Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
algoritm magister.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
221.18 Кб
Скачать

2. Вибір теми магістерської роботи та її реєстрація

2.1. Під темою магістерської роботи прийнято розуміти те головне, про що в ній йдеться. Теми магістерських робіт визначаються кафедрою щорічно до 1 червня на майбутній навчальний рік. Студентові надається право вибору теми роботи із пропонованого переліку тем, а також подання пропозиції щодо своєї тематики з обґрунтуванням доцільності її розробки.

При виборі теми необхідно враховувати наступне: особистий інтерес студента до розробки правової проблеми, доступність матеріалів практики для узагальнення, перспективність розробки теми, наявність теоретичної бази, схильність студента до ведення теоретичних або практичних розробок, намір студента продовжити розробку теми при підготовці кандидатської дисертації.

Основні вимоги при виборі теми магістерської роботи зводяться до її відповідності спеціальності, стислості назви (назва теми повинна чітко вказувати на мету дослідження і її завершеність), як правило не більше семи слів.

Вибір теми завершується написанням заяви на ім’я завідувача кафедри про затвердження теми і призначення наукового керівника та підготовкою магістерського завдання.

2.2. У магістерському завданні тема роботи повинна бути сформульована коротко, відповідати суті розв'язуваної проблеми (завдання), вказувати на мету дослідження й завершеність. Іноді для більшої конкретизації до назви теми доцільно додавати невеликий (3 - 5 слів) підзаголовок. Варто уникати формулювань, які починаються зі слів "Дослідження питання...", "Деякі питання...", "Дослідження деяких шляхів...", "Актуальні проблеми..." "До питання...", "Удосконалення. ", і т.п., у яких не відбита достатньою мірою суть проблеми.

Строк здачі магістерської роботи вказується не пізніше 20 квітня.

У графі "Робота виконується на базі ..." вказується найменування підприємства, об'єднання або державного органу, матеріали практики якого аналізуються й узагальнюються в роботі.

"Теоретичне завдання" включає вказівку на основні напрямки (завдання) дослідження теми, наукові й практичні джерела, нормативні акти, які підлягають обов'язковому вивченню при виконанні роботи.

У рядку "Практичне завдання" повинна бути визначена кінцева мета магістерської роботи із вказівкою конкретного планованого результату дослідження за всією темою. При плануванні результатів можуть використовуватися наступні слова: обґрунтування..., аргументація..., підготовка..., розробка..., систематизація..., уточнення.... і т.п. Наприклад, підготовка пропозицій щодо зміни або доповнення законодавства (із вказівкою якого або щодо чого), розробка рекомендацій із застосування законодавства (у тому числі, локального), уточнення поняття систематизація видів, визначення порядку та ін.

У рядку "Сфера застосування" вказується сфера (вид) діяльності, у якій можуть використовуватися результати дослідження. Наприклад, практична діяльність..., законодавчий процес..., наукова діяльність..., навчальний процес....

Підготовка наукової доповіді, тез наукової доповіді, статті за темою або її частиною є формами апробації результатів, а тому також вказуються у цьому пункті магістерського завдання.

Примітка: однією з умов захисту магістерської роботи є опублікування отриманих у ній результатів у вигляді статті, тез, підготовлених самостійно студентом або разом з науковим керівником.

2.3. Після складання магістерського завдання студент разом з науковим керівником розробляє робочий план магістерської роботи.

Робочий план являє собою чернетку змісту магістерської роботи й повинен відображати в основних рисах характеристику предмета й завдання дослідження. Зазвичай він складається з переліку розташованих у стовпчик рубрик, пов'язаних логікою дослідження конкретної теми і, які дозволяють за місцем судити про їхню доречність і значимість.

При підготовці робочого плану необхідно враховувати логічні правила розподілу питань за рубриками, основними серед яких є: перерахуванню підлягають всі види правового поняття, яке підлягає дослідженню та класифікації; вибрана ознака розподілу повинна залишатися та сама і не підмінюватися іншою ознакою; критерії розподілу повинні виключати один одного, а не співвідноситися між собою як частина й ціле; розподіл повинен бути безперервним; заголовки розділів і підрозділів роботи повинні точно відображати зміст віднесеного до них тексту.

2.4. Наступним етапом підготовки магістерської роботи є підготовка календарного плану. У календарному плані дається перелік робіт, які передбачається здійснити в ході виконання роботи. Наприклад, аналіз наукової літератури, законодавства й практики його застосування; вибір концепції й гіпотези дослідження; узагальнення зібраних практичних, статистичних і інших матеріалів; проведення порівняльного аналізу законодавства України й інших країн; підготовка розділу роботи; підготовка публікації; оформлення роботи та ін. Виконання окремих етапів можна планувати паралельно.

Магістерське завдання й робочий план необхідно погодити із науковим керівником.

Реєстрація теми магістерської роботи провадиться лаборантом відповідної кафедри з 1 до 20 лютого на підставі погодженого магістерського завдання.

Якщо студент не подав заяву на затвердження теми до 25 лютого теми магістерських робіт розподіляються та реєструються кафедрою самостійно за поданим магістерським завданням й робочим планом, узгодженим з науковим керівником і погодженим із завідувачем відповідної кафедри.

Реєстрація одночасно двох і більше магістерських робіт з одноіменної теми не допускається.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]