Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кушнир - Статистика.pdf
Скачиваний:
74
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.56 Mб
Скачать

ТЕМА 2. Статистичне спостереження

Ключові питання:

1. Суть статистичного спостереження

2. План статистичного спостереження 3. Форми, види та способи спостереження

2.1. Суть статистичного спостереження.

Для характеристики окремих одиниць сукупності і явища в цілому, здійснюють статистичне спостереження. Від правильності його проведення залежать усі наступні етапи статистичної роботи, тобто зведення матеріалів спостереження, його аналіз, висновки. Дані про явища збирають як на визначений момент часу (дату), так і за певний період.

Суть статистичного спостереження полягає в планомірному, науково організованому зборі масових даних про явища і процеси суспільного життя. Його ведуть у спеціальних документах - бланках або формулярах. Одержання інформації передбачає розробку гіпотези та програми статистичного спостереження, строків проведення, порядку проведення і контролю.

2.2.План статистичного спостереження.

Вплані статистичного спостереження розглядають програмнометодологічні і організаційні питання. Перед організацією статистичного спостереження необхідно визначити об’єкт і одиницю спостереження, час та строки, ознаки, які підлягають реєстрації та суб’єкт спостереження. Основною формою статистичного спостереження є статистична звітність. До спеціально організованих статистичних спостережень відносяться переписи, одночасний облік і спеціальні статистичні обстеження.

Програмно-методологічна частина плану статистичного спостереження включає визначення мети, об’єкта, одиниці і програми спостереження. Організаційна частина плану статистичного спостереження включає визначення місця, часу,

15

форми, виду та способу спостереження.

Об’єктом статистичного спостереження називається сукупність одиниць, про які необхідно зібрати відомості. Одиницею сукупності називають первинний елемент статистичної сукупності, який є носієм ознак, що підлягають реєстрації і основою рахунку, що ведеться при обстеженні. Одиницею спостереження називають первинну ланку, від якої повинні бути отримані відомості в процесі спостереження.

Об’єктивним часом спостереження називається час, до якого відносяться факти, які реєструються в процесі спостереження. Суб’єктивним часом називається час, на протязі якого проводиться спостереження. Критичним моментом називається момент часу, станом на який відбувається спостереження. Об’єктивним часом може бути критичний момент, коли він характеризується моментом часу, станом на який проводиться спостереження.

2.3. Форми, види та способи статистичного спостереження

Основними формами статистичного спостереження є:

1.Статистична звітність.

2.Спеціально організовані статистичні спостереження (переписи, одноразові обліки, вибіркове спостереження).

За охопленням одиниць сукупності розрізняють:

1.Суцільне спостереження.

2.Несуцільне спостереження, яке буває таких видів:

1.Основного масиву.

2.Вибіркове.

3.Монографічне.

4.Анкетне.

При суцільному обстеженні реєстрації підлягають усі елементи статистичної сукупності, а при несуцільному - частина одиниць, яка робить вибірку репрезентативною (представницькою).

Розрізняють такі способи спостереження:

1.Звітний (на основі звітів).

2.Експедиційний.

3.Самореєстрація.

16

4.Анкетний.

5.Кореспондентський.

Суть експедиційного способу полягає, в тому, що дані від кожної одиниці спостереження одержують спеціально залучені працівники.

Суть способу самореєстрації полягає, в тому, що дані заповнюють самі опитувані.

Анкетний спосіб заснований на принципах добровільності заповнення спеціальних анкет.

Кореспондентський спосіб передбачає проведення спостереження окремими особами чи організаціями за будь-якими явищами з повідомленням результатів спостереження статистичними органами у встановлені строки.

Існують 3 способи одержання статистичних даних:

1.Безпосередній облік фактів.

2.Документальний.

3.Опитування респондентів.

Розрізняють такі види спостереження:

1.Поточне (збір даних проводять систематично або безперервно

по мірі завершення).

2.Одноразове (дані збирають по мірі виникнення).

3.Періодичне (спостереження виконується заздалегідь через певні, у більшості, рівні проміжки часу).

Програма спостереження заздалегідь визначає перелік питань, які заносяться у спеціальний формуляр. Це можуть бути переписні аркуші, хронокарти, бланки обстежень тощо.

Розбіжність між даними спостережень та реальними даними називають помилками спостереження.

Розрізняють два види помилок:

1.Помилки реєстрації.

2.Помилки репрезентативності, які властиві тільки вибірковому спостереженню і виникають в результаті некоректного формування вибіркової сукупності.

17