Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 6 охорона.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
97.28 Кб
Скачать

11

Лекція 6

Порядок збереження реактивів.

Класифікація реактивів за групами збереження.

Робота з речовинами підвищеної токсичності та легкозаймистими рідинами.

Порядок збереження реактивів.

1. Загальні положення.

  1. Зберігання хімічних речовин в кількостях, які перевищують необхідну потребу для проведення обумовлених відповідними планами робіт, повинне здійснюватися на спеціальних складах.

  2. Хімічні реактиви зберігають в приміщенні лаборантської (препараторської) в кількостях та порядку, що передбачені цими Правилами та згідно з додатком, і сертифікатом про термін зберігання заводу-виробника. Основні (запасні) кількості цих речовин, які визначаються до Типових переліків, зберігаються в спеціальному ізольованому приміщенні за межами кабінету (лабораторії) хімії.

  1. Вимоги безпеки перед початком роботи.

    1. На складах для зберігання хімічних речовин повинен бути розроблений план їх розміщення з урахуванням найбільш характерних властивостей ("Отруйні", "Вогненебезпечні", "Хімічно активні", "Окисники", "Відновники" і т.д.)

    2. Хімічні речовини слід зберігати по принципу однорідності у відповідності з їх фізико-хімічними та пожежонебезпечними властивостями. З цією метою склади розбиваються на окремі приміщення (відсіки), ізольовані один від одного глухими негорючими стінами (перегородками).

Планування приміщень складів для зберігання хімічних речовин здійснюється відповідно до "Санітарних правил проектування, обладнання і експлуатації складів для збері­гання сильнодіючих отруйних речовин (СДОР)" і "Правил збе­рігання хімічних речовин".

Приміщення, де зберігаються хімічні речовини, обладну­ються опаленням, освітленням і вентиляцією. Температурні умови зберігання регламентуються, виходячи із фізичних і хімічних властивостей речовин.

На зберігання хімічні речовини повинні потрапляти в тарі і упаковці, встановленій відповідними стандартами і техніч­ними умовами.

Документ повинен мати такий завис.

а)найменування організації, якій підпорядковане підприємство-виготовлювач;

б)найменування заводу-виготовлювача (місто чи умовна адреса);

в)дата виготовлення;

г)номер партії;

д)дані про масу нетто і брутто;

є) результати проведених випробувань чи підтвердження відповідності якості продукту вимогам відповідного стан­дарту;

є) номер стандарту;

ж)термін зберігання;

з)знаки вибухонебезпечної та токсичної небезпеки.Зберігання будь-яких хімічних речовин на складах в тарі, що не має надписів, ярликів, бірок, забороняється, у про­тивному разі вони підлягають хімічному аналізу чи знищен­ню.

  1. Вимоги безпеки під час роботи.

3.1. Забороняється зберігати реактиви в тарі без етикеток, з написами, зробленими на попередніх етикетках, або з написами, зробленими олівцем по склу. Якщо етикетка загублена, а ідентифікувати вміст немає можливості, він підлягає знищенню в обумовленому порядку.

3.2. Сильнодіючі отруйні речовини (СДОР) дозволено зберігати тільки у повній відповідності з існуючими для них спеціальними правилами.

    1. Хімічні речовини, здатні до самозагорання при контакті з повітрям, горючими речовинами чи здатні утворювати вибухонебезпечні суміші, повинні зберігатися в особливих умовах, які б повністю виключали можливість такого контакту.

    2. Хімреактиви в дрібній тарі необхідно зберігати на стелажах відкритого типу в шухлядах, в більшій тарі - штабелями. Для запобігання перевантаження на стелажах необхідно встановити максимально можливе число (або масу) вантажних місць, дозволених для одночасного зберігання або виділити на підлозі чіткими лініями ділянки для складування реактивів з урахуванням забезпечення нормальних повздовжніх та поперечних проходів, евакуаційних виходів та підступів до предметів погашення вогню.

    3. В складських приміщеннях стіни та підлога не повинні бути вкриті горючими матеріалами.

    4. При зберіганні азотної та сірчаної кислот повинні бути прийняті заходи щодо недопущення дотику їх з деревиною, соломою та іншими речовинами органічного походження.

    5. Перенос кислот, лугів, ЛЗР, ГР, самозапальних рідин дозволяється лише в спеціальній тарі, яка б запобігала руйнуванню посуду.

    6. Розфасовка хімреактивів повинна проводитись в спеціальному приміщенні

    7. Запаковочні матеріали (папір, стружка, вата, пакля та ін. треба зберігати в окремому приміщенні.

    8. Переливання кислот, лугів та інших рідин з великих бутилів слід проводити за допомогою сифонів, переливати їх під невеликим натиском повітря або використовувати спеціальні станки, в яких бутиль щільно кріпиться в гнізді, посадженому на вісь, завдяки чому її можна плавно та легко нахиляти під любим кутом.

    9. В приміщеннях, де зберігаються хімічні речовини, здатні плавитися при пожежі, необхідно передбачити пристрої, які б запобігали вільному розтіканню розплаву (бортики, пороги з пандусами та ін.).

    10. При наливанні та зливанні ЛЗР та ГР не допускаються удари при закриванні кришок, заглушок бочок чи каністр; застосований інструмент (ключі, молотки) повинен бути виготовлений з металу, який не іскрить при ударі.

    11. Лужні метали з карбідом кальцію дозволяється зберігати в окремій секції загального негорючого складу хімічних речовин. В сусідніх приміщеннях, де зберігаються лужні метали та карбід кальцію, дозволяється зберігати тільки негорючі і нереагуючі із лужними металами матеріали.

    12. Приміщення складів для зберігання лужних металів та карбіду кальцію в стандартній тарі повинні бути обладнані металевими стелажами з розташуванням нижніх полиць на висоті не менше 20 см від підлоги. Відстань між стелажами - не менше 1 метра.

    13. Кожен реактив потрібно зберігати в одному і тому самому відведеному для нього місці. Хімічні реактиви груп зберігання 2-6 (додаток) необхідно зберігати на окремих полицях у шафах в лаборантській. Дозволяється розміщувати в кабінеті хімії реактиви 8-ї групи зберігання і розчини, призначені для проведення практичних занять, за умови, що шафи зачиняються, а ключі від них знаходяться у старшого лаборанта.

    14. Слабкі розчини кислот дозволяється зберігати в товстостінному скляному посуді на нижніх полицях витяжної шафи або у спеціальній шафі з природною вентиляцією на хімічно стійких піддонах. У шафах, де зберігаються реактиви, не дозволяється зберігати розчини лугів у склянках з притертими пробками, легкозаймисті й горючі рідини - у посуді з полімерних матеріалів.

    15. Рідкі хімічні реактиви зберігають у товстостінних склянках з притертими пробками, тверді - у товстостінних скляних банках також з притертими пробками.

    16. На кожній склянці, банці повинна бути етикетка з точною назвою реактиву та його формулою, крім того, відповідно до ГОСТ 3885-73 "реактиви і особливо чисті речовини. Правила приймання, відбору проб, фасування, упаковка, маркування" на тарі повинна бути етикетка з написом, що свідчить про наявність у речовини отруйних, вибухонебезпечних та вогненебезпечних властивостей: червона - "вогненебезпечно", жовта - "отрута", блакитна - "вибухонебезпечно", зелена - "берегти від води".

    17. Зберігати хімічні речовин з нерозбірливими написами та без етикеток не дозволяється.

  1. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях.

    1. Розлиті та розсипані речовини необхідно негайно знешкодити та видалити.

    2. В складах, де зберігаються кислоти та луги, необхідно мати відповідні нейтралізуючі речовини (крейда, вапно, сода та ін.)

ГРУПИ ЗБЕРІГАННЯ ХІМЧНИХ РЕАКТИВІВ

групи

Загальні властивості даної групи

Приклади речовин з Типових правил переліків для загальноосвітніх шкіл

Умови зберігання

1

Вибухові речовини

У Типових переліках немає

Приносити до навчального закладу заборонено

2

Виділяють під час взаємодії з водою легкозаймисті гази

Літій, натрій, кальцій, кальцій карбід

У лаборантській шафі під замком або разом з легкозаймистими речовинами

3

Самозаймаються при невірному зберіганні

У Типових переліках немає

4

Легкозаймисті рідини

Диетиловий етер, ацетон, бензол, спирти: бутанол, етанол

У лаборантській у металевому ящику

5

Легкозаймисті тверді речовини

Сірка, фосфор червоний

У лаборантській у шафі

під замком

6

Займисті реактиви (окисники)

Калій перманганат, нітратна кислота, нітрати калію, натрію

У лаборантській у шафі

окремо від 4-ї і 5-ї групи

7

Підвищеної фізіологічної активності

Йод, бром, барій кальцій оксиди, калій, натрій та кальцій гідроксиди, дихромат амонію та інші, наведені в п.6.3 Правил

В лаборантській у сейфі

8

Малошкідливі речовини і практично безпечні

Натрій хлорид, сахароза, крейда, боратна кислота, магній сульфат тощо

У кабінеті в закритих шафах або в лаборантській у шафі

Вогне- і вибухонебезпечні речовини (1, 3, 5, 6 група)

1. Загальні положення.

Вогне- і вибухонебезпечні речовини, що застосовують у кабінетах хімії, відповідно до "Правил пожежної безпеки в Україні" за правилами спільного зберігання поділяють на такі групи:

речовини, що можуть утворювати вибухові суміші: нітрати калію, кальцію, натрію, барію та інші нітрати;

самозаймисті від води та повітря речовини: натрій металічний, кальцій металічний, кальцій карбід, барій пероксид;

легкозаймисті й горючі речовини, тобто речовини, які легко спалахують під дією відкритого полум'я.

До них належать:

  • рідкі речовини:бензин, бензен (бензол), ацетон, скипидар, гас, спирти (етиловий, метиловий, бутиловий та ін.), диетиловий етер (ефір) тощо;

  • тверді речовини:целулоїд, фосфор червоний та інші;

  • речовини, що спричинюють спалахування:бром, нітратна і сульфатна кислоти, хром (VI) оксид, калій перманганат та інші;

  • горючі речовини: сірка, вугілля та інші.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]