Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

экономика

.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
32.89 Кб
Скачать

Статутний капітал - капітал акціонерного товариства, що утворюється з суми номінальної вартості всіх розміщених акцій товариства.

Холдинг – це головне підприємство, що контролює діяльність інших підприємств або компаній.

Корпорація- це юридична особа, що створена суб'єктами господарювання з метою регулювання своєї діяльності.

Виробничі фонди підприємства- це засоби праці, які беруть участь у багатьох виробничих циклах і частинами переносять свою вартість на виготовлений продукт, зберігаючи при цьому в процесі використання свою натуральну форму.

Функціональна ОСУ –структура, в якій існує поділ функцій управління між окремими підрозділами апарата управління.

Управління-діяльність, спрямована на координацію роботи інших людей(трудових колективів), шляхом прийняття рішень.

Лінійна ОСУ-структура, між елементами якої існують лише одноканальні взаємодії, кожний підлеглий має лише одного керівника, який і виконує всі адміністративні та спеціальні функції у відповідному структурному підрозділі.

Матрична ОСУ-створення поряд з лінійним керівництвом та функціональним апаратом ще й тимчасових проектних груп.

Асортимент продукції- Набір різних груп, видів і сортів товарів, об'єднані за споживчою, торговою або виробничою ознакою, які реалізуються суб'єктом господарювання на об'єкти торгівлі.

Номенклатура продукції — це перелік найменувань виробів, завдання по випуску яких передбачається планом виробництва продукції.

Професія-характеризує вид трудової діяльності, яка потребує спеціальних знань та професійних навичок.

Керівники-працівники, які займають посади керівників підприємства та його структурних підрозділів.

Робітники-персонал, безпосередньо зайнятий в процесі створення матеріальних цінностей, а також зайнятий ремонтом, перевезенням вантажів і пасажирів тощо.

Службовці-працівники, які здійснюють підготовку оформлення документації, господарського обслуговування, облік і контроль.

Статутний фонд(капітал)-фіксована сума в установчих документах загальна вартість активів які є внеском власників до капіталу підприємства.

Персонал підприємства –формуеться та змінюється під впливом внутрішніх і зовнішніх факторів. Персонал підприємства-сукупність постійних робітників, які отримали необхідну професійну підготовку та мають практичний досвід і навики роботи.

Оборотні засоби- засоби, що перебувають у розпорядженні підприємства і можуть бути переведені в готівку протягом одного виробничого циклу або року.

Оборотні кошти підприємства-сукупність грошових коштів підприємства, необхідних для формування і забезпечення кругообороту фондів і фондів обігу.

Оборотні фонди підприємства-частина виробничих фондів у вигляді певної сукупності предметів праці, елементи яких цілком споживаються у кожному виробничому циклі, змінюють або повністю втрачають натуральну форму і переносять усю свою вартість на продукцію, що виробляється.

Основні фонди-засоби праці, які мають вартість, функціонують у виробництві тривалий час, зберігаючи свою натуральну форму а свою вартість переносять на вартість готової продукції поступово, шляхом амортизаційних відрахувань.

Заробітна плата-винагорода, обчислена, як правило, у грошовому вираженні, яку трудовим договором власник або уповноважений ним виплачує працівнику за виконану ним роботу або послугу.

Первісна вартість ОФ-сукупність витрат, пов’язаних із придбанням або спорудженням об’єктів основних засобів.

Власний капітал підприємства — це підсумок першого розділу пасиву балансу, тобто перевищення балансової вартості активів підприємства над його зобов'язаннями.

Напівфабрикати-предмети праці, обробка яких незавершена у певному підрозділі підприємства, але потребують подальшої обробки в інших підрозділах.

Незавершене виробництво-предмети праці, обробка яких незавершена у певному підрозділі підприємства.

Нематеріальні активи-відносини, які виникають внаслідок володіння правами на об’єкти інтелектуальної власності та їх використання у виробничо-господарській діяльності підприємства для отримання доходу.

Нематеріальні ресурси-невід’ємна складова частина потенціалу підприємства,призначена для забезпечення економічної користі протягом тривалого періоду часу, які не мають матеріальної основи.

Норма амортизації- річний відсоток відшкодування вартості значної части ОФ.

Нормування-процес встановлення нормативу оборотних коштів, яка потрібна підприємству для забезпечення нормального процесу виробництва, реалізації продукції та розрахунків.

коефіцієнт оновлення (Ко) — відношення заново введених за рік основних засобів до балансової вартості всіх основних засобів на кінець року). Між даними показниками існує тісний взаємозв’язок.

Фондоозброєння – це відношення Вартості основних фондів до Чисельності підприємства.

Залишкова вартість ОФ-характеризує реальну їхню вартість і ще не перенесену на вартість виготовленої продукції (роботи або послуги).

Моральний знос— це знецінення діючих засобів праці до на­стання повного фізичного зносу під впливом науково-технічного прогресу.

Фізичний знос - це втрата основними засобами своєї споживчої вартості в результаті снашіванія деталей, впливу природних факторів і агресивних середовищ.

Амортизація- процес поступового перенесення вартості основних фондів на продукт, що виготовляється з їх допомогою. Вимоги до амортизації:Вартість об’єкта, що амортизується повинна списуватись систематично протягом строку корисного використання ; Метод амортизації, який використовується повинен відображати процес споживання підприємства та економічних вигод, що одержується від об’єкта.

Інвестиції-вкладення грошей у підприємницьку діяльність з метою одержання прибутку.

Коефіцієнт вибуття ОФ-показує рівень вибуття ОЗ у зв’язку з їх фізичним та моральним зносом та непридатністю для подальшого використання у виробничому процесі.

Первісна вартість ОФ-сукупність витрат, пов’язаних із придбанням або спорудженням об’єктів основних засобів.

Підприємство-організаційна відокремлена і організаційно самостійна ланка господарювання,що виготовляє продукцію, виконує певні роботи та надає платні послуги.

Ремонт - процес зміни, відновлення, покращення будь-чого, доведення об'єкта до початкових характеристик.

Структура основних фондів — це співвідношення різних груп основних фондів в їх загальній вартості.

Фонди обігу-оборотні фонди не беруть участі в процесі виробництва, їхнє призначення полягає у забезпеченні ресурсами процесу обігу, обслуговування кругообігу запасів підприємства та досягнення єдності виробництва та обігу.

Фондовіддача-показник випуску продукції на 1 грн. вартості ОЗ.

Фондомісткість-показує частку вартості ОЗ, які припадають на 1 грн. продукції, що випускається.

Бізнес-план- це техніко-економічне обґрунтування діяльності підприємств в ринкових умовах, програма його діяльності; він характеризує модель підприємства в майбутньому.

Авторське право-система правових норм, що визначає виключні права авторів наукових, літературних та художніх творів на використання плодів своєї праці.

Премія-додаткова винагорода, що виплачується працівникам лише у певних випадках.

Прогнозування-передбачання перспектив розвитку й стану певного явища, об’єктів, системи, процесу в майбутньому, що будується на наукових методах та інтуїції.

Тактичне планування — короткочасна економічна поведінка, лінія економічних дій, яка розрахована на відносно короткочасний період, виходячи з поточної ситуації.

Стратегічне планування-це довгострокове планування на основі проміжних цілей.

Нематеріальні активи-відносини, які виникають внаслідок володіння правами на об’єкти інтелектуальної власності та їх використання у виробничо-господарській діяльності підприємства для отримання доходу.

Нематеріальні ресурси-невід’ємна складова частина потенціалу підприємства,призначена для забезпечення економічної користі протягом тривалого періоду часу, які не мають матеріальної основи.

Валові капіталовкладення-це власні джерела фінансування підприємства які без визначення строку повернення, внесені його засновниками або залишені ними на підпр. З чистого прибутку.

Винахід- технічне рішення, що є новим, корисним у господарській діяльності і може бути практично застосоване.

Теоретичні питання

1. Поняття підприємства як самостійної ланки економіки України.

2. Місце і цілі діяльності підприємства.

3. Головні напрями діяльності підприємства.

4. Правові основи функціонування підприємств.

5. Сутність і функції процесу управління.

6. Методи управління діяльністю підприємства.

7. Організаційні структури управління підприємствами.

8. Професійно-кваліфікаційний рівень персоналу.

9. Особливості структури персоналу різних типів підприємств.

10. Загальні положення та облікова кількість працівників.

11. Середньо облікова кількість працівників.

12. Баланс робочого часу.

13. Загальні методичні положення визначення чисельності працівників.

14. Методологія визначення чисельності основних робітників.

15. Методика визначення чисельності інших працівників.

16. Трудовий потенціал підприємства і його оцінка.

17. Явочна, облікова і середньооблікова чисельність працівників.

18. Сутність, чинники та вимірювання продуктивності праці.

19. Поняття та функції заробітної плати.

20. Тарифно-посадова система оплати праці персоналу підприємства.

21. Форми і системи оплати праці.

22. Система доплат, надбавок та преміювання працівників.

23. Характеристика виробничих фондів, їх економічна сутність і матеріально-речовий зміст.

24. Основні фонди, їх склад та структура.

25. Вартісна оцінка основних фондів.

26. Поняття про амортизацію основних фондів, норми амортизації.

27. Традиційні методи амортизації.

28. Система показників відтворення основних фондів.

29. Система показників використання основних фондів.

30. Шляхи поліпшення використання основних фондів.

31. Поняття і види нематеріальних ресурсів.

32. Загальна характеристика об’єктів промислової власності.

33. Склад і структура оборотних фондів підприємства.

34. Нормування витрат оборотних фондів.

35. Показники ефективності використання оборотних фондів.

36. Склад і структура оборотних коштів.

37. Методи нормування оборотних коштів.

38. Показники рівня ефективності використання оборотних коштів.

39. Шляхи підвищення ефективності використання оборотних коштів.

40. Сутнісна характеристика інвестицій. Їх склад і структура.

41. Розрахунки обсягів виробничих інвестицій.

42. Обґрунтування джерел фінансування капіталовкладень.

43. Методологія визначення ефективності інвестицій.

44. Характеристика інвестицій.

45. Виробничі інвестиції та оцінка їх ефективності за умов ринкових відносин.

46. Фінансові інвестиції (цінні папери), їх види, порядок випуску.

47. Інноваційні процеси та їх класифікація.

48. Оцінка ефективності технічних та організаційних нововведень.

49. Суть, мета, значення й об'єкти прогнозування.

50. Принципи і методи економічного прогнозування.

51. Методичні основи планування і система планів.

52. Стратегічне, технічне і поточне планування.

Типові задачі

Задача 1

1 лютого на робочих місцях було зайнято 600 чол., у відрядженні знаходилось 30, не вийшло по хворобі 6,з дозволу адміністрації – 4 чол. 21 лютого було звільнено 5 працівників, а 24 лютого на зміну було прийнято 7 нових працівників. Визначити: а) облікову численність робітників на початок і на кінець місяця; б ) явочну чисельність робітників на 1 лютого; в) середньооблікову чисельність персоналу за місяць.

Задача 2

На підприємстві на 01.03.2011 р. налічується 600 чол. 12.03.2011 р. було прийнято 15 чол., а 21.03.2011 р. звільнено 25 чол. Визначити: спискову чисельність на 31.03.2011 р. та середньооблікову чисельність за березень.

Задача 3

Визначити номінальний фонд робочого часу й ефективний фонд робочого часу одного робітника, використовуючи такі дані: кількість святкових днів – 10; вихідних – 96. Кількість днів, що припадає на одного робітника: чергові та додаткові відпустки – 27,5; відпустки на навчання – 2; відпустки в зв’язку з вагітністю і пологами – 2; невиходи по хворобі – 8. Втрати часу в зв’язку зі скороченням тривалості робочого дня (години): для зайнятих на важких і шкідливих роботах – 0,15; для матерів, що годують немовлят – 0,02. Середня номінальна тривалість робочого дня – 7,8 год., кількість календарних днів у році – 365 днів.

Задача 4

Визначити виробіток на одного працівника у плановому році, його зростання у процентах до базового року, якщо відому, що у році 225 робочих днів. Річний виробіток у базовому періоді становив 16 тис. грн../людино – рік. За планом обсяг випуску продукції дорівнював 4,6млн. грн../рік, а зниження трудомісткості виробничої програми - 2400 людино – днів.

Задача 5

Середньооблікова чисельність працівників за звітний період склала 320 чоловік. Протягом року прийняли на роботу 25 чоловік, звільнено 50 чоловік, в тому числі: за порушення трудової дисципліни 20 чоловік, за власним бажанням 15 чоловік. Визначити коефіцієнт прийому, вибуття та плинності кадрів.

Задача 6

В цеху працює 56 автоматів, норма обслуговування — 8 автоматів; цех працює в 3 зміни. Номінальний фонд часу робітник 260 днів, чергові і додаткові відпустки 28 днів, невиходи по хворобі 3 дні. Визначити чисельність наладчиків.

Задача 7

Планова трудомісткість одного виробу дорівнює 0,8 нормо-годин, річний обсяг виробництва – 1,5 млн. шт. Підприємство працює у дві зміни, тривалість зміни – 8 годин. Втрати на регламентовані простої – 5%. Середній процент виконання норм виробітку 115%. Ефективний фонд роботи одного робітника – 229 днів. Визначити планову чисельність робітників-відрядників.

Задача 8

Визначити виробіток на одного працівника у плановому році, його зростання у процентах до базового року, якщо відомо, що у році 225 робочих днів. Річний виробіток у базовому періоді становив 15 тис. грн./людино-рік. За планом обсяг випуску продукції дорівнював 4,6 млн. грн./рік, а зниження трудомісткості виробничої програми – 1300 людино-днів.

Задача 9

Розрахувати місячну заробітну плату ремонтного слюсаря 5-го розряду, що оплачується за почасово-преміальною системою. Простої обладнання знизились проти норми на 7 %. За кожен 1 % зниження норми простою виплачується премія 5 % тарифної ставки. Число фактично відпрацьованих днів 21 по 8 годин кожен.

Задача 10

Розрахувати місячний заробіток робітника при відрядно-преміальній системі оплати праці, якщо за місяць (175 годин) робітник виконує 600 детале - операцій. Норма часу на одну детале-операцію 20 хв., робота 4-го розряду. За умовами відрядно-преміальної системи премія нараховується за виконання планового завдання в розмірі 10 % місячного відрядного заробітку і за кожен 1 % перевиконання плану в розмірі 1,2 % відрядного заробітку.

Задача 11

Розрахувати загальну суму заробітної плати робітника,якщо за місяць ним було відпрацьовано 24 робочі дні тривалістю 8,2 години і виготовлено 189 виробів. На один виріб витрачається 1,5 години. Розцінка складає 11,5 грн., вихідна база для нарахування доплат -105% виконання норм виробітку. При виробництві продукції понад вихідну базу розцінка подвоюється.

Задача 12

Оклад економіста - 3530 грн. за місяць при тривалості робочого дня 8,2 год. За графіком ним має бути відпрацьовано 22 дні, один з яких передсвятковий. З певних причин економіст був відсутній на роботі протягом двох робочих днів. За місяць йому нараховано премію в розмірі 20 % фактичного заробітку. Обчисліть місячну заробітну плату економіста.

Обчислити кількість годин, яку мав відпрацювати економіст протягом місяця за умови, що тривалість передсвяткового робочого дня 6 год. та місячну заробітну плату економіста.

Задача 13

Робітник-погодинник 3-го розряду відпрацював за місяць 22 дні. Тривалість робочого дня 8 годин. За виконання місячного завдання виплачується премія в розмірі 9%, а за кожен процент перевиконання завдання 1,5% заробітку робітника по тарифу. Завдання виконано на 104%. Годинна ставка робітника 1-го розряду – 6,05 грн. Визначити заробіток робітника.

Задача 14

Загальний відрядний заробіток бригади склав 32158,50 грн., а члени бригади відпрацювали таку кількість 8-годинних змін: бригадир 6-го розряду – 20; слюсар 5-го розряду – 21, слюсар 4-го розряду – 23; слюсар 3-го розряду – 16; токар 3-го розряду – 11; підсобний робітник 2-го розряду – 22. розподілити бригадний заробіток між членами бригади, приймаючи в розрахунок тарифні ставки для робіт з важкими і шкідливими умовами праці.

Задача 15

Розрахувати коефіцієнт змінності роботи облад¬нання на виробничій дільниці. Вихідні дані наведені в таблиці

Назва обладнання Встановле¬но облад-нання, одиниць Фактично відпрацьовано верстато-годин за місяць

у тому числі

всього в першу зміну в другу зміну в третю зміну

Токарні верстати 8 280 160 120 -

Револьверні вер¬стати 4 182 80 78 24

Розточці верстати 11 360 220 140 -

Шліфувальні вер¬стати 5 199 104 \95

Разом 28 1021 564 433 24

Задача 13

Вартість основних фондів на початок року становить 850 тис. грн. У квітні введено основних фондів на 72 тис. грн., а в жовтні — на 60 тис. грн. Обсяг випуску продукції — 900 тис. грн. Чисельність промислового персоналу — 689 чол. Визначити: а) фондовіддачу; б) фондомісткість; в) фондоозброєність.

Задача 14

Мале підприємство придбало три роки тому верстат вартістю 6000 тис. грн. Нормативний строк служби верстата 5 років. Визначити: накопичену суму амортизаційних відрахувань за 2 роки його використання, якщо підприємство використовує метод прискореного зменшення залишкової вартості. Ліквідаційна вартість 10 тис. грн.

Задача 15

На підставі наведених даних розрахувати суму амортизаційних відрахувань у перші три роки застосування кумулятивного методу. Публічне акціонерне товариство володіє основним засобом первісною вартістю 108500 грн. Нараховуючи амортизаційні відрахування за допомогою прямолінійного методу, підприємство встигло списати на витрати виробництва 28 600 грн. вартості об’єкта, після чого підприємство перейшло на кумулятивний метод нарахування амортизації, визначивши залишковий термін корисного використання машини 7 років і ліквідаційну вартість на рівні 6 % від первісної вартості основного засобу.

Задача 16

Початкова вартість основних виробничих фондів 570 тис. грн. З 1 квітня введені нові основні фонди на суму 20 тис. грн., а з 1 травня вибувають старі основні фонди на суму 6 тис. грн.. Визначити: а) середньорічну вартість основних фондів; б) показники ефективності відтворення основних фондів.

Задача 17

Балансова вартість устаткування 3500 тис. грн., ліквідаційна вартість прогнозується на рівні 5 % балансової, нормативний термін експлуатації — 5 років, нормативний обсяг продукції, який підприємство передбачає зробити, використовуючи об’єкт, — 500 одиниць. Визначити річну суму амортизаційних відрахувань на устаткування.

Задача 18

Нарахувати амортизацію за допомогою кумулятивного методу на основне виробниче устаткування, якщо корисний термін його експлуатації складає 5 років. Первісна вартість устаткування 19076 грн., ліквідаційна вартість устаткування 356 грн.

Задача 19

Визначити коефіцієнт екстенсивного використання обладнання, якщо відомо, що в цеху встановлено 20 токарних, 8 фрезерних і 10 свердлильних верстатів. Річна виробнича програма механічного цеху складає по токарних роботах 60 000 верстато - годин, по фрезерних – 15 000, по свердлильних роботах – 18 000 верстато - годин. Токарні і фрезерні верстати працюють в 2 зміни, свердлильні в 1 зміну. Токарні і фрезерні верстати простоюють в ремонті протягом року 365 годин кожний, свердлильний – по 276 год. В році 250 робочих днів, тривалість зміни 8,2 години.

Задача 20

Вирахувати узагальнюючі показники використання основних фондів, якщо вартість основних фондів на початку року становить 40000 тис. грн., а у жовтні буде введено нових основних фондів на суму 2000 тис. грн. Валова продукція, становить 120000 тис. грн., чисельність працюючих - 3000 осіб.

Задача 21

Вартість основних фондів підприємства на початок року складає 6890 тис. грн. З 1 травня введено в дію нових основних фондів на суму 850 тис. грн., з 1 жовтня виведено з експлуатації спрацьованих основних фондів на суму 1450 тис. грн. Рівень фондовіддачі в базовому році становив 1,22 грн. У розрахунковому році передбачається збільшити обсяг реалізованої продукції на 17 %, а середньорічну вартість основних фондів — на 13 %. Визначити рівень фондомісткості в базовому та розрахунковому році.

Задача 22

На початок року основні засоби підприємства становили 2,14 млн. грн. Підприємство 1 березня закупило обладнання на суму 545 тис. грн. Витрати на транспортування й монтаж склали 30 тис. грн. З 1 травня основні засоби було поповнено новим автомобілем вартістю 86 000 грн., а з початку третього кварталу було списано зношені верстати на суму 260 тис. грн. Протягом року фізичний знос склав 36% балансової вартості основних фондів. Визначити первісну, середньорічну та залишкову вартість основних фондів підприємства.

Задача 23

Вартість основних фондів на початок року становила 3,6 млн. грн., у березні буде введено основних фондів на 500 тис. грн., у червні виведено на 674 тис. грн., у третьому кварталі введено на 370 тис. грн., у вересні виведено на 30 тис. грн., а з 1 листопада буде введено основних фондів на 150 тис. грн. Визначити: а) середньорічну вартість основних фондів підприємства; б) коефіцієнт оновлення основних фондів; в) коефіцієнт вибуття основних фондів.

Задача 24

Визначити, на яку суму можна збільшити план реалізованої продукції при такій же сумі оборотних засобів, якщо в результаті впровадження потокового методу виробництва тривалість одного обороту скоротилася на 14 днів. По плану завод повинен реалізувати продукції на 45 млн. грн. при середньорічному залишку нормованих оборотних засобів 8 млн. грн.

Задача 25

Фірма освоїла виробництво нового виробу, собівартість якого становить 5000 грн. Річна виробнича програма складає 800 одиниць. Виробничий цикл триває 48 дні. Вартість сировини та матеріалів дорівнює 50% собівартості виробу, решта витрат розподіляється рівномірно. Визначити норматив оборотних коштів у незавершеному виробництві.

Задача 26

На підприємстві за один день витрачається 14 тонн сировини, ціна за 1 тонну — 12 тис. грн. Сировина і матеріали доставляються на підприємство кожні 16 днів, тривалість транспортування 2 дні, підготовчий запас 3 днів, страховий — половина поточного запасу в днях. Визначити величину виробничих запасів, їх мінімальний, максимальний та середній запас.

Задача 27

За прогнозними розрахунками фірма у звітному році мала виробити товарної продукції на загальну суму 1400 тис. грн. за наявності оборотних коштів у межах 160 тис. грн. Фактично за наявності тих самих оборотних коштів фірма спромоглася випустити і реалізувати власної продукції на суму 1420 тис. грн. Визначити суму вивільнення (економії) оборотних коштів фірми, кількість фактичних оборотів оборотних коштів та фактичну тривалість одного обороту.

Задача 28

Визначити ефективніший варіант капіталовкладень між новим будівництвом і реконструкцією, якщо витрати на нове будівництво становитимуть 140 млн. грн., а на реконструкцію — 100 млн. грн. при цьому собівартість одиниці продукції на реконструйованому підприємстві очікується 17 тис. грн., а обсяг випуску — 10 тис. шт. Собівартість одиниці продукції на новому підприємстві — 10 тис. грн., а обсяг випуску — 9 тис. шт. Собівартість одиниці продукції на діючому підприємстві дорівнює 20 тис. грн., а обсяг випуску — 3 тис. шт.

Задача 29

Збільшити випуск автомобілів можна шляхом будівництва нового підприємства або завдяки реконструкції діючого. Враховуючи, що нормативний коефіцієнт ефективності капітальних вкладень Ен = 0,2, вибрати найефективніший варіант, використавши дані таблиці.

Показники Діюче виробництво Реконструкція Нове будівництво

Собівартість річного випуску продукції, млн. грн./рік 60 170 90

Питомі капіталовкладення, млн. грн. — 100 140

Задача 30

Встановити доцільність інвестицій в будівництво нового заводу за показниками абсолютної ефективності, якщо відомі такі дані:

Показники

Обсяг випуску продукції в натуральних одиницях, тис. грн. 51

Гуртова ціна виробу, грн. 200

Собівартість виробу, грн. 160

Обсяг капітальних вкладень, млн. грн. 14

Вартість виробничих фондів, млн. грн. 12,5

Задача 31

Вибрати кращий з двох варіантів капіталовкладень на удосконалення технологій виробництва 1000 виробів та обґрунтувати доцільність її проведення за даними таблиці, якщо Ен = 0,15.

Показники Діюче виробництво Варіанти

І ІІ

Собівартість одиниці продукції, грн. 1500 1800 1200

Питомі капіталовкладення, млн. грн. 3,0 2,5 3,5

Задача 32

На підставі економічних розрахунків потрібно обрати найефективніший варіант вирішення виробничо-господарського завдання, використовуючи дані таблиці.

Показники Варіанти

1-й 2-й

Капітальні вкладення, тис. грн. 600 640

Собівартість річного обсягу продукції тис. грн. 500 4900

Коефіцієнт доходності інвестиції 0,20 0,20

ЕКОНОМІЧНИЙ КОЛЕДЖ

ДЕРЖАВНОГО ВИЩОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ

"КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ім. В.ГЕТЬМАНА"

МОДУЛЬНА КОНТРОЛЬНА РОБОТА

з дисципліни "Економіка підприємства"

Варіант №00

Блок теоретичних питань (4 б.)

1. Назвіть види зарплати. Які функції виконує заробітна плата. (1 бал)

2. Дайте визначення термінам: (1,5 бала)

а) Оборотні кошти підприємства — це...

б) Управління — це...

в) Інвестиції — це…

3. Завершіть речення: (1,5 бала)

а) Підприємство як суб’єкт ринкової економіки самостійно вирішує…

б) Нормативний термін окупності додаткових капітальних вкладень при Ен = 0,2 складає...

в) Функціями управління є …

Блок практичних завдань (6 б.)

Задача 1 (3 б.)

Визначити ефективніший варіант капіталовкладень між новим будівництвом і реконструкцією, якщо витрати на нове будівництво становитимуть 140 млн. грн., а на реконструкцію — 100 млн. грн. при цьому собівартість одиниці продукції на реконструйованому підприємстві очікується 17 тис. грн., а обсяг випуску — 10 тис. шт. Собівартість одиниці продукції на новому підприємстві — 10 тис. грн., а обсяг випуску — 9 тис. шт. Собівартість одиниці продукції на діючому підприємстві дорівнює 20 тис. грн., а обсяг випуску — 3 тис. шт.

Задача 2 (3 б.)

Початкова вартість основних виробничих фондів 570 тис. грн. З 1 квітня введені нові основні фонди на суму 20 тис. грн., а з 1 травня вибувають старі основні фонди на суму 6 тис. грн.

Визначити: а) середньорічну вартість основних фондів; б) показники ефективності відтворення основних фондів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]