Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

курсак

.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
68.13 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка»

Інститут торгівлі, обслуговуючих технологій та туризму

Кафедра туризму та готельного господарства

КУРСОВА РОБОТА НА ТЕМУ:

«ХАРАКТЕРИСТИКА , АНАЛІЗ СТАНУ ГОТЕЛЬНИХ ПОСЛУГ ТА РЕСТОРАННИХ ЗА КОРДОНОМ»

Підготував студент 2 курсу

спеціальності «Готельно-ресторанна справа»

Шевченко Денис Сергійович

Науковий керівник:

Асистент кафедри

кафедра туризму та готельного господарства

Безрученков Ю.В.

Луганськ 2012

ПЛАН

Введение

1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ГОТЕЛЬНИХ І РЕСТОРАННИХ ПОСЛУГ

1.1 Теорико- МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ІНДУСТРІЇ

ГОСТИННОСТІ  (С. 5-9)

1.2 ХАРАКТЕРИСТИКА ДІЯЛЬНОСТІ ГОТЕЛЬНО -РЕСТОРАННОГО КОМПЛЕКСУ. (ГРК) (С. 10- 26)

1.3МІЖНАРОДНА КЛАСИФІКАЦІЯ ГОТЕЛІВ (С. 26-27)

2. АНАЛІЗ І ВИЗНАЧЕННЯ ПЕРСПЕКТИВ РОЗВИТКУ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО КОМПЛЕКСУ

2.1 СУЧАСНИЙ СТАН РИНКУ готельні та ресторанні послуги ЗА КОРДОНОМ (С.27- 30) 2.2 Особливості розвитку міжнародних готельних мереж (С. 30-32)

ВСТУП

Актуальність питань стану ринку готельно-ресторанного комплексу зумовила значний інтерес і увага до теоретичних і практичних аспектів даної проблеми. Дослідження ГРК як активно розвиває галузь в туризмі.

Настає час в більшості країн готелі та ресторани відіграють важливу роль, надаючи можливості для проведення ділових зустрічей, нарад і конференцій, а також для відпочинку та розваг. У цьому сенсі готелі та ресторани настільки ж необхідні для економіки і суспільства, як і добре організований транспорт, зв'язок і системи роздрібного розподілу різних товарів і послуг. Використовуючи свої можливості, готелі та ресторани вносять вклад у загальний обсяг виробництва товарів і послуг, який становить матеріальний добробут нації і суспільства.

Метою курсової роботи є аналіз та характеристика готельних і ресторанних послуг на основі виявлення та вивчення тенденцій та особливостей його розвитку в умовах сучасного ринку за кордоном.

Об'єкт: Індустрія гостинності як основна частина в готельних і ресторанних послуг.

Предмет: Стан, тенденції, нові форми організації і напрями розвитку готельних і ресторанних послуг за кордоном.

Для досягнення поставленої мети необхідно вирішити наступні задачі:

1.Знайти засоби вирішення проблеми в отелях за кордоном.У багатьох регіонах готелі та ресторани є місцем залучення приїжджих, які реалізують в них свою купівельну спроможність населення і схильні витрачати при цьому більше грошей, ніж, перебуваючи вдома. Завдяки тому, що приїжджі витрачають свої гроші, перебуваючи поза домом, готелі та ресторани нерідко вносять значний вклад в місцеву економіку як безпосередньо, так і побічно, завдяки подальшому перерозподілу коштів приїжджих на користь інших отримувачів коштів в даній місцевості. У районах, куди приїжджають іноземці, готелі, і ресторани часто є важливими джерелами отримання іноземної валюти і таким чином можуть вносити значний вклад в платіжні баланси своїх країн. Готелі та ресторани виконують також важливу роль залучення робочої сили, забезпечуючи тисячі робочих місць за багатьма спеціальностями, що формує цілі готельні галузі в більшості країн. Крім того, в цій галузі зайняті люди, які ведуть власний бізнес і є власниками маленьких готелів. Роль готелів та ресторанів як роботодавців особливо важлива в районах, де дуже обмежені інші джерела зайнятості, і вони вносять вклад в розвиток регіону.

Готелі та ресторани є також важливими точками роздрібної продажу продукції інших галузей. В процесі будівництва та модернізації готелів забезпечується поле діяльності будівельної промисловості та пов'язаних з нею галузей. Обладнання, меблі та всілякі приналежності поставляються готелям і ресторанам широким колом виробників. Продукти харчування, напої та інші подібні предмети споживання входять в число найбільш значних щоденних закупівель, які готелі та ресторани здійснюють у фермерів, рибалок, постачальників продуктів харчування і напоїв і у компаній, що постачають газ, електроенергію і воду.  Крім того, що готелі та ресторани створюють безпосередню зайнятість для своїх співробітників, вони породжують значну непряму зайнятість для тих, хто працює в постачають галузях.

ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ГОТЕЛЬНИХ І РЕСТОАННИХ ПОСЛУГ 1.1 Теорико-МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ІНДУСТРІЇ ГОСТИННОСТІ

Туризм в даний час розвивається дуже стрімко. Саме туризм став одним з доступних засобів пізнання оточуючого нас світу, його історії, пам'яток і культурної спадщини.

Туризм є одним з видів послуг і належить до динамічним галузям економіки.

У сучасній науковій літературі існує багато визначень термінів «туризм» і «гостинність».

Гостинність - це більш точне поняття, так як направлено на задоволення потреб не тільки туристів, але і споживачів взагалі.

Слід зазначити, що поняття туризму і гостинності не можна розглядати окремо: це два взаємопов'язаних терміна. Туристи є потенційними споживачами, які мають різноманітні бажання і потреби, що залежать від цілей їх подорожей. Поняття «гостинність» у всіх словниках тлумачиться як люб'язний прийом гостей, привітність по відношенню до гостей. Гостинність - це одне з понять цивілізації, яке завдяки прогресу і часу перетворилося на потужну індустрію, в якій працюють мільйони професіоналів, створюючи все краще для споживачів послуг (туристів). Індустрія гостинності включає в себе різні сфери діяльності людей - туризм, відпочинок, розваги, готельний і ресторанний бізнес, громадське харчування, екскурсійну діяльність, організацію виставок і проведення різноманітних наукових конференцій. Таким чином, індустрія гостинності - це комплексна сфера діяльності працівників, що задовольняють будь-які запити і бажання туристів. Останнім часом можна спостерігати зростання конкуренції у всіх галузях економіки розвинених країн. Найважливіша проблема полягає в залученні клієнтів і створення найвищого рівня пропонованого сервісу. Як і будь-яка інша сфера економіки, індустрія гостинності потребує певної структурі і цілісності, які забезпечували б її конкурентоспроможність. В структуру індустрії гостинності входять: 1) підприємства громадського харчування; 2) послуги розміщення;

3) транспортні послуги;4) культурно-розважальні послуги. Велика увага приділяється питанню залучення клієнтів з боку інших підприємств.Це пов'язано насамперед з властивостями послуги як товару. Послуга невловима і нематеріальна. Процес реалізації послуги залежить від процесу її виробництва. З цієї причини якість послуг знаходиться в безпосередній залежності від емоційного і психологічного стану споживача, а також роботи самого персоналу. Різні фірми індустрії гостинності не можуть використовувати традиційні стратегії або методи просування послуг по відношенню до споживачів, так як посилення конкуренції призводить до необхідності розробки нових програм і генерування ідей щодо залучення та утримання клієнтів. В даний час існує певна маркетингова концепція управління туристичним бізнесом.Суть даної системи поглядів полягає в понятті «індустрія гостинності». Поняття «індустрія гостинності» є більш широким, ніж поняття «індустрія туризму». В основі цих двох сфер діяльності лежить поняття «гостинність», т. е. щедрість і дружелюбність по відношенню до гостей.

Як було сказано раніше, гостинність означає привітність по відношенню до гостей, чи люб'язний прийом гостей. Іншими словами, дане поняття можна пояснити як виробництво послуг з проявом персонального уваги по відношенню до туриста і здатність відчувати його побажання та потреби. Індустрія гостинності і полягає в тому, щоб надати туристу як потенційному споживачеві домашній затишок і створити ту обстановку, яка б відповідала всім запитам і вимогам клієнта.Слово «туризм» походить від французького слова «tourisme». (Від tour «прогулянка, поїздка, подорож (поїздка, похід) у вільний час, один з видів активного відпочинку»).Сучасний словник Індустрія гостинності спрямована на створення позитивної програми по залученню туристів, що відпочивають, мандрівників, а індустрія туризму пов'язана з наданням послуг по відправленню туристів в різні країни або міста.З усього сказаного вище можна зробити висновок, що будь-яку подорож людини незалежно від місця його перебування повинна супроводжуватися привітністю і уважністю з боку персоналу, який надає йому послуги. Однак на практиці виникають такі ситуації, коли обслуговуючий персонал веде себе по відношенню до туриста не зовсім гостинно. Подібна поведінка викликає невдоволення і скарги гостя, тим самим завдаючи шкоди репутації фірми. Саме не досягнення взаєморозуміння між клієнтами і обслуговуючим персоналом і стало однією з основних причин виникнення такого виду обслуговування, як самообслуговування. Завдяки новим технологіям в XXI ст. вдалося задовольнити потреби туристів, не вдаючись до особистого спілкування з персоналом (включаючи бронювання номерів в готелях, замовлення їжі в номер і т. п.). Технічний прогрес дозволив значно скоротити контакти клієнтів з персоналом, зберігаючи при цьому позитивні емоції й теплу обстановку для клієнта. Але слід зазначити, що далеко не всім клієнтам подобаються машини і механізми в якості обслуговуючого персоналу. Тому підприємствам готельної індустрії доводиться переглядати позиції в цьому питанні. Підприємства намагаються довести, що машини - це помічники людини, а не конкуренти. У нашій країні експорт туристичних послуг перевищує їх імпорт. Досить велика кількість людей з Росії їдуть за кордон працювати в сфері обслуговування, тому що рівень заробітної плати на іноземних підприємствах набагато вище, ніж в Росії. Російські туристичні компанії залучають клієнтів для відпочинку за кордоном, тим самим розвивається попит на товари і послуги індустрії гостинності зарубіжних підприємств. Отже, індустрія гостинності - це поняття, яке включає в себе послуги з обслуговування клієнтів. В момент проведення різних перевірок і контролю за якістю обслуговування в готелях керівники підрозділів повинні більше уваги приділяти спілкуванню з обслуговуючим персоналом, обговорювати якість обслуговування, а також проводити різні навчальні тренінги та семінари для персоналу. У готелях повинна створюватися домашня атмосфера привітання та дружелюбності, і гостю вже буде приємно, що його зустрічає така гостинна команда. Особлива увага приділяється підвищенню рівня культури і професіоналізму з боку персоналу. Окремо слід розглянути таке поняття, як «гостинне поведінку». Воно вимагає особливої ​​уваги, оскільки цьому не можна повною мірою навчитися, незважаючи на те, що проводяться різні навчальні програми для персоналу. Гостинність важко включити в навчальні програми, але, тим не менш, персонал повинен навчитися правильно поводитися з клієнтами, адже сфера туризму надзвичайно залежить від людського фактора.

Належне навчання дає службовцю навички, необхідні для створення умов, при яких з'являється гостинність. Так, навчений персонал може дати клієнту велику кількість корисної інформації. Службовець готелю завдяки отриманим знанням може розповісти про головні визначні пам'ятки свого міста, вказати маршрут до того чи іншого місця, повідомити, як туди дістатися, і дати іншу корисну інформацію. Добре знання працівниками свого підприємства створює у гостя відчуття гостинності та домашньої обстановки. Службовець готелю проявить повагу і увагу, якщо спочатку розмістить гостей у номерах, а вже потім займеться оформленням документів. Це, природно, впливає на думку гостей щодо сервісу.Навчання гостинності відбувається найкраще при спілкуванні службовця та іноземного гостя. Не завжди виходить проявити свою гостинність, не знаючи іноземної мови, культури і побутових особливостей. Але гостинність може бути надано вже завдяки увазі з боку персоналу. Гостинність полягає в роботі всього колективу, а не одного співробітника. Ніщо не сприяє відмінній роботі на підприємстві, як згуртована команда професіоналів. На прояв гостинності потрібен час, але існує аксіома, що в готелі немає другорядних посад та працівників, робота яких нібито ніяк не відбивається на загальному враженні від готелю. Це наочно підтверджується на прикладі таких, непомітних на перший погляд, службовців, як швейцари, бармени та портьє. Адже саме цей обслуговуючий персонал зустрічає гостя, допомагає з розміщенням, і від його привітності залежить перше враження, що складається у клієнта про готель. Для продуктивного функціонування будь-якого підприємства туризму необхідно чіткий розподіл праці. При цьому обслуговуючому персоналу потрібно пам'ятати, що бажання гостя - це закон, і вони повинні його неухильно виконувати. Уміння передбачати і передбачати бажання клієнта, виконувати і задовольняти його прохання - це одна з найголовніших задач індустрії гостинності. Подібну роботу можна порівняти із забезпеченням безпеки, яка повинна здійснюватися 24 год на добу, сім днів на тиждень і обов'язково кожним працівником підприємства без винятку.

Технічне оснащення готелю також відіграє дуже важливу роль. Будь-яке несправне обладнання - це велике упущення, яке може негативно вплинути на думку відпочиваючого. Це прояв неповаги і байдужого ставлення до гостя. В гостинність важливу роль відіграє довідкова література, пропонована готелем або готелем. Це можуть бути різні брошури, листівки, карти міста чи інша історична та культурознавчих література. Будь-які дії керівництва - від прийняття і підтримки тих чи інших стандартів обслуговування до введення інноваційних проектів - відображаються на роботі персоналу та виконанні поставлених перед ними завдань. Прийняття рішення керівництва відбивається на складі персоналу, який повинен працювати з повною віддачею, адже, якщо не буде високої працездатності, керівництво буде змушене відмовитися від того чи іншого працівника. Відповідальність за гостинність персоналу несе не тільки керівництво, а й сам персонал, кожен працівник, при цьому однією з найбільш важливих їх обов'язків є підтримання сприятливої ​​обстановки в готелі. Важливо чітке і неухильне виконання будь-яких побажань і запитів гостей. На практиці індустрія гостинності стикається з негативними обставинами, але залишається однією з найбільш перспективних і прибуткових сфер економіки. Для того щоб зміцнити становище на ринку, підприємства індустрії повинні удосконалюватися і винаходити все нові технології та програми для залучення клієнтів, оскільки конкуренція між підприємствами індустрії гостинності існує не тільки в національному, а й в міжнародному масштабі. Важливо в індустрії гостинності, залучення клієнта обслуговування вищого рівня, освіта і кваліфікація співробітників, технічне оснащення, всебічний розвиток і перспективи в майбутньому та ін Природно все вищеперелічене, є основною частиною індустрії туризму, особливо в готельних і ресторанних послуг.

1.2 ВИЗНАЧЕННЯ І ХАРАКТЕРИСТИКА ДІЯЛЬНОСТІ ГОТЕЛЬНО РЕСТОРАННОГО КОМПЛЕКСУ. (ГРК) В останні роки сфера послуг динамічно розвивається в усіх напрямках, особливо в плані людського сервісу, тобто з обслуговування населення послугами особистого споживання. Бум розвитку характерний і для галузі готельно-ресторанного комплексу. Створення сучасної індустрії туризму неможливе без розвиненої інфраструктури з обслуговування туристів.

Готельний комплекс. Завдання класифікації готелів досить трудомістка через їх різноманіття, обумовленого в свою чергу безліччю видів туризму і подорожей, відповідною спеціалізацією засобів розміщення туристів, різноманітністю мотивів подорожей, істотною відмінністю матеріального достатку подорожуючих, а також через наявність національних, географічних, природних та інших особливостей. Однак існує кілька загальних класифікаційних ознак. Їх можна виділити навіть при істотному розходженні національних класифікацій: розміри, цільові ринки, рівні обслуговування, форми власності і ступеня залежності від неї організаційної структури управління. Природно, будь-яка класифікація певною мірою умовна, і ця умовність буде проявлятися насамперед у тому, що якась конкретна готель може бути віднесена відразу до декількох категорій і, навпаки, в силу обмеженості класифікаційних ознак (підстав) багато засобів розміщення туристів взагалі не можна віднести буде до будь-якої конкретної категорії. Існуючі національні системи класифікації підтримувані державою або національними готельними асоціаціями шляхом національних стандартів і узаконених правил сертифікації готельних послуг, стосуються в основному кількісних характеристик матеріальної бази, повноти сервісу, рівня та якості готельних послуг і не зачіпають такі ознаки, як цільові ринки, специфічні функціональні вимоги, форми власності і структури управління, принципи розташування готелів та ін Тому при вивченні готельної індустрії знання лише цих систем недостатньо. Разом з тим інші різноманітні класифікаційні ознаки готелів використовуються як у національній, так і в міжнародній статистиці по готельній індустрії. Всесвітня туристична організація, що аналізує дані національної статистики та публікує зведені статистичні дані, рекомендує свою класифікаційну схему (табл. 9.4), яку необхідно знати при аналізі і зіставленні статистичних даних.

Місткість готелів визначається кількістю номерів або місць. 

У статистичних даних часто наводяться обидва ці параметра. За кількістю номерів готелю зазвичай поділяються на 4 категорії: -Малі (до 100-150 номерів); -Середні (від 100 до 300-400 номерів); -Великі (від 300 до 600-1000 номерів); -Гіганти (більше 1000 номерів). Класифікація готелів за розмірами дозволяє порівнювати результати виробничої діяльності однотипних готелів. Крім того, розмір готелю свідчить, як правило, про повноту та якість сервісу (обсяг і якість додаткових послуг), а також побічно характеризує інші параметри. Класифікація готелів за цільовим ринкам. Мета подорожі є основним фактором, що визначає тип готелю, її основне функціональне призначення, вимоги до її території, обсягу послуг, доцільних в умовах конкретного готельного комплексу, а також визначає сезон, тривалість відвідування готелі та її місце розташування.Загальним обов'язковою вимогою для організації готелю як засобу розміщення туристів (тимчасово проживають) є наявність умов для розміщення, харчування, необхідного мінімуму побутового обслуговування. Цільовий ринок - це конкретна категорія людей, яку готель передбачає бачити в якості потенційних гостей. Деякі готелі проектуються і будуються під цільові ринки, інші ж намагаються вийти на цільові ринки, використовуючи маркетинговий підхід в своїй стратегії. У готельній індустрії є тенденція до орієнтації на більш дрібні категорії (сегменти) ринку і розробці відповідного готельного продукту (комплексу послуг) відповідно до їх вимог. Маркетингова сегментація сприяє істотному зростанню різноманітних ланцюжків готелів, що орієнтуються на певну категорію туристів. При цьому кожен специфічний сегмент ринку обслуговується готелем однієї і тієї ж ланцюга, але має кілька відмінну торговельну марку. Наприклад, готелі ланцюжка «Marriott»: «Marriott Marguis», «Marriott Hotels», «Marriott Inns», «Courtyard by Marriott», «Fairfield Inn by Marriott», «Residence Inn by Marriott». Перевага цього підходу полягає в тому, що в певній географічній зоні може розташовуватися безліч готелів одного ланцюга, але різної орієнтації, привертаючи тим самим різні категорії гостей в підходящі для них готелі. Недолік такого підходу полягає в тому, що гості готелю стикаються з труднощами через диференціації його сервісу. З обслуговування цільових ринків готелі поділяються 1. Готелі для туристів, основною метою і мотивом подорожі яких є професійна діяльність (бізнес, комерція, зустрічі, наради, симпозіуми, конференції, конгреси, обмін досвідом, навчання, професійні виставки, презентації продукції і т. п.). До категорії готелів ділового призначення відносяться бізнес-готелі (комерційні готелі), конгрес-готелі, конгрес-центри, професійні клуб-готелі і відомчі готелі. 2. Готелі для туристів, основною метою і мотивом подорожі яких є відпочинок (пасивний, активний, комбінований) і лікування (профілактичне, відновне): - Курортні готелі; -Пансіонати і будинки відпочинку (для стаціонарного пасивного відпочинку); -Туристично-екскурсійні готелі (туркомплекси); -Туристично-спортивні готелі (туркомплекси); -Казино-готелі (готелі для любителів азартних ігор); -Спеціалізовані (з системою технічного обслуговування особистих транспортних засобів туристів, мобільні, самообслуговування). 3. Транзитні готелі (туркомплекси): -На авіатраса (готелі при аеропортах); -На автотрасах (мотелі); -На залізничних трасах (привокзальні); -На водних трасах (готелі, розташовані поблизу портів). 4. Готелі для постійного проживання. Класифікація за формою власності. Кондомініуми і таймшерні готелю. Кондомініуми - готельні комплекси, приміщення та номерний фонд в яких проданий індивідуальним власникам, які проживають або здають в оренду ці приміщення відпочивальникам. Відмінність таймшерних готелів полягає в тому, що викуповується не номерний фонд, а довгострокове право на відпочинок в готелі або в ланцюзі готелів. Класифікація готелів: а) за рівнем сервісу (обслуговування), асортименту та вартості послуг готелі бувають класу «люкс», 1-го класу, економ-класу, готелі з обмеженим сервісом (нічліг і сніданок), а також дешеві готелі типу студентських гуртожитків; б) за місцем розміщення міські (центральні, околичні), транзитні (у магістралей), приміські, сільські, а також готелі, розташовані поблизу географічних особливостей (береги річок, озера, моря, океану, в горах) в) по природних зонах розміщення (у лісах, горах, пустелях і т. д.); г) за часом функціонування - цілорічні, сезонні. Коротка характеристика основних груп готелів. Комерційні готелі (бізнес - готелі).Спочатку готелі і маленькі готелі з'являлися в містах і селах, де обслуговували міських гостей. І лише з початком ери залізниць в США почалося швидке будівництво готелів. Подорожувати по залізниці було швидше й легше, ніж у візку, запряженому кіньми, або на тільки що з'явилися автомобілях. Залізничні вокзали зазвичай знаходилися недалеко від центру міста. Подорожні, що виходять з потяга, потребували в готелі, де б можна було зупинитися. Тому в міру зростання подорожей ріс і попит на готелі. Таким чином прискорилося будівництво нових готелів. Сучасні комерційні готелі зазвичай розташовані в центрі міста або в його діловому районі - в зонах, зручних для цільових груп. Це найбільша група готелів.Вона обслуговує в основному бізнесменів. Але, незважаючи на це, багато туристські групи, туристи-індивідуали, невеликі конфе-ренц-групи знаходять ці готелі привабливими. Раніше комерційні готелі називалися транзитними через відносно недовгого проживання в них у порівнянні з іншими готелями. До послуг гостей в цих готелях - газети, ранкова кава, місцевий телефонний зв'язок, кабельне телебачення та ін Гості можуть скористатися орендованій машиною, транспортом з аеропорту, кафетерієм, обіднім залом і ін Більшість комерційних готелів розташовують конференц-залами, номерами «люкс» і банкетні зали. До послуг гостей - пральня, хімчистка, надання необхідної інформації, кіоски роздрібної торгівлі, басейни, оздоровчі клуби, тенісні корти, сауни, спортивні майданчики. Мотелі - готелі поблизу автотрас. Мотель - підприємство, яке обслуговує в основному гостей, які прибули на автомобілі. Мотелі надають парковку для автомобілів гостей поруч з готелем. Мотелі можуть розташовуватися в будь-якому місці, але зазвичай їх можна зустріти на околиці міста або уздовж шосе. Більшість мотелів двоповерхові, побудовані в районі основних магістралей.Багато мотелі відрізняються мальовничим пейзажем: чагарники, плавальний басейн, дитячі ігрові майданчики. Як правило, мотелі не пропонують повний перелік послуг, характерних для готелю. Готелі у районі аеропортів. Якщо розвиток залізничної мережі прискорило будівництво готелів, то подорож по повітрю внесло свій вклад в розвиток готельного господарства в 1950-1970 рр.. Авіаперельоти сприяли зростанню попиту на готелі поблизу аеропортів, особливо міжнародних. Ці готелі відрізняються від інших за кількістю номерів і рівнем сервісу. Типові цільові ринки для цих готелів: бізнесмени, авіапасажири, змушені через затримку рейсу залишитися в аеропорту на ніч, а також персонал авіаліній. Ці готелі зазвичай розташовують спеціальними лімузинами для трансферу гостей з аеропорту в готель і назад. Майже у всіх аеропортах розвішані рекламні щити з номерами телефонів прилеглих готелів, які мають у своєму розпорядженні можливостями для проведення конференцій. Готелі «люкс». Готелі «люкс» - це новітній, бистрораз-розвиваючих сегмент готельного господарства. У цих готелях номери мають кілька кімнат: вітальню і ізольовану спальню. У деяких номерах «люкс» є кухня з холодильником і вбудованим міні-баром. У цих готелях, як правило, менше площі відводиться під суспільні зали та холи. Такі готелі розраховані на людей, які користуються номером «люкс» як місцем тимчасового проживання і насолоджуються домашнім комфортом поза домом.Сім'ї, які приїжджають у відпустку, знаходять таке місце проживання на відпочинку дуже зручним. Люди різних професій можуть поєднувати роботу з відпочинком і навіть приймати гостей. Деякі готелі пропонують сніданки, вечірні закуски, що дає гостям можливість спілкуватися один з одним. Готелі для постійного місця проживання. Ці готелі розраховані на гостей, практично постійно проживають в них. В основному - це самотні люди. Як правило, подібні готелі поширені в США і обслуговують гостей, які можуть дозволити собі обмежений готельний сервіс кожен день. Готелі для постійного проживання вже не такі популярні зараз, як колись були. Вони витісняються готелями «люкс» і готелями-кондомініуму. Обстановка номера в такому готелі може нагадати номер в готелі «люкс».Зазвичай - це вітальня, спальня і маленька кухня. До послуг гостей щоденне прибирання, телефон, послуги контактної служби та іншої готельний сервіс. При готелі може бути ресторан і зал для відпочинку. Інші типи готелів також можуть мати подібну клієнтуру, незважаючи на те, що націлені на інші ринки. А в готелях для постійного проживання можуть зупинятися і транзитні гості. Курортні готелі (пансіонати). Гості вибирають пансіонати в якості запланованого місця відпочинку, виділяючи їх серед інших видів готелів. Пансіонат може розташовуватися в горах, на острові, в екзотичній місцевості і обов'язково далеко від населених пунктів. Гостей тут приваблюють рекреаційні можливості і мальовничий пейзаж. Їм пропонуються прекрасне харчування, багатий вибір напоїв, побутові послуги та обслуговування в номерах. Багато готелів пропонують широкий спектр послуг для активної діяльності гостей: танці, гольф, теніс, верхова їзда, походи на природу, катання на лижах, плавання. Відрізняє ці готелі і особлива комфортна і розслаблююча атмосфера, що панує в них. Подібні готелі розраховують на постійних клієнтів, які приїжджають сюди на відпочинок з року в рік, а також на їх позитивні відгуки та рекомендації своїм друзям і знайомим.Керуючими таких готелів є товариські люди, які планують, організовують і розробляють програми відпочинку. Готелі, що пропонують нічліг і сніданок. Про цієї категорії готелів часто забувають.Це можуть бути невеликі будинки, де розташовано кілька номерів, або невеликі комерційні будівлі (від 20 до 30 номерів). Власник цієї готелі живе, як правило, в цьому ж будинку. Обов'язковий сніданок варіюється від звичайного легкого континентального до повноцінного обіду. Іноді готелі пропонують лише нічліг і сніданок. Всі інші види сервісу та рекреаційні можливості відсутні. Цим пояснюється низька ціна проживання в подібній готелі. Сьогодні працюють тисячі подібних готелів. Вони популярні через особисту прихильність гостей до господаря. Таймшерні готелі та мотелі-кондомініуми. Інший розширюється сегмент готельної індустрії - таймшерні готелі. Індивідуали купують право володіння частиною приміщення на якийсь термін (від однієї до двох тижнів на рік). Так як приміщення функціонує в основному як готель, то мандрівники, які орендують приміщення, можуть і не усвідомлювати, що це насправді частина таймшерного готелю. Ці готелі стають особливо популярними в курортних зонах. Власники часто не можуть собі дозволити співволодіння готелем протягом усього року, тому є такими лише кілька тижнів на рік. Готелі-кондомініуми схожі на таймшерні. Різниця між ними полягає у формі власності. Приміщення в готелях-кондомініуми можуть передаватися у володіння лише одному господареві. У той час як у таймшерного готелю може бути кілька власників. У готелі-кондомініумі власник повідомляє керуючої компанії, на який час він хоче володіти частиною приміщення. Таймшерні власники та власники готелів-кондомініумів отримують дохід від оренди приміщення і платять керуючої компанії за рекламну діяльність, оренду, побутові та інші послуги. Власники також відповідальні за меблювання приміщення. Номер зазвичай включає вітальню, їдальню, кухню, ванну, одну або більше спалень. Гості зупиняються тут на один-два тижні. Казино-готелі. Готелі, які мають можливостями для азартних ігор, виділяються в групу казино-готелів. Хоча готельні номери і сервіс підприємств харчування можуть бути на вищому рівні, їх функції вторинні по відношенню до казино. Аж до недавнього часу готельні номери в цих готелях, а також ресторани не вважалися приносять великий дохід. Сьогодні вважається, що всі пропоновані послуги в казино-готелях приносять гарний прибуток. У казино-готелі прагнуть гості, які мають намір добре провести час. Часто в цих готелях можна зустріти ресторани, що пропонують особливу кухню. До послуг гостей екстравагантні шоу. Своїм відвідувачам готель пропонує чартерні рейси. Казино в готелі працює 24 години на добу, 365 днів у році, що говорить про високий ступінь експлуатації готельних номерів і підприємств харчування. Деякі казино-готелі дуже великі за своїми розмірами - до 4000 номерів. Конференц-центри. У багатьох готелях є зали для проведення зборів і дискусій.Але весь перелік можливостей для проведення конференцій та конгресів є тільки в конференц-центрах. У більшості конференц-центрів пропонується нічліг на 1 ніч.Так як конференції мають локальний характер, головне завдання конференц-центру полягає в тому, щоб забезпечити все необхідне технічне обладнання для конференції: допоміжне аудіо-та відеообладнання, бізнес-центри, комфортабельну меблі і т. д. Конференц-центри, як правило, розташовуються в столицях, в них є великі можливості для відпочинку: майданчики для гольфу, відкриті і закриті басейни, тренажерні зали, водні процедури, спортивні майданчики для занять легкою атлетикою і т. д. За всі послуги конференц-центру з учасників береться одна ціна, що включає вартість номера, харчування, використання залів, технічного забезпечення та пов'язаних з цим інших послуг. Проте можливості для розваги обмежені, так як конференц центри в основному націлені на задоволення потреб організаторів конференції, ніж на заповнення дозвілля її учасників. Конгрес-готелі. Конгрес-готелі - ще один сегмент готельного господарства, який виник нещодавно. У порівнянні з іншими готелями, що пропонують менше 600 номерів, конгрес-готелі мають 2000 номерів і більше. У цих готелях зупиняються учасники великих конвенцій під час їх проведення. Попит на ринок конгрес-готелів виріс майже в два рази в останні 20 років. Площа виставкових залів в таких готелях може дорівнювати 50 000 кв. футів, плюс зали фуршетів і зборів. У цих готелях мають місце як ресторани самообслуговування і кафетерії, так і зали для вишуканих обідів. Конгрес-готелі націлені на діловий сегмент ринку. Надається повний набір ділових послуг: телеконференція, секретаріат, переклад на багато мов, факс. Наприклад, це готелі - «Opryland Hotel» (Нашвіл, штат Теннесі); «Ne Loews Anatole hotel» (Даллас, штат Техас), «Ne Hyatt Regency» (Чикаго). Багато казино-готелі залучають конвенційний ринок для проведення державних, регіональних та міжнародних конгресів. Як правило, заявка на проведення конгресу в даному готелі подається за 2 роки, але нерідко проведення конгресу в конкретному готелі планується і за 10 років. Це пояснюється численністю запрошених гостей. Іноді конвенційні готелі не мають всім необхідним сервісом. В цьому випадку вони вдаються до послуг місцевого конгрес-центру. Він належить місцевій адміністрації. Цей центр може запропонувати зали для проведення не тільки зустрічей і конференцій, але і виставок. Деякі центри мають у своєму розпорядженні площею 200 000 кв. футів в одній будівлі. Ці центри тісно співпрацюють з прилеглими готелями, які можуть надати проживання учасникам конференції. Готелі, в свою чергу, продають конвенційні центри на ринку певного сегменту з метою забезпечення повної зайнятості номерів. Альтернативні способи розміщення гостей. Парки мобільного відпочинку, кемпінги, рекреаційні транспортні парки мають відношення до готелів, так як пропонують умови для ночівлі. Але хоча подібність з готелем існує, ці альтернативні способи розміщення гостей виділяються окремо. У деяких курортних зонах парки і кемпінгів є сильними конкурентами традиційним готелям, оскільки вони націлені на більш широкий сегмент ринку. Багато державних і національні парки пропонують кемпінги та інші приміщення для проживання, які безпосередньо конкурують з готелями. Їх перевага полягає в тому, що вони розташовані в зоні парку і, як правило, дуже дешеві. б) Ресторанний комплекс. Створена спочатку для задоволення потреб споживачів система підприємств громадського харчування також відображає ступінь економічного розвитку тієї чи іншої країни. У свою чергу, ступінь розвитку економіки відображається в доходах населення і в його бажанні витратити деяку їх частину на пропоновані послуги, в тому числі і послуги підприємств громадського харчування. Вивченню смаків споживачів, спробам максимально повно задовольняти їхні потреби, а в необхідних випадках і впливати на них присвячені численні публікації в пресі та наукові дослідження. Фахівцями виділяються групові, національні, етнічні, а також індивідуальні смакові прояви, які так чи інакше впливають на перевагу одного типу харчування іншому і, як наслідок, перевага одного типу підприємства іншому. Таким чином, дотримуючись вподобанням і потреб населення, держава, а також компанії, фірми, організації, що спеціалізуються в громадському харчуванні, створюють, наприклад, ресторани національної кухні, концептуальні ресторани, молодіжні кафе і бари, закусочні та столові для службовців, розраховані на певний сегмент ринку і враховують соціально-економічні особливості своїх споживачів.Всі ці підприємства працюють тільки в тому випадку, якщо вони організовані у певну систему конкретних типів підприємств, за кожним з яких закріплені певні вимоги до надаваних ними послуг. Існуючий стандарт (ГОСТ Р 50764-95) встановлює класифікацію підприємств громадського харчування, загальні вимоги до підприємств харчування різних типів і класів. Він поширюється на підприємства громадського харчування всіх форм власності, а також громадян-підприємців, що здійснюють діяльність у сфері підприємств громадського харчування. Стандарт передбачає наступні типи підприємств громадського харчування: ресторан, бар, кафе, їдальня, закусочна. Тип підприємства громадського харчування визначається характерними особливостями обслуговування, асортиментом реалізованої кулінарної продукції та номенклатурою надаваних споживачам послуг. При визначенні типу підприємства враховують такі чинники: - Асортимент продукції, що реалізовується, її різноманітність і складність виготовлення; - Технічну оснащеність (матеріальну базу, інженерно-технічне оснащення та обладнання, склад приміщень, архітектурно-планувальне рішення і т. д.); - Методи обслуговування; - Кваліфікацію персоналу; - Якість обслуговування (комфортність, етику спілкування, естетику і т. д.); -Номенклатуру наданих споживачам послуг. Клас підприємства громадського харчування визначається сукупністю відмінних ознак підприємства певного типу, що характеризують якість наданих послуг, рівень і умови обслуговування. Споживачам в підприємствах громадського харчування різних типів і класів, в тому числі і приватних підприємців, надаються такі послуги: