Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачи КМ.doc
Скачиваний:
145
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
345.6 Кб
Скачать

Ситуація № 5

На основі балансу та додатків до нього розрахуйте показники:

  • платоспроможності підприємства (коефіцієнт миттєвої ліквідності, коефіцієнт поточної ліквідності, коефіцієнт загальної ліквідності);

  • показники фінансової стійкості позичальника (коефіцієнт маневреності, коефіцієнт незалежності);

  • показник, що характеризує аналіз грошових потоків позичальника;

  • показники рентабельності (рентабельність підприємства, рентабельність реалізованої продукції, рентабельність акціонерного капіталу, рентабельність активів, рентабельність витрат).

Проаналізуйте ефективність використання основного і оборот­ного капіталу позичальника. Дайте аналіз дебіторсько-креди­торської заборгованості позичальника.

Вкажіть, які дані вам необхідно запросити додатково для визначення кредитоспроможності потенційного позичальника та зробіть відповідні висновки щодо його надійності.

Розв’язання.

Ситуація 5 подібна до ситуації 4 з тією лише різницею, що для визначення деяких показників треба порахувати підсумок статей балансу та звіту про фінансові результати (бо вони пропущені).

Ситуація № 6.

До Укрсоцбанку подано комплект документів МП «Баско» з проханням про видачу кредиту в сумі 40 000 (сорок тисяч) грн терміном на 6 місяців. Підприємство є клієнтом банку з 1996 р. МП «Баско» створено згідно з чинним законодавством України на підставі Договору про створення та діяльність малого підприємства від 11.02.95 р.

Основним напрямком роботи МП «Баско» за статутом підприємства є виробництво будівельних матеріалів. Балансова вартість основних фондів становить 125,2 тис. грн. Виробничі запаси — 242,3 тис. грн, товарні запаси — 339,1 тис. грн, заборгованості за кредитами іншим банкам немає. У 2001 р. підприємство підійшло до освоєння нового виду діяльності —- виробництва керамічної плитки.

До серпня 2001 р. планується вийти на промислову потужність — 5000 м2 за місяць.

Для цього підприємству необхідно забезпечити відповідний запас сировини та матеріалів. Проте через відсутність необхідних коштів контракт з фірмою «Будхімпроммаш» № 1265.95-1 на постачання матеріалів був реалізований у 2000 р. всього на 23,4 %. Наступним фактором, який перешкоджає працювати на повну силу, є те, що для фіксування ціни на 1 м2 плитки на сезон 2001 р. на внутрішньому ринку України українські виробники сировини основною умовою ставлять попередню оплату.

У квітні 2000 р. підприємство випускало близько 3000 м2 плит­ки за місяць. Для виходу на проектну потужність МП «Баско» необхідно оплатити контракт з фірмою «Будхімпроммаш» на постачання матеріалів.

З огляду на вказане МП «Баско» просить Правління Укрсоцбанку розглянути питання про надання кредиту в сумі 40 000 тис. грн — для фінансування розвитку виробництва, розширення та різноманіття асортименту продукції, що випускається.

Надання кредиту дасть змогу поновити дію контракту на постачання сировини та матеріалів, укласти договір на внутрішньому ринку України з фіксуванням ціни на готову продукцію на сезон 2001 р., що дозволить знизити собівартість виготовлюваної продукції і підвищити рентабельність виробництва в умовах, коли попит на продукцію МП «Баско» не задовольняється (попит перевищує пропозицію). Ці умови — гарантія своєчасності погашення наданого кредиту.

На забезпечення пропонуються основні фонди підприємства (здебільшого офісні меблі та обладнання) на суму 87 тис. грн, товар в обігу на суму 50 тис. грн, а також автомобіль, вартість якого на час укладання угоди становила 10 тис. грн. Загальна сума застави становить 147 тис. грн. Джерелом повернення отриманого кредиту слугуватимуть засоби, одержані від реалізації готової продукції. Техніко-економічне обґрунтування не викликає сумнівів. На підставі одер­жаних документів від МП «Баско» вирішить питання про надання йому кредиту у розмірі 40 000 грн строком на 6 місяців для оплати контракту з фірмою «Будхімпроммаш» на постачання сировини.

При зверненні за отриманням кредиту клієнт подав до банку наступні документи:

  1. Заяву на одержання кредиту.

  2. Техніко-економічне обґрунтування, яке включає розрахунок строків окупності та рентабельності об’єкту кредитування, а також визначення джерел погашення кредиту в разі виникнення непередбачених обставин по операції, що кредитується; фінансові звіти, які включають баланс позичальника, звіт про прибутки та збитки, звіт про фінансово — майновий стан.

  3. Бізнес-плани.

  4. Контракти, товарно-транспортні накладні, угоди та інші документи, які відносяться до об’єкту, що кредитується.

  5. Копію статуту, установчої угоди, картку зі зразками підписів і печатки підприємства, завірені нотаріально

  6. Зобов’язання по забезпеченню своєчасного повернення кредиту (порука, застава, гарантія).

  7. Анкета позичальника.

Система показників, що характеризують фінансовий стан позичальника.

  1. Період функціонування підприємства з 1995 р., тобто 5 років.

  2. Прибуткова діяльність — свідчить про рентабельність підприємства.

  3. Відсутність непогашеної заборгованості по кредитах та процентах.

  4. Відсутність непогашеної заборгованості по кредитах та процентах.

Показники та коефіцієнти

Значення показника

Нормативне значення

Оптимальність

1

Коефіцієнт покриття, Кп

1,265

 1

Нормальне

2

Коефіцієнт забезпечення власними коштами, Кзк

0,211

 0,1

Нормальне

3

Коефіцієнт абсолютної лік­відності, Кал

0,053

 0,2

Недостатнє

4

Коефіцієнт автономії, Кавт

0,649

 0,5

Нормальне

5

Коефіцієнт фінансової ста­більності, Кфс

1,265

 1

Оптимальне

6

Показник фінансового лівериджу, Фл

0

зменшення

Нормальне

7

Робочий капітал, Рк

273,8

розрах. середньо-галузеве

Нормальне

8

Маневреність робочого ка­піталу, Мк

2,23 на початок року 2,76 на кінець року

незначне збільшення

Оптимальне

9

Коефіцієнт оборотності за­собів, Ко

11,15

збільшення

Нормальне

10

Час обороту оборотних засобів, Чо

32,2 дня

зменшення

Нормальне

11

Коефіцієнт оборотності запасів, Коз

22,55

збільшення

Нормальне

12

Час обороту запасів, Чоз

16,0

зменшення

Нормальне

13

Фондовіддача, Фв

39,6

середньо-галузеве

Нормальне

На основі вищевикладеного зробіть заключення, щодо можливості надання кредиту та повноти інформації для розгляду кредит­ної заявки.

В заключенні (висновку) за результатами вивчення заявки на кредит МП «Баско» мають бути відображені розгорнута характеристика позичальника (правовий статус; репутація у бізнесових колах; наявність позитивної кредитної історії); оцінка бізнесу, фінансового стану, плану доходів та витрат і платіжного календаря на період кредитування; характеристика об’єкта кредитування; способів забезпечення кредиту і основних джерел його погашення; реальність строків повернення основного боргу і процентів за кредитом, а також оцінка кредитного ризику банку за даною кредитною операцією. Також у висновку визначаються можливі параметри кредиту позичальника, спосіб його видачі та погашення.