. Інформує педагогічні ради прикріплених шкіл про завдання, зміст, наслідки роботи логопедичного пункту

  8. Здійснює зв'язок з дошкільними закладами, школа­ми для дітей з важкими порушеннями мови

  9. Веде пропаганду логопедичних знань серед ба­тьків учнів

  10. Періодично виступає на батьківських зборах з доповідями про завдання і специ­фіку логопедичної роботи та щодо підвищення успішності учнів.

II. Учитель - логопед зобов'язаний систематично підвищувати свою ділову кваліфікацію. Логопед проходить перепідготовку та атестацію у прядку, передбаченому для працівників освіти.

2. Для учителів - логопедів логопедичних пунктів шкіл діючим законодавством пе­редбачені всі пільги і переваги, тривалість чергової відпустки і порядок пенсійного забезпечення, встановлені для учителів загальноосвітніх шкіл.

3. Безпосереднє керівництво і контроль за логопедичною роботою учителів-логопедів здійснюють районні міські відділи освіти, у віданні яких перебувають логопедичні пункти.

4. У разі наявності в районі, міст, області кількох логопедичних пунктів при загально­освітніх школах та інших закладах для дітей з вадами мови можуть створюватися, залежно від місцевих умов методичні об'єднання учителів-логопедів при районних, міських , облас­них учбово-методичних кабінетах.

Керівництво методичним об'єднанням учителів-логопедів покладається на одного в найдосвідчених учителів-логопедів або методистів інституту удосконалення вчителів, якого призначає управління освіти.

5. Логопедичний пункт може розмішуватися у приміщенні методичного кабінету ра­йонного міського відділу освіти.

6. Логопедичний пункт , розмірений у школі, вважається класом - комплектом при встановленні штатів школи тільки стосовно кількості станом робітничого і обслуговуючого персоналу.

7. Для логопедичного пункту виділяється кабінет площею не менше 20 м , який відпо­відає санітарно-гігієнічним вимогам.

Логопедичний пункт забезпечується спеціальним обладнанням.

Кваліфікаційні вимоги:

Вища дефектологічна освіта без пред'явлення вимог стажу роботи.