Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 2 нова.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
88.58 Кб
Скачать
  1. Значення інфраструктури аграрного ринку

У навчальному посібнику Савощенко А.С. (рис. 3.4. на с.44) наводяться функції інфраструктури товарного ринку. Окремі функції подаються також у формі окремих груп функцій, які розглянуті більш детально (с.45-46).

У навчальному посібнику Савощенко А.С. (с. 38) несистематизовано розглядаються окремі аспекти значення інфраструктури товарного ринку в економіці. Так, інфраструктура товарного ринку:

  • забезпечує обіг речовинних чинників виробництва і товарів кінцевого споживання;

  • надає послуги з метою підвищення ефективності товарного обігу;

  • надає послуги з метою раціонального споживання товарів;

  • надає послуги з метою найбільш повного задоволення потреб і попиту споживачів;

  • створює умови для прискореного обігу товарів;

  • створює умови для оптимізації комерційних зв’язків;

  • сприяє поліпшенню матеріально-технічної бази обігу;

  • надає можливість виробникам формувати ефективні канали розподілу продукції;

  • забезпечує рух товарів від виробників до споживачів;

  • сприяє подоланню розбіжності в часі, місці і праві власності, що відділяють товари від їх споживачів;

  • Встановлює відповідність між попитом і пропозицією товарів (варто відмітити, що це можливо до певної міри і лише в короткому періоді, оскільки підвищення або зниження цін або зміна обсягів виробництва для встановлення ринкової рівноваги здійснюється в першу чергу, виробниками товарів);

  • Визначає загальний обсяг і рівень витрат обігу;

  • Визначає стан товарних запасів і швидкість їх обертання;

Серед усієї сукупності наведених автором чинників можна виділити наступні: функції товарного ринку; значення інфраструктури товарного ринку, значення (функції), які може виконувати інфраструктура товарного ринку за певних умов.

Для того, щоб чітко з’ясувати і систематизувати функції ІАР, спершу необхідно згадати функції аграрного ринку, які були розглянуті у Темі 1, а також еволюцію розвитку інфраструктури ринку (Тема 2).

Виходячи з цього можна вилити наступне значення інфраструктури аграрного ринку:

  1. Створення умов і наданні послуг по просуванню в просторі і часі аграрної продукції від виробника до споживача, в тому числі купівля-продаж, надання агентських послуг, транспортування, зберігання, обмін, навантаження –розвантаження, передпродажна підготовка тощо.

  2. Формування внутрішніх цін на аграрну продукцію і продукцію переробки сільськогосподарської сировини, зокрема продукти харчування. Нормально функціонуюча інфраструктура сприяє узгодженню світових і внутрішніх цін, а також оптимізації їх рівня в інтересах суспільства в цілому, як в експортній, так і в імпортній ситуаціях.

  3. Зменшення бар’єрів входу на ринок і виходу з ринку, що сприяє розвитку конкурентного середовища, кращому задоволенню потреб споживачів.

  4. Поширення інформації про стан аграрного ринку та зміни попиту і пропозиції, що включає моніторинг ринку, формування біржових котирувань на ф’ючерсні контракти, публікацію цінової інформації, консультування з питань маркетингу, рекламна діяльність тощо. Повнота інформації, її достовірність і доступність широкому колу учасників ринку сприяє:

  • рівності умов діяльності учасників ринку;

  • формуванню справедливих цін (цін ринкової рівноваги);

  • вирівнюванню цін на територіально розрізнених ринках.

  • Створення умов для здійснення діяльності учасниками ринку із дотриманням інтересів інших учасників і суспільства в цілому (рівність учасників ринку, відповідність вимогам якості і надійності продукції тощо).

    Неефективну інфраструктуру називають інколи додатковим податком на всіх виробників або споживачів певних товарів (послуг). Але це не так, адже суспільство (бюджет) в такому випадку не отримує кошти (якщо це не здійснюється за рахунок державних підприємств через завищені тарифи). Насправді, неефективна інфраструктура призводить до зниження добробуту суспільства через знищення доданої вартості. Якщо ж навіть інфраструктура прибуткова і створює додану вартість, але менш ефективно ніж в інших країнах, то в даному випадку інфраструктура теж призводить до негативних наслідків через зменшення стимулів для виробників і споживачів.

    1Федько В.П., Федько Н.Г. Инфраструктура товарного рынка. Серия «Учебники, учебные пособия». Ростов н/Д: Феникс, 2000, с. 7-17.

    2Савощенко А.С. Інфраструктура товарного ринку: Навч. посіб. – К.: КНЕУ, 2005, с.9

    3Савощенко А.С. Інфраструктура товарного ринку: Навч. посіб. – К.: КНЕУ, 2005, с.10, 38.

    4Савощенко А.С. Інфраструктура товарного ринку: Навч. посіб. – К.: КНЕУ, 2005, с.42-43

    5

  • Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]