Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ET grazhevska (2).docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
387.23 Кб
Скачать

53.Поняття та фактори ек.Зростання

Економічне зростання

  • поступальний приріст реального обсягу ВВП, ВНП або національного доходу (НД) за рахунок збільшення обсягів ви­користовуваних ресурсів і (або) кращого їх використання без по­рушення рівноваги у короткострокових періодах;

  • реальний приріст ВВП (ВНП чи НД) на одну особу.

Вимір ек.зростання:

(темп приросту)

(індекс ЕЗ)

Ефективність ек.зростання:

  • поліпшення якості товарів, зростання їх конкурентоспроможності

  • поглиблення спеціалізації та кооперування виробництва

  • освоєння виробництва нов..товарів, що задовольняють потреби ек.суб*єктів

  • освоєння нов.технологій, що сприяють зменш.витрати виробничих ресурсів

  • розвиток галузей соц. інфраструктури

  • створення безпечних умов праці та життєдіяльності людей

Умовно всі чинники економічного зростання поділяють на три групи:

1) чинники попиту, які забезпечують зростання сукупних витрат, що сприяє збільшенню обсягів виробництва і доходу;

2) чинники пропозиції, що є визначальними в більшості моделей і мають складну структуру, яка включає: природні ресурси у їх якісному та кількісному вираженні; обсяг і якість капіталу; чисельність і якість трудових ресурсів; технологічний рівень; інституційні чинники; інформаційне забезпечення; орга­нізаційні чинники тощо;

3) чинники розподілу, які стосуються як розподілу ресурсів, що суттєво впливає на чинники пропозиції, так і розподілу національного продукту та доходу, що впливає на сукупний попит.

Джерелами економічного зростання є:

— економічні ресурси, що пропонуються їх власниками;

— зростання продуктивності ресурсів на основі розвитку НТП.

54. Типи та моделі ек.Зростання

Типи економічного зростання:

І. 1) екстенсивний:нарощування осн.капіталу,збільш.кількості роб.сили,зрост.матеріальних витрат

Переваги:

  • найпростіший шлях збільш.темпів ек.зростання

  • швидке освоєння прир.ресурсів

  • зменш.безробіття

Обмеження:

  • техн. застій

  • витрати

2)інтенсивний, який здійснюється шляхом ефективнішого, продуктивнішого використання ресурсів на основі науково-технічного прогресу та кращих форм організації виробництва;

Переваги:

  • зрост.продуктивності праці

  • ефективне використання ресурсів та матер.-техн.бази

Обмеження:

  • неможливість дотримання дуже високих темпів зростання

  • вивільнення роб.сили

3)змішаний, який поєднує інтенсивні й екстенсивні типи.

ІІ. Залежно від темпів зростання осн.показників:

  • швидке

  • уповільнене

  • стійке(стале)

Модель Харрода-Домара:

-як фактор економічного зростання враховується лише капітал

-задіяні всі фактори виробництва;

-існує рівновага попиту і пропозиції та рівні їх приростів;

-залишаються постійними співвідношення між заощадженнями (S) та інвестиціями (І). У практиці господарювання це далеко не так.

Модель Харрода-Домара належить до допоміжних інструментів, які використовуються при розв'язані проблем економічного зростання у довгостроковому періоді. Вона також допомагає виявити характер взаємозв'язків у економічній системі в динаміці та проілюструвати їх стан.

Формула (рівняння) Харрода-Домара має такий вигляд:

де G - темп економічного зростання;

С- відношення капіталу до випуску продукції (національного доходу), тобто коефіцієнт капіталомісткості;

S — частка заощаджень у національному доході.

В цьому рівнянні автори моделі виходять з того, що S = I; G/C- частка чистих інвестицій у національному доході.

Модель Кобба-Дугласа виражається таким рівнянням:

Смисл цього рівняння полягає в тому, що при збільшенні затрат праці і капіталу на я процентів обсяг продукції (національного доходу) зросте також на п процентів.

Багатофакторні моделі: Ряд цих моделей будується на обгрунтуванні рівняння попиту, пропозиції та динамічному їх збалансуванні. Останнє визначається динамікою капітальних вкладень, які утворюють нові виробничі потужності та нові доходи. У центрі уваги багатьох з них перебуває положення про те, що інвестиції мають передбачати динаміку споживчого попиту. Але за таких умов економічна рівновага буде дуже нестійкою, що потребує державного втручання у процеси суспільного відтворення за допомогою фінансово-кредитної політики.

Важливе місце серед цих моделей належить універсальній моделі В. Леонтьева "затрати - випуск". У ній проаналізовано систему взаємоза-лежностей в економіці як єдиному цілому на основі таблиці міжгалузевого балансу.

Розроблені В. Леонтьєвим математичні таблиці та моделі дали змогу простежувати й аналізувати міжгалузеві взаємодії. Баланс "затрати — випуск" є спробою відобразити зв'язки, що існують між галузями економіки. Він являє собою шахову балансову таблицю, в якій кожну галузь подано двічі: як таку, що виробляє, і як таку, що купує товари. У таблиці взаємозв'язок між "витратами" (по вертикалі) і "випуском" або виготовленою продукцією (по горизонталі), дає змогу встановити, яка кількість продукції одного виду витрачається для виробництва іншої. Розрахунки, здійснені за міжгалузевими балансами дають змогу оцінювати прямі та побічні наслідки змін у масштабах, технології та структурі виробництва, споживчому попиті, інвестиційній сфері, зовнішній торгівлі, співвідношенні цін і доходів. Використання цієї моделі створює умови для уряду зіставити народногосподарські наслідки різних варіантів інвестиційної та податкової політики, зовнішньої торгівлі, військових витрат та іншого. Це можна зробити і без міжгалузевих балансів, але в такому разі існує велика ймовірність серйозних помилок, особливо через неврахування міжгалузевих зв'язків.

Принципова риса моделі "затрати-випуск" В. Леонтьева полягає в тому, що вона розвиває теорію відтворення, методи математичного моделювання, способи систематизації та обробки економічної інформації. Щодо економічного зростання, то ця модель дає змогу в умовах ринкової економіки внести в її розвиток елементи програмування та прогнозування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]