Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5Філол дисц.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
48.84 Mб
Скачать

Кафедра філологічних дисциплін

Історія становлення й розвитку кафедри

1980 р. наказом Міністерства освіти УРСР №220 від 29.08.80р. на факультеті підготовки вчителів початкових класів було створено кафедру методики викладання філологічних дисциплін у початкових класах, яка об'єднала викладачів української та російської мов, дитячої літератури й методичних дисциплін філологічного циклу. Деканом факультету й викладачем цієї кафедри була доцент Лілія Олексіївна Буторева, яка викладала російську мову майбутнім філологам і вчителям початкових класів. Вона виховувала в них творче ставлення до справи, якій присвячується життя вчителя.

Завідувачем кафедри методики викладання філологічних дисциплін у початкових класах була обрана кандидат філологічних наук, доцент Іраїда Іванівна Постнікова, яка обіймала цю посаду з 1980 по 1990 рік. Вона закінчила історико-філологічний факультет (філологічне відділення) Горьківського державного університету імені Н.І.Лобачевського; потім аспірантуру при кафедрі російської мови й загального мовознавства в цьому ж університеті. У Луганському державному педагогічному інституті імені Тараса Шевченка працювала з 1964 по 1999 рік, викладала сучасну російську мову на філологічному факультеті (п'ять років завідувала кафедрою російської мови) і на факультеті підготовки вчителів початкових класів. Опублікувала понад 120 наукових і науково-методичних праць. Нагороджена медалями «За доблестный труд» (1970р.), «За трудовую доблесть», «Ветеран труда», відзнаками «Отличник народного образования УзССР», «Відмінник освіти України»; Почесними грамотами Міністерства освіти та Президента України.

Л.О.Буторева І.І. Постнікова

Створення кафедри філології на факультеті (з 1989 року вона отримала назву «кафедра філологічних дисциплін і методики їх викладання в початкових класах», а з 2000р. – «кафедра філологічних дисциплін») сприяло вдосконаленню лінгвістичної й літературознавчої підготовки вчителів для початкової школи. Були визначені теми кандидатських дисертацій, почалася систематична розробка методичних рекомендацій для студентів з лінгвістичних дисциплін, активізувалося вивчення передового педагогічного досвіду; паралельно з традиціями стали вводитися в навчальний процес нестандартні форми навчання. Було створено лінгвометодичний гурток, що сприяв поглибленому вивченню студентами української та російської мов і вдосконаленню методичної підготовки майбутнього вчителя. Узвичаїлися «Філологічні тижні».

Лінгвістичний гурток став базою для організації широкої позааудиторної роботи з мови й літератури; утворено декілька секцій гуртка: шкільна секція (студенти вели позакласні заняття в групах подовженого дня), студентський ляльковий театр (у його репертуарі – українські та російські народні казки; вистави проходили не лише в інституті, а й у школах, дитячих садках, дитячій лікарні), інтернаціональна секція (керівник – доцент І.І.Постнікова), яка працювала у контакті з лінгвістичною кафедрою Ворошиловградського машинобудівного інституту (завідувала цією кафедрою доцент Т.Н.Зінченко). На той час у машінституті одержували спеціальну освіту студенти, що приїхали з багатьох країн Європи, Азії, Африки, Латинської Америки. Гурткова робота допомагала студентам зануритися в мовне середовище, розширити уявлення про країну, у якій вони навчаються.

Літературний вечір «Зимова казка». Загадки Діда Мороза відгадує студент із В’єтнаму. Ведучі – І.Гриб, В.Орловська

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]