Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори 2.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
559.1 Кб
Скачать

58.Розробка цінової політики та її оптимізація.

Істотний вплив на обсяг реалізації продукції, а також і на прибуток від реалізації справляє розмір прибутку, що вкл в Ц виробів. Існує можливість зб прибутку під-ва за рахунок зб частки прибутку в Ц окремих виробів. Цьому сприяє відсутність належної конкуренції, монопольне становище деяких підв-в у вир-ві і реалізації багатьох видів продукції. ЦП є однією із складових системи упр-ня операц доходами та важливим механізмом забезпечення пріоритетів ек розвитку під-ва. Можливість здійснення під-вами власної диференційованої ЦП є одним із досягнень реформ, що здійснюються в Укр. В процесі форм-ня ЦП підпр-ва мають слідувати таким осн принципам: забезпечення взаємодії власної ЦП із загальною політикою упр-ня прибутком і пріоритетними цілями здійснення операц д-ті, забезпечення ув’язки ЦП з кон’юнктурою товарного ринку, забезпечення комплексного підходу до встановлення рівня Ц на товари у поєднанні з рівнем післяпродажного обслуг-ня покупців, здійснення актив ЦП на ринку, забезпечення її динамізму.

На рівень Ц впливають якість і споживчі власт-ті, строки реал-ції прод-ії, попит і проп-ція на ринку. На окремі види прод-ції, робіт і послуг дер-ва встановлює фік­совані чи регульовані Ц. Тоді виручка від реал-ції прод-ції за­лежить від рівня прейскурантних Ц.

За умов ринк економіки існують вільні, фіксовані і регульо­вані Ц. Фіксовані Ц встан-ся адм-но (дер-вою), пе­реважно на послуги першої необхідності і на товари, які монопольно виготов-ся дер-вою (газ, електроенергія та ін.). Регульовані Ц встан-ся рег-ням рівня рентаб-ті товарів першої необх-ті, напр-д хлібобулочних виробів, продуктів дитячого харчування тощо. При цьому дер-вою встан-ся індикативні Ц — мін. і макс-й рівні цін. У решті випадків кор-ся вільними Ц - склалися на ринку під впливом попиту і проп-ції за домовленістю сто­рін — постач-ків і спож-чів. Устан-чи вільні Ц, за основу беруть с/ть і приб-к (планову рентаб-ть). Потім додають АЗ (для підакциз прод) і ПДВ. Залежно від того, кому реалі-ся прод-ція, встан-ся оптові та роздрібні Ц. Відвантаж-ня пр-ції здійс-ся по­середникам оптом або партіями за оптовими Ц. Посередники реал-ть цю пр-цію роздрібним торговим орг-ціям за Ц, які включають збутові націнки. Безпосер-ньо спож-чам роздрібні торгові орг-ції продають товари за роздрібними Ц, тобто з торговою націнкою. Продаючи товари за фіксованими Ц, торгові орг-ції отримують торгову знижку. За умов ринк.ек-ки Ц стають найважливішим фактором рег-ня процесу вир-ва та спож-ня і безпосер-ньо впливають на попит і проп-цію.

59.Управління формуванням прибутку від фінансових операцій.

Приб-к від фін. оп-цій форм-ся за рахунок: дохід (втрати) від інвестицій в асоційовані і дочірні підп-ва; дохід (втрати) від СП; дивіденди одержані; %, одержані за облігаціями та ін.ЦП; інше.

Процес упр-ня форм-ня приб-ку містить етапи його 1)ан-зу в перед плановий період і 2)прогноз-ня обсягів та оптимального складу його форм-ня у плановому.

1)-ел-ти: ан-з заг. суми приб-ку і пок-ків рентаб-ті в динаміці; визначення складу заг.суми приб-ку за осн. його видами; ан-з осн. напрямів викор-ня приб-ку з метою оцінки достатності приб-ку від фін. дія-ті звіт. періоду у фін.забез-ні розв-ку підп-ва.

При упр-ні форм-ням приб-ку від фін. дія-ті необхідно врах-ти такі її особливості:1)основна форма забезпечення проведення операц. і інв. дія-ті; 2)ця дія-ть здій-ся постійно і пов’язана з поняттям фін. ризику (ризик неплатосп-ті і втрати фін. стійкості); 3)пов’язана з фін. ринком (ринок грошей і капіталу); 4)безпосередньо впливає на форм-ня прибутку під-ва. Мета фін. дія-ті– формування додаткового прибутку в процесі залучення зовн. капіталу. Ця задача виріш-ся різними методами. Осн. механізмом реал-ції виступає фін. леверідж (хар-є викор-ня залучених коштів, які впливають на зміну к-та рентабельності власного капіталу. Одже фін. леверідж вникає із залученням коштів для форм-ня заг. суми капіталу. Показник, що показує рівень отриманого прибутку на власний капітал при різній долі залучених коштів наз-ся ефектом фін. леверіджу. ЕФЛ=2/3(ек. рентабельність - середня відсоткова ставка за залучені кошти)* залучені кошти/ власні кошти. Відношення залучених до власних має назву к-т фін. леверіджу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]