Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова.doc
Скачиваний:
129
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
156.67 Кб
Скачать
    1. Суб’єкти патентного права.

Відповідно до ст. 463 ЦК України суб'єктами права інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок є:

1) винахідник, автор промислового зразка;

2) інші особи, які набули прав на винахід, корисну модель, промисловий зразок за договором чи законом.

Автор – фізична особа, творчою працею якої створено винахід, корисну модель, промисловий зразок. Винахідником, автором промислового зразка може бути і громадянин України, й іноземний громадянин, і особа без громадянства.

Законодавство не пов'язує здатність фізичної особи до набуття статусу винахідника, автора промислового зразка з її віком, психічним станом, освітою тощо. [14]

Водночас не визнаються винахідниками фізичні особи, які не внесли особистого творчого внеску у створення винаходу (корисної моделі), а надали винахіднику (винахідникам) тільки технічну, організаційну чи матеріальну допомогу при його створенні і (або) оформленні заявки.

Якщо об'єкт патентного права створено декількома особами, всі вони вважаються його авторами. Для виникнення співавторства достатньо самого факту того, що об'єкт промислової власності створений творчими зусиллями декількох осіб.

Порядок користування правами, що належать співавторам, визначається угодою між ними, а при виникненні суперечки – судом. Якщо автори не є патентовласниками, то їх взаємодії визначаються лише угодою в частині розподілу винагороди, яку вони отримають від патентовласника.

Патентовласником є фізична або юридична особа, що володіє патентом на винахід, корисну модель, промисловий зразок і виключними правами на використання зазначених об'єктів, що випливають із патенту.

Патентовласником може бути автор винаходу, корисної моделі, промислового зразка, його спадкоємець чи інший правонаступник у передбачених патентними законами випадках.

Первісне право на одержання патенту на своє ім'я має автор розробки, якщо тільки патентними законами не встановлене інше. Однак він має можливість перевідступити своє право на одержання патенту будь-якій фізичній або юридичній особі.

Патентовласниками можуть виступати водночас декілька осіб. Співвласниками патенту можуть бути й декілька спадкоємців.

Правонаступник – фізична або юридична особа, відповідні права якої належним чином оформлені офіційним (юридичним) органом, наприклад, нотаріальною конторою, судом тощо. До правонаступників автора належать фізичні або юридичні особи, які зазначені автором у заявці на видачу патенту або у заяві, поданій до внесення об'єкта промислової власності до відповідного Державного реєстру. Власникові патенту також надається можливість передавати на підставі договору право власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок будь-якій особі, яка стає правонаступником власника патенту.

Інститут представників у справах інтелектуальної власності (патентних повірених) є в усіх країнах, що здійснюють правову охорону об'єктів промислової власності.

В Україні патентний повірений – це громадянин України, якому надане право на представництво фізичних і юридичних осіб перед Установою, у судових органах, у відносинах з іншими фізичними і юридичними особами. Патентний повірений надає фізичним та юридичним особам допомогу і послуги, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності (подання заявок, ведення діловодства за ними, підтримання чинності охоронних документів та ін.).

Не можуть бути патентними повіреними працівники Державного департаменту інтелектуальної власності, а також особи, яким це заборонено відповідно до законодавства.

Патентний повірений діє за дорученням особи. Відповідне доручення додається до заявки. Доручення має бути підписане заявником і не потребує нотаріального посвідчення. Підпис посадової особи, якщо заявником є юридична особа, має бути скріплений печаткою.

Повноваження патентного повіреного можуть бути засвідчені також шляхом зазначення його прізвища та реєстраційного номера в заявці на видачу патенту на винахід (корисну модель), якщо заявка підписана заявником.

Одним із завдань Державного департаменту інтелектуальної власності МОН України є здійснення державної охорони об'єктів патентного права. Реалізуючи це завдання, Державний департамент спрямовує діяльність Державного підприємства «Український інститут промислової власності».

Державне підприємство «Український інститут промислової власності» (Укрпатент) є закладом, уповноваженим Міністерством освіти і науки України для виконання робіт, пов'язаних із підготовкою до надання правової охорони об'єктам промислової власності, зокрема об'єктам патентного права.

Укрпатент здійснює:

  • приймання та експертизу заявок на видачу патентів на винаходи, корисні моделі, промислові зразки від національних та іноземних заявників;

  • проведення експертизи заявок на об'єкти патентного права на відповідність умовам надання правової охорони;

  • державну реєстрацію об'єктів патентного права та готує до видачі відповідні охоронні документи;

  • діловодство за міжнародними заявками на видачу патентів, поданими згідно з процедурою Договору про патентну кооперацію;

  • методологічне, інформаційне і технологічне забезпечення у сфері промислової власності. [11]