Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UMK_-_shpory.doc
Скачиваний:
97
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
964.1 Кб
Скачать

61. Стратегічний та ресурсний методи управління міжнародною конкурентоспроможністю підприємств.

Методологічною основою управління міжнародною конкуренто­спроможністю компанії є сучасна теорія та практика менедж­менту, концептуальні положення, принципи та інструменти якої містяться в домінуючих концепціях управління підприємством — си­стемній, маркетинговій, динамічній, процесній, ресурсній, ситуаційній та стратегічній. Управління міжнародною конкурентоспроможністю підприємства має ґрунтуватися на парадигмі ресурсного підходу до пояснення успі­ху підприємства. Базуючись на такому підході, необхідно визначати та аналізувати стратегічні ресурси підприємства, забезпечувати їх по­ступову капіталізацію —перетворення їх з потенціалу успіху на стра­тегічні чинники успіху підприємства. Саме ресурсні обмеження виз­начають можливості та результативність програм нарощування міжна­родної конкурентоспроможності підприємства. Особливе значення для адаптації ресурсів підприємства до змін зовнішнього середовища ма­ють так звані «мета-ресурси» (міжнародний маркетинг, топ-менедж­мент, менеджмент персоналу тощо), якість яких є визначальною для зростання міжнародної конкурентоспроможності підприємства.

В умовах невизначеності та високої швидкості змін у зовнішньому середовищі посилюється значення використання адаптивних систем управління міжнародною конкурентоспроможністю підприємства, які ґрунтуються на теоріях гри, хаосу та самоорганізації

62. Стратегічні групи конкурентів та основні критерії їх визначення.*

Підприємства дуже різноманітні, оскільки навіть в одній і тій самій галузі (наприклад, виробництво фотоапаратів) є підприємства, що виготовляють продукцію ціною 50 і 500 грн. Різ ні модифікації продукції, що виготовляється, рівень якості, групи споживачів, їх локалізація тощо, навіть у межах однієї галузі — це важливі характеристики, які дають змогу уточнити коло конкурентів. Визначення головних конкурентів дозволяє більш ефективно будувати свою конкурентну стратегію і тактику, економить час та гроші на проведення аналізу конкурентів.

Теорія та практика визначення конкурентоспроможності пропонує досить великий перелік моделей та методів визначення типів конкурентів . один із підходів, що дозволяють підприємству оцінити, з якими саме конкурентами воно має справу.

Кожен із цих типів конкурентів має різний механізм впливу на підприємство — об’єкт дослідження. Найбільшу загрозу мають прямі конкуренти, найнижчу — неявні конкуренти. Однак тільки за товарами та споживачами важко визначати рівень конкурентоспроможності підприємства. Треба проводити більш глибокий аналіз конкуренції та конкурентів.

Стратегічна група конкурентів — це певна кількість підприємств, які посідають близькі позиції на ринку та конкурують між собою на основі одних і тих самих конкурентних переваг і однаковими методами.

Підприємства опиняються в одній і тій самій стратегічній групі, якщо вони відповідають принаймні одній із зазначених вимог :

· близька структура асортименту продукції;· використання однієї системи розподілу;· однакові тип і ступінь вертикальної інтеграції;· пропонування покупцям аналогічних послуг і технічної допомоги в експлуатації;· спрямованість на одних і тих самих замовників;· задоволення попиту покупців, що потребують однакових особливостей у виробах;· використання одних і тих самих прийомів реклами у засобах масової інформації;· застосування ідентичних технологічних підходів до виготовлення та обслуговування продуктів (або надання послуг);· робота в одному інтервалі параметрів «ціна — якість»;· наявність ідентичних стратегічних орієнтирів та механізмів їх досягнення;· однакова поведінка на ринку.

Чим ближчими є параметри у підприємств-конкурентів, частіше зустрічаються ті самі конкурентні переваги, тим ретельніше слід вивчати їхню діяльність, оскільки саме вони є основними конкурентами, що входять до однієї стратегічної групи.

Різні галузі можуть мати різну кількість стратегічних груп. Важливо чітко визначити необхідні параметри для характеристики стратегічних груп галузі, які б відбивали специфічні характеристики підприємств певної галузі загалом і відмінності однієї стратегічної групи від іншої в межах галузі. Такими характеристиками можуть бути фактори конкурентоспроможності, згідно з якими треба аналізувати галузі та формувати стратегічні групи.

Аналіз стратегічних груп виконується за допомогою так званих «карт стратегічних груп галузі» в такій послідовності:

1.  Обирають найсуттєвіші характеристики продуктів або підприємств галузі (згідно з метою аналізу). Виокремлюють два з них.

2.  Складають матрицю-карту з цими двома характеристиками. Важливо, щоб вони не корелювали одна з одною.

3.  Розраховують обрані характеристики за продуктом або підприємством, після чого продукти або підприємства розміщують на «карті».

4.  Об’єкти, що опинились близько один до одного, об’єднують в одну стратегічну групу.

5.  Навколо кожної стратегічної групи малюють коло. Доцільно, щоб загальний обсяг продажу підприємств стратегічної групи в галузі був пропорційний 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]