Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кустов В.Ф. “ Основи теорії надійності та функційної безпечності систем залізничної автоматики” . Навчальний посібник. Харків. УкрДАЗТ. 2008 р., 156с. .doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.04.2024
Размер:
2.87 Mб
Скачать

1.3. Стани об’єкта

Працездатний стан (працездатність) стан об’єкта, який характеризується його здатністю виконувати усі потрібні функції об’єкта.

Непрацездатний стан – стан об’єкта, за яким він нездатний виконувати хоча б одну з потрібних функцій об’єкта. Прикладом такого стану є перегоряння нитки світлофорної однониткової лампи.

Справний стан (справність) – стан об’єкта, за яким він здатний виконувати усі задані функції об’єкта.

Несправний стан (несправність) – стан об’єкта, за яким він нездатний виконувати хоча б одну із заданих функцій об’єкта. Прикладом такого стану є перегоряння в системі однієї нитки світлофорної двониткової лампи, за умови, що спеціальні пристрої переключать її на другу нитку.

Безпечний стан – стан об’єкта, у якому він не може бути причиною загибелі, травмування, погіршення здоров'я людей, негативного впливу на довкілля, визначеного матеріального чи іншого збитку. При цьому об’єкт може знаходитися як у справному або працездатному стані, так і несправному або непрацездатному стані.

Небезпечний стан – стан технічного засобу, у якому він може бути причиною загибелі, травмування, погіршення здоров'я людей, негативного впливу на довкілля, завдання певного матеріального чи іншого збитку. При цьому об’єкт може також знаходитися як у справному або працездатному, так і несправному або непрацездатному стані.

Небезпечний стан об’єкта при його справному або працездатному стані може виникнути, наприклад, при випромінюванні об’єктом недопустимих електромагнітних завад, які можуть призводити до негативного впливу на людей та технічні засоби, зокрема, систем керування відповідальними технологічними процесами. Причиною виникнення небезпечного справного стану може бути відсутність вимог у технічній документації до об’єкта з випромінювання електромагнітних завад; небезпечного працездатного несправного стану – недостатнє обмеження їх розповсюдження через відмови елементів фільтрації.

Прикладом небезпечного стану пристрою керування стрілочним електродвигуном є непрацездатний і несправний його стан, при якому стрілочний електродвигун вмикається несанкціоновано; пристрою керування світлофором – стан, при якому на світлофорі з’являється менш забороняючий сигнал, зокрема, зелений або жовтий вогонь на світлофорі замість червоного. Причиною таких небезпечних станів можуть бути короткі замикання або обірвання елементів, зміна їхніх параметрів тощо.

У деяких джерелах інформації [3, 4] небезпечний стан систем залізничної автоматики розглядають тільки як непрацездатний стан, у якому значення хоча б одного параметра, що характеризує спроможність виконувати задані функції убезпечнювання руху поїздів, не відповідає вимогам нормативно–технічної і/або конструкторської документації. Це не зовсім правильно, тому що статус небезпечного й безпечного стану об’єкта не може залежати від вимог, викладених у зазначених видах документації, які можуть бути некоректні або зовсім відсутні.

Захисний стан непрацездатний та безпечний стан об’єкта.

Прикладом захисного стану пристрою керування стрілочним електродвигуном є такий його стан, коли неможливо увімкнути стрілочний електродвигун; пристрою керування світлофором – коли на ньому з’являється більш забороняючий сигнал.

У роботах [3, 4] захисний стан систем залізничної автоматики розглядають тільки як непрацездатний стан, у якому значення всіх параметрів, що характеризують спроможність виконувати задані функції забезпечення руху поїздів, відповідають вимогам нормативно–технічної і/або конструкторської документації. Але статус захисного стану не може залежати від вимог, викладених у зазначених видах документації, що можуть бути некоректними або зовсім відсутніми. Захисним станом об’єкта може бути тільки такий його непрацездатний стан, що не може призвести до загибелі, травмування чи недопустимого погіршення здоров'я людей; завдання певного матеріального, екологічного чи іншого збитку, навіть у разі виконання вимог нормативно–технічної і/або конструкторської документації, тобто непрацездатний та безпечний стан об’єкта.

Граничний стан – стан об’єкта, за яким його подальша експлуатація неприпустима чи недоцільна, або відновлення його працездатного стану неможливе чи недоцільне.

Граничний стан наступає, наприклад, тоді, коли показники надійності і (або) функційної безпечності стають неприйнятними та (чи) об’єкт стає неремонтопридатним внаслідок несправності.