Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IDP.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
140.1 Кб
Скачать

5 Категорій класифікаторів

Існує п'ять категорій класифікаторів.

Загальні класифікатори використовуються в якості одного посередника при обміні інформацією між АСМ органів верхнього рівня управління; АСМ верхнього рівня управління та галузевими АСМ; АСМ підприємств різних міністерств; ОЦ колективного користування.

Міжгалузеві класифікатори використовуються тимчасово в якості посередника при обміні інформацією між АСМ різних рівнів й утримувача інформації, для якої не створені загальні класифікатори.

Галузеві класифікатори служать всередині міністерств для обміну інформацією між галузевою АСМ й АСМ підлеглих підприємств. Вони утримують: техніко-економічну інформацію; інформаційні масиви, які включають об'єкти, специфічні для даної галузі; вибірки, в яких кодові позначення відрізняються від загальних.

Загальнодержавні класифікатори використовуються для обміну інформацією в загальнодержавних АСМ й утримують інформацію, яка відсутня в загальних класифікаторах.

Класифікатори підприємства застосовуються в АСУП й утримують інформацію, яка відсутня в загальних, галузевих, загальнодержавних класифікаторах; вибірку з вказаних класифікаторів, яка включає специфічні для даного підприємства об'єкти, а також кодові повідомлення, які відрізняються від прийнятих у вказаних класифікаторах.

ЄСКК

Для систематизації у взаємодії класифікаторів різних категорій у країні створена Єдина Система Класифікації та Кодування (ЄСКК) Техніко-Економічної Інформації (ТЕІ). Її розробка і впровадження має на меті підвищити ефективність управління народним господарством за рахунок: створення єдиної інформаційної мови в АСМ та широкого впровадження машинних методів обробки інформації, більш ефективного функціонування діючих і швидкого вводу АСМ, що створюються, об'єднання АСМ різних сфер і рівнів управління в загальнодержавній АСМ.

Основний склад єдиної системи класифікації і кодування ТЕІ включає: 1) комплекс взаємозв'язаних нормативно-технічних і методичних матеріалів; 2) комплекс взаємозв'язаних загальних класифікаторів ТЕІ; 3) автоматизовану систему ведення загальних класифікаторів ТЕІ.

Бази знань. Інтегровані системи

Для повноти представлення знань необхідний аналіз існуючих автоматизованих засобів і систем. Традиційні засоби програмного забезпечення (звичайні мови програмування, системи управління базами даних і звичайні інтегровані системи) можуть застосовуватися лише як інструментальні компоненти при створенні баз знань для систем менеджменту або як джерела знань засобів інформатики. Серед автоматизованих засобів обробки інформації, які потенційно придатні для представлення знань й оперування ними, можна назвати інтегровані системи, зорієнтовані на обробку знань, експертні системи, мови логічного програмування і системи, які базуються на знаннях.

Серед інтегрованих пакетів, зорієнтованих на обробку знань, можна назвати систему SMALLTALK. Основним мовним засобом представлення інформації в системі є об'єктно зорієнтована мова, яка подібна на мову СИМУЛА щодо опису динаміки породження класів й окремих екземплярів класів.

Особливе місце між системами, що базуються на знаннях, займає ГІПЕРТЕКС, в основі якого лежить концепція обробки мовних текстів.

Розглянуті системи є окремими представниками великого класу програм-

них засобів, у яких матеріалізуються спроби опису й оперування знаннями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]