Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Титул.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
501.53 Кб
Скачать

Луганський національний університет ім.. Т. Г. Шевченка, кафедра географії

Курсова робота

з геології з основами палеонтології

на тему:

Студента 2 курсу 1 групи

напряму підготовки бакалавр

спеціальності географія Корецький Р. А.

Керівник Братішко А. В., старший викладач, кандидат геолого-мінералогічних наук

Національна шкала

Кількість балів:__________

Оцінка: ECTS _____

Члени комісії ________________ ___________________________ (підпис) (прізвище та ініціали) ________________ ___________________________ (підпис) (прізвище та ініціали) ________________ ___________________________ (підпис) (прізвище та ініціали)

м. Луганськ 2014 рік

ЗМІСТ 2

ВСТУП 3

Об'єкт дослідження: раковини двостулкових молюсків з еоценових відкладів Північної України з Мандриківських прошарків.

Предмет дослідження: визначення та опис раковин двостулкових молюсків з еоценових відкладів Північної України з Мандриківських прошарків; з'ясувати кількість видів двостулкових молюсків еоцену з еоценових відкладів Північної України з південно-східної стінки Рибальского кар'єру біля м. Дніпропетровська.

Мета дослідження: визначити, до яких родів, підродів та видів належать знайдені у еоценових відкладах на південно-східній стінці Рибальского кар'єру м. Дніпропетровська раковини двостулкових молюсків; з'ясувати їхню кількість; описати їхні діагностичні властивості; дізнатись, хто та коли досліджував раковини двостулкових молюсків з Мандриківського прошарку; описати, коли, де та при яких умовах був узятий матеріал для дослідження; описати методику роботи зі знайденим матеріалом; користуючись науковою літературою зробити палеонтологічний опис знайдених раковин двостулкових молюсків; скласти фототаблицю з використанням фотографій знайдених раковин, біля кожної раковини написати яка частина раковини сфотографована та підписати їхню приналежність до родів, підродів та видів.

Основні завдання дослідження: описати за допомогою науковою літератури знайдений у ході наукової палеонтологічної експедиції раковини двостулкових молюсків з еоценових відкладів Північної України.

Актуальність теми: дізнатись та доповісти про фауну (а саме про двостулкові молюски) еоценових відкладів Північної України з Мандриківських прошарків з південно-східної стінки Рибальского кар'єру (південна околица м. Дніпропетровська).

Наукова та практична важливість результатів виконаної роботи: описати за допомогою наукової літератури (здебільшого за допомогою книги Клюшников М. М. "Стратиграфия и фауна нижнетретичных отложений Украины". К.: Издательство Академии наук УССР, 1957) знайдені раковини двостулкових молюсків Північної України з Мандриківських прошарків; встановити іхню приналежність до родів, підродів та видів.

1. ІСТОРІЯ ДОСЛІДЖЕННЯ

2. СТРАТИГРАФІЧНА БУДОВА ЕОЦЕНОВИХ ВІДКЛАДІВ ПІВНІЧНОЇ УКРАЇНИ

3.МАТЕРІАЛ ТА МЕТОДИКА ДОСЛІДЖЕННЯ

З метою дослідження еоценових відкладів Північної України була організована наукова палеонтологічна експедиція. Склад учасників експедиції: кандидат геолого-мінералогічних наук, старший викладач Братішко А. В., студенти другого курсу ЛНУ ім. Т. Шевченка факультету природничих наук кафедри географії Бубно Є. Л. та Корецький Р. А. Керівник експедиції - доцент, кандидат геолого-мінералогічних наук, кандидат географічних наук, почесний професор ЛНУ ім. Т. Шевченка Удовиченко М. І. Експедиція проводилася з 12 по 19 жовтня 2013 р. біля м. Дніпропетровська, на південно-східній стінці Рибальского кар'єру. Уся робота з матеріалом та методика його дослідження поділяється на дві частини - польові роботи та камеральні роботи.

3.1. Польові роботи

3.1.1 На першому етапі з південно-східної стінки Рибальского кар'єру з розрізу уступу, де оголяються Мандриківські прошарки було узято близько 250 кг породи.

3.1.2 Уся узята порода була замочена у воді приблизно на 12 годин.

3.1.3 Із замоченої породи було вимито усі мулисті частинки (частинки розміром до 0,1 мм та менше). Цей етап роботи був проведений наступним чином: порода та вода змішувалися у пропорції 1:1. Мулові частинки знаходилися у зваженому стані у воді. Далі вони разом з водою були вилиті.

3.1.4 Отриманий концентрат був промитий у воді через сита, які відрізнялись одне від одного розміром осередків - 1 мм, 0,7 мм та 0,5 мм відповідно.

3.1.5 Концентрат був ретельно висушений, запакований та доставлений у ЛНУ ім. Т. Шевченка.

3.1.6 Концентрат був просіяний через сита з метою видалення піщаних частинок та розкладений по трьом фракціям розміром від 1,0 мм - 1,2 мм, 1,2 - 2,0 мм та більше 2,0 мм.

3.1.7 Концентрат ще один раз був промитий через три сита з метою почистити його та видалити мулові частинки, які не були видалені на попередніх етапах. Далі концентрат був ретельно висушений та підготовлений для проведення камеральних робіт з ним.

3.2 Камеральні роботи

3.2.1 Концентрат різних фракцій був ретельно перебраний. У концентраті були знайдені наступні останки древньої фауни: раковини двостулкових молюсків (близько 1000 шт.), раковини черевоногих молюсків (близько 600 шт.), раковини головоногих молюсків (кількість невідома), отоліти костистих риб (близько 150 шт.), хребці костистих риб (7 шт.), зуби акул (5 шт.), зуби ската (2 шт.), останки костистих риб (11 кісточок). З усього вище перерахованого для мого дослідження були узяті лише раковини двостулкових молюсків.

3.2.2 Раковини двостулкових молюсків були розділені між собою за принципом різної форми раковини. Усього було виділено 16 видів молюсків.

3.2.3 Отримані види молюсків були описані за допомогою книги "Стратиграфия и фауна нижнетретичных отложений Украиины", автор М.М.Клюшников, видавництво Академії наук УРСР, 1958 р.

4. ПАЛЕОНТОЛОГІЧНИЙ ОПИС