Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финансы экзамен.docx
Скачиваний:
62
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
77.06 Кб
Скачать

102. Фінансовий ринок як економічна категорія і економічні передумови його функціонування.

Об'єктивною передумовою функціонування фінансового ринку є незбіг потреби у фінансових ресурсах з джерелами її задоволення.

За економічною сутністю фінансовий ринок - це сукупність економічних відносин, пов'язаних з розподілом фінансових ресурсів, купівлею-продажем тимчасово вільних грошових коштів і цінних паперів.

Об'єктивною передумовою функціонування фінансового ринку є незбіг потреби у фінансових ресурсах з джерелами її задоволення. Кошти можуть бути в наявності в одних власників, а інвестиційні потреби виникають в інших. Фінансовий ринок виступає посередником руху коштів від їх власників до користувачів.

103. Класифікація фінансових ринків, їх характеристика.

за видами фінансових активів поділяється на:

1.кредитний ринок;2. ринок цінних паперів (фондовий ринок);3.валютний ринок (іноземна валюта і фінансові інструменти, що обслуговують її);4. страховий ринок (страховий захист);5. ринок золота (срібло, платина) 6. ринок фінансових послуг (кредитні операції та ін.).

за періодом обертання фінансових активів: ринок грошей; ринок капіталів.

за регіональною ознакою: місцевий фінансовий ринок; регіональний фінансовий ринок; національний фінансовий ринок; світовий фінансовий ринок.

за швидкістю реалізації угод на фінансовому ринку розрізняють:

ринок з терміновою реалізацією угод (як правило, до 3 днів);

ринок з реалізацією угод в майбутньому.

104. Сутність цінних паперів, їх класифікація.

Цінні папери — це грошові документи, які засвідчують право володіння і довготермінові зобов'язання елементів щодо виплати їхнім власникам доходів у вигляді девідендів або відсотків, а також можливість передавання грошових та інших прав, що випливають з цих документів іншим особам.

Існують ринки:акцій;облігацій;векселів державної скарбниці;комерційних паперів;

Головна функція ринку цінних паперів полягає у перетворенні відносно малого капіталу і частини заощаджень на великий капітал, який вкладається у розвиток виробництва. Головна економічна роль цінних паперів полягає у прискоренні товарообігу і полегшенні процесу відтворення індивідуальних капіталів та всього суспільного капіталу.

Залежно від терміну існування виділяють:

- термінові цінні папери

строкові цінні папери поділяються за підвидів:

1. короткострокові (строк обігу яких до 1 року);

2. середньострокові (строк обігу яких більше 1 року);

3. довгострокові (строк обігу яких до 20-30 років).

-безстрокові цінні папери

105. Поняття, призначення та функції міжнародних фінансів.

Міжнародні фінанси - це економічна категорія, що відображає об-мінно-перерозподільні відносини національних і наднаціональних суб'єктів світової економіки з приводу руху вартості між країнами та у процесі формування й використання централізованих грошових фондів. їм характерні розподільна та контрольна функції. Сутність розподільної функції полягає у тому, що за допомогою механізму міжнародних фінансів здійснюється грошовий розподіл і перерозподіл світового продукту. Контрольна функція ґрунтується на тому, що міжнародні фінанси відображають рух суспільного продукту в грошовій, тобто універсальній формі.