Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktichne_zavdannya.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
208.38 Кб
Скачать

Стадія жцт

Для аналізу оберемо найпопулярніший вид меблів, а саме м’які меблі (дивани та крісла).

Я вважаю, що даний вид продукцiї, а саме м’якi меблi, знаходиться на 3 етапi життєвого циклу товару (зрiлостi). Оскiльки більшість покупців уже

придбало товар, а темпи росту продажів починають поступово падати. Аби пiдтримати попит на товар слiд розширити ассортименту лiнiю, або удосконалити якiсть, або покращити сервiс для створення прихильностi до торгової марки. Товар переходить у розряд традиційних. З'являється велика кількість нових марок. Підвищується налагодженість виробництва. Прибуток росте повільно. З'являються запаси товару на складі, загострюється конкуренція. Цінова конкуренція. Слабкі конкуренти ідуть з ринку. Заходи щодо стимулювання збуту досягають максимуму ефективності. Споживачі тут - консерватори. Цей етап є самим протяжної за часом i даний товар ще досить тривалий час буде знаходитись на цьому етапi.

Cильнi та слабкi сторони продукції

Серед безлічі критеріїв визначення достоїнств м'яких меблів провідне місце, безумовно, належить, схемi її трансформації. Саме цей показник забезпечує функціональні якості дивана або крiсла, а також визначає його габарити і об'єм.

Завдяки спеціальним вбудованим механізмам, якими оснащуються всі сучасні конструкції, можна без особливих зусиль і за лічені секунди перетворити будь-який диван в ліжко.

Переваги: конструкція проста, але дуже надійна. Вона легко розкладається, впоратися з нею може навіть дитина, елементи укладені в спеціальні чохли. Всі дивани типу оснащені ящиками для постільної білизни. Якщо потрібно м'які меблі, яка буде постійно використовуватися в ролі ліжка, то це, мабуть, кращий вибір. Після трансформації меблів поверхню спального місця практично ідеально рівна, без «швів» і «западин», характерних для інших видів диванів. Елементи меблів часто обладнуються пружинними блоками.

Недоліки: при покупці такої конструкції врахуйте, що їй все ж буде потрібно досить великий простір для трансформації.

Для того, щоб не здати свої позиції та пiдвищити рiвень конкурентноздатностi продукцiї на ринку пiдприємство повинно вжити заходiв, а саме: попрацювати над оновленням свого асортименту (компанiя планує включити до свого ассортименту крiсла масажери та електроннi сейфи), пiдтримувати якiсть товару та якiсть обслуговування на високому рiвнi, аби зберегти прихильнiсть теперiшнiх клiєнтiв, а також знайти способи виходу на новi ринки.

  1. Ціноутворення Цiлi та задачі ціноутворення

Розглядаючи задачі ціноутворення слід зазначити, що вони є конкретизацією цілей, або навіть політики в цілому. Задачі ціноутворення формуються в залежності від ряду різних умов та особливостей, таких як коньюктура ринку, характер конкуренції, етап життєвого циклу, різноманітні пріоритети фірми, та інші. Виходячи з цього можна сформувати такі задачі ціноутворення для підприємства «Ліга-Нова».

  1. Лідерство в якості має на меті створення продукції високої якості. Це потребує не тільки використання якісної сировини, а й залучення передових технологій у виробництво, крім того значний вплив має людський фактор. Це змушує робити вдалий підбір кадрів та пошук нових спеціалістів, налагодження стосунків з постачальниками сировини та технічних засобів. Не менш важливим є мінімізація ступеня браку, який досягається високою майстерністю робітників та великою увагою.

  2. Адаптація до конкуренції передбачає вдале позиціювання фірми на ринку, а також оперативність дій спрямованих на підлаштування до змін ринкового середовища. Для досягнення цих цілей необхідно проводити певні дослідження ринку та інших елементів бізнес середовища з певною періодичністю, що забезпечить оперативні данні та динаміку. Крім того можна розробити певний грошовий фонд, акумулювання якого в несприятливий час може згладити небажані коливання, а також підвищення ліквідності певних активів.

  3. Лідерство на ринку. Ця задача розглядається в контексті підтримання існу­ючої конкурентної позиції та її покращення. Компанія «Ліга-Нова» займає високу конкурентну позицію, але через досить жорсткі умови ринку їй необхідно користуватися певними інструментами, щоб не втратити її. Ними можуть бути партнерські ціни, святкові розпродажі, кредитні пропозиції, знижки, та інші. Також розглядаючи задачу виживання на ринку, необхідно користуватись певними засобами маркетингу, як маркетинг партнерських стосунків, метод встановлення маркетингового бюджету(конкурентного паритету та все дозволено), програми лояльності націлені на споживачів та власний персонал, можливість розвантаження власного виробництва та перенос частини виробничого циклу на Доки(дерево обробні комбінати).

  4. Створення перешкод для проникнення конкурентів включає декілька етапів:

  • інвестиції в обладнання та власні НДТКР(науково дослідницькі та конструкторські роботи). Це можна трактувати як резерв виробничих потужностей, які при необхідності можна використати, тим самим збільшити обсяг виробництва та насити ринок власною продукцією. Це створить певні труднощі для конкурентів при входженні в галузь. Крім того дослідні роботи зможуть надати можливість використовувати власне устаткування яке перевищуватиме своїх аналогів за якісними показниками.

  • диференціація продукту. Асортиментна стратегія дасть змогу знайти потрібного покупця. Розширення асортименту позитивно вплине на діяльність фірми. Крім того витрати на маркетинг будуть зростати повільніше ніж при вузькому асортименті. Об’єднання товарів в асортиментні групи може бути привабливим для споживачів через наявність всіх необхідних товарів в одній групі. В зв’язку з цим, вхід нової фірми може бути заблокований шляхом заповнення ринку значною кількістю товарів-субститутів, що ускладнить пошук вільної ніші серед представлених товарних марок.

  • тісні партнерські стосунки. Це дозволить мінімізувати втрати при доставці та ліквідує затримку. Власна торгова мережа значно покращить збутову діяльність. А довгострокові контракти з посередниками оптимізують інфраструктурні зв’язки фірми. Все це створить певні бар’єри входження на ринок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]