Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

відповіді на 2 модуль з гістології BB

.pdf
Скачиваний:
93
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.8 Mб
Скачать

1. Гістогенез тканин зуба. показати джерела розвитку зуба на схемі.

2.Носова порожнина. Будова,функція.

Носова порожнина складається з присінка і власне носової порожнини, яке включає дихальну та нюхову ділянки. Присінок - це порожнина, розташована під хрящовою частиною носа. Вона вистелена багатошаровим плоским епітелієм, який є продовженням епітеліального покриву шкіри. У сполучнотканинному шарі під епітелієм містяться сальні залози та корені носового волосся. Власне носова порожнина у дихальній ділянці вкрита слизовою оболонкою, яка складається з псевдобагатошарового війчастого циліндричного епітелію та сполучнотканинної власної пластинки. Власна пластинка слизової оболонки носової порожнини складається з пухкої сполучної тканини з великим вмістом еластичних волокон, містить кінцеві відділи слизових залоз, вивідні протоки яких відкриваються на поверхні епітелію.

Нюхова ділянка власне носової порожнини виконує функцію периферійного відділу нюхового аналізатора, що локалізується у верхній і задній частинах носової порожнини. Слизова оболонка тут має жовтувате забарвлення. Епітелій утворений клітинами трьох типів: нюховими рецепторними; підтримувальними; базальними. .

3.Схематично показати компоненти гематотестикулярного барєру.

Гематотестикулярного бар'єру забезпечує вибіркову проникність тих чи інших хімічних сполук

усередину звивистогосім'яного канальця. Гемокапіляри супроводжуються прошарками сполучної тканини, у яких залягають ендокриноцити яєчка (клітини Лейдіга).

4.Гіпофіз. Загальна характеристика. Будова нейрогіпофіза Гіпофіз - центральний ендокринний орган, функція якого полягає у регуляції діяльності

периферійних ланок ендокринної системи (так званих гіпофіззалежних органів), а також у здійсненні безпосереднього впливу на низку клітин оргаїнізму неендокринної природи. Гіпофіз розміщений біля основи середнього мозку, в гіпофізарній ямці турецького сідла основи черепа. Він складається із чотирьох часток: дистальної (передньої), проміжної (середньої), туберальної та задньої. Остання формує так звану гіпофізарну ніжку, яка зв'язує гіпофіз із тканинами головного мозку. Дистальна, проміжна і туберальна частки разом називаються аденогіпофізом, оскільки побудовані з клітин, які забезпечують синтез і виділення у кров біологічно активних речовин.

Задня частка гіпофіза (нейрогіпофіз) містить тільця Герінга - термінальні розширення аксонів нейросекреторних клітин переднього гіпоталамуса, у яких нагромаджуються секреторні гранули з окситоцином і вазопресином. Опорно-трофічний апарат нейрогіпофіза утворений пітуїцитами - клітинами епендимної глії веретеноподібної або неправильної зірчастої форми.

5.Середнє вухо Середнє вухо складається із барабанної порожнини, слухових кісточок та слухової труби.

Барабанна порожнина має розміри 15x2 мм; за формою - це низький циліндр, що стоїть на ребрі.

Убарабанній порожнині розрізняють шість стінок - передню, задню, верхню, нижню (кісткові), латеральну (барабанна перетинка) і медіальну. Остання стінка також кісткова, але має два отвори, так звані вікна. Верхнє, овальне, вікно закрите основою стремінця, коливання якого передаються на перилімфу вестибулярних сходів завитки. Нижнє, кругле, вікно закрите фіброзною мембраною

- вторинною барабанною перетинкою, веде у барабанні сходи. Слухові кісточки - молоточок,

коваделко та стремінце - розташовані у барабанній порожнині. Молоточок має головку, яка шийкою з'єднана з ручкою. Остання зрощена з барабанною перетинкою. Головка молоточка рухома і прилягає до коваделка, яке другим кінцем сполучається зі стремінцем. Стремінце складається із двох ніжок і кісткової пластинки, яка закриває овальне вікно, фіксуючись до стінки останнього тонкою зв'язкою. Слухова (Євстахієва) труба сполучає барабанну порожнину з носовою частиною глотки і забезпечує регуляцію рівноваги між тиском повітря у порожнині середнього вуха і зовнішнім атмосферним тиском. Усередині слухова труба вкрита слизовою оболонкою, її епітелій - багаторядний війчастий, такий, як і в дихальних шляхах. У нижньому відділі слухової труби крім слизової оболонки є підслизова основа. Сполучна тканина, що її утворює, збагачена лімфоцитами і містить слизові залози. Навколо глоткового отвору труби локалізується трубний мигдалик.

6.Нейросектертоні ядра гіпоталамуса.

Упередньому гіпоталамусі є дві пари ядер, побудованих з великих пептидохолінергічних нейросекреторних клітин: супраоптичні та паравентрикулярні ядра. Клітини супраоптичних і, меншою мірою, паравентрикулярних ядер виробляють гормон вазопресин. Клітини паравентрикулярних ядер синтезують окситоцин. До середнього гіпоталамуса належать аркуатне, дорсомедіальне, вентромедіальне, супрахіазматичне ядра, а також преоптична зона. Дрібні пептидоадренергічні нейросекреторні клітини ядер середнього гіпоталамуса виробляють дві групи біологічно активних речовин - ліберини і статини.