Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ліворукі діти.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
150.02 Кб
Скачать

27

Міністерство освіти, науки, молоді та спорту України.

ВП «Лисичанський педагогічний коледж»

ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка»

Циклова комісія загальної педагогіки і психології

Особливості роботи з ліворукими дітьми

Курсова робота з психології студентки 4 курсу, групи Б спеціальності «Початкова освіта»

Кутоловської Т.

Керівник:

викладач загальної психології

Хомич О. М.

-2012-

З м і с т

Вступ…………………………………………………………………………..

Розділ І. Ліворука дитина в праворукому світі…………………………...

    1. Природа ліворукості: теорії, гіпотези……………………………………

    2. Психологічні особливості ліворуких дітей……………………………..

Розділ ІІ. Наслідки непрофесійного відношення до ліворуких

дітей та їх усунення……………………………………………………………

2.1. Підготовка ліворукої дитини до школи………………………………….

2.2. Шкільні проблеми ліворуких…………………………………………….

    1. Проблеми в переучуванні дитини-лівши………………………………

Висновки………………………………………………………………………

Література …………………………………………………………………….

ВСТУП

Протягом всієї еволюції люди, що відрізнялися від більшості якимись індивідуальними особливостями, наприклад, лівші, визивал9і інтерес і подив. Проте ставлення до лівшам часто було настороженим, а іноді і різко негативним. Так, наприклад, вважалося, що лівші мають більш низькими інтелектуальними здібностями, схильні до деяких нервово-психічним розладам, мають значні труднощі в плані соціальної адаптації.

Однак у той же самий час існувала абсолютно протилежна точка зору, коли всі ліворукі люди вважалися геніальними. Так, відомо, що серед ліворуких була велика кількість вчених, письменників, політичних діячів і діячів мистецтв.

Однією з актуальних на сьогоднішній час є проблема адаптації ліворуких дітей. У літературі зазначається, що ліворука дитина відрізняється тривалою впертістю, для неї характерні труднощі у вимові звуків. Така дитина легко підпадає під вплив ситуативних почуттів та настроїв. Вона плаксива, вередлива та схильна до гніву й люті. Складно опановує письмо та читання, які в першому класі можуть стати непереборюваними перешкодами.

Перевчання означає зміну специфічних якостей мозку (психіки). Це спричинює невротичні реакції у дітей: заїкання, писемний спазм, нервові тики. Змінюючи дитину, ламаючи психіку, комплексуючи, дорослі, батьки тим самим, власне, й організовують необоротні наслідки негативного порядку в особистісному розвитку дитини.

А.М. Нізова відносить фактор переучування (дектастрес – стрес праворукого середовища) до високоспецифічного психогенного фактора виникнення неврозів, заїкання у дітей. Ліворукість провокує тривожність, емоційну чутливість, призводить до виникнення таких форм поведінки, від яких страждатимуть люди, що оточують дитину (агресивність, конфліктність, замкнутість). Діти насамперед не розуміють витоків своїх страхів, образливості, крикливості. Ці стани можна пояснити наявністю загостреного внутрішнього конфлікту, відсутністю розуміння та підтримки з боку батьків. Діти стають неадаптованими, ображаються "без реальних причин", боляче сприймають будь-яке різке зауваження, прагнуть до уособлення. З-поміж ліворуких дітей значний відсоток становлять діти з вадами усного та писемного мовлення, випадки заїкання. Для більшості з них характерні такі особливості розвитку: вади координації рухів руки, кисті, пальців; дефекти зорово-моторних інтеграцій; дефіцит зорово-просторового сприймання.

Досліджуючи проблему ліворукості, як теоретичний, так і практичний її аспект, можу сказати, що за останній час було розроблено велику кількість вправ, які можуть допомогти ліворуким дітям краще пристосовуватися як до умов оточуючого середовища, так і до шкільного навчання. Але все ж більшість теоретичних питань (зокрема, фізіологічний аспект) приймаються на основі раніше доведених фактів.

Об’єкт дослідження – особливості психології ліворуких дітей.

Предмет дослідження – рівень психічного розвитку ліворуких дітей.

Мета курсової роботи – визначити основні критерії впливу ліворукості на психічний розвиток дітей.

Завдання:

  1. Опрацювати літературу з даної проблеми

  2. Розглянути теорії та гіпотези природи виникнення ліворукості;

  3. Вивчити вплив переучування на психічний розвиток ліворуких дітей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]