Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК КВАЛIФIКАIЦIЯ.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
624.13 Кб
Скачать

Самостійна робота за темою 12

1. Вивчення положень Конституції України, які стосуються програмних питань теми.

2. Пошук додаткових науково-практичних джерел інформації за темою.

3. Виявлення і формулювання питань за темою, на які не знайдено відповіді у рекомендованих джерелах, для консультацій з викладачем.

4. Підготовка оглядів опрацьованих публікацій.

5. Підготовка тез доповідей на теми:

  • Кримінальна відповідальність за хуліганство.

  • Кримінальна відповідальність за жорстоке поводження з тваринами.

  • Кримінальна відповідальність за ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів.

Тема 13. Проблеми кваліфікації кримінальних правопорушень проти здоров‘я населення Лекція

План лекції

Загальна характеристика кримінальних правопорушень проти здоров‘я населення.

Окремі види кримінальних правопорушень проти здоров‘я населення.

Практичне заняття

Задача 1.

Х. був затриманий міліцією за жебрацтво. При затриманні, у нього в кишені джемпера було виявлено пакетик з газети з 0,2 гр. гашишу. Х. пояснив, що придбав гашиш у невідомого хлопця.

Кваліфікуйте вчинене.

Задача 2.

Р. і Г. на городі у П. вночі зрізали недозрілі головки маку на площі 100 м2, зібрали з них сік, яким просочили марлевий бинт.

Проаналізуйте дії Р. та Г. та надайте їх парову оцінку. Чи підлягає П. кримінальній відповідальності?

Задача 3.

Г., громадянин України, на території Казахстану, з метою наступного збуту, зібрав мішок стебел, листя та насіння конопель, привіз їх у Чимкент, де через кілька днів з перевезеного виготовив 175 г гашишу, 1,5 кг марихуани та 430 г сировини для виготовлення гашишу. Все виготовлене привіз у Запоріжжя, де і був затриманий.

Кваліфікуйте вчинене.

Варіант: Г. є громадянином Російської Федерації.

Задача 4.

Ж., працюючи разом з неповнолітнім Х., неодноразово пригощав його спиртним. Під час чергової випивки він запропонував Х. викурити цигарку з гашишем, а потім того ж вечора ще одну. Після цього він запропонував Х. разом убити робітника їхнього підприємства С., який мав значну суму грошей. Обговоривши план, вони здійснили його наступного дня: нанесли С. у різні частини тіла 9 ножових поранень, від яких той помер, але грошей не знайшли. Під час обшуку за місцем проживання, у Ж. було виявлено порошок білого кольору, який за висновком судово - хімічної експертизи є гашишем.

Кваліфікуйте вчинене.

Задача 5.

М. з метою придбання 50 г ефедрину підробив відповідний документ, але в момент подання його до установи був викритий.

Як необхідно кваліфікувати дії М.?

Варіант: М. вдалося придбати ефедрин, який він неодноразово використовував для виготовлення метамфітаміну. Метамфітамін М. продавав.

Задача 6.

К. та Л. займалися скупкою у населення Житомирської та Київської областей продуктів харчування, для перепродажу. Під час одного із рейдів їх було затримано. Радіаційна перевірка продуктів, котрі вони продавали показала значне перевищення вмісту цезію та інших радіоактивних ізотопів.

Кваліфікуйте дії К. та Л.

Варіант: К. та Л. затримали за заявою Б., котрий захворів через вживання радіоактивних грибів та ягід.

Задача 7.

Лікар однієї з лікарень м. Харкова Б. за своїми функціональними обов’язками мав доступ до сейфа із заспокійливими і знеболювальними засобами. Під час чергувань він отримував зі сховища медикаментів кількість ампул з морфіном, яка була необхідна для ін’єкцій, про що робив відповідний запис у журналі витрат медикаментів. Однак, замість ін’єкцій морфіну Б. уводив пацієнтам розчин вітамінів або анальгіну. Ампули з морфіном він продавав Є. Таким чином Б. було створено надлишок і продано 120 грам морфіну.

Кваліфікуйте дії Б. і Є. Проаналізуйте склад вчинених кримінальних правопорушень.

Задача 8.

Мешканці Донецька Д. і О. створили групу, діяльністю якої керував Д. За його завданням Л. і 15-річний Н. виїжджали до західної України, де скуповували у мешканців сільських районів стебла й коробочки опійного маку. Рослинну сировину вони перевозили у Харків, де у своїй квартирі Д. і О. виготовляли з неї ацетильований опій й розфасовували його у медичні колби та шприци, які реалізовували, а також обмінювали на ювелірні вироби.

Кваліфікуйте дії указаних осіб. Проаналізуйте ознаки складів вчинених кримінальних правопорушень.

Задача 9.

На станції метро співробітники міліції затримали А., який перебував у стані алкогольного сп’яніння. Під час огляду речей у сумці А. було виявлено 1 кг 450 г. висушених стебел і коробочок опійного маку, а також 2 кг. переробленої коноплі. Було встановлено, що рослини маку А. отримав від Б., передавши йому за це чотири пляшки горілки, а рослини коноплі викосив у лісопосадці.

Як слід кваліфікувати вчинене А.? Чи має значення той факт, що А. сам наркотичних речовин не вживає?

Задача 10.

О. придбав 950 грам макової соломи і 312 грам марихуани, які зберігав у дачному будинку своїх батьків. Через місяць його двоюрідний брат М. за його проханням передав сумку із цими засобами провіднику вагона поїзда "Івано-Франківськ-Донецьк " для доставки її в Донецьк, де він проживав у гуртожитку. О. також попросив С. за грошову винагороду зустріти поїзд, одержати сумку й привезти її йому в гуртожиток, повідомивши його про наявність у ній марихуани.

Кваліфікуйте вчинене.