Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт2.docx
Скачиваний:
70
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
174.19 Кб
Скачать

2.3. Маркетинг, збут та управління маркетинговою і збутовою діяльністю підприємства

ПАТ "Птахофабрика "Перше травня" є одним iз лидерiв в птахiвництвi України.

Основними споживачами продукції є фірмові магазини, продуктові магазини, супермаркети, ринки та оптові покупці, що знаходяться на території області та найближчих областей та регіонів. Основним ринком збуту птахiвничої продукцiї, як i ранiше, є внутрiшнiй ринок України. Яєчна продукцiя ПАТ "Птахофабрика "Перше травня" продаться в Черкаськiй (52,2%), Кiровоградськiй (5,5 %), Iвано-Франкiвськiй (25,3%), Київськiй (9,7%), Харкiвськiй (2,5%), iнших областях – (4,8%).

Протягом останнiх рокiв пiсля тривалого спаду виробництва у птахiвництвi намiтилась тенденцiя збiльшення обсягiв виробництва яєць.

Основними конкурентами товариства є наступнi пiдприємства України: - ВАТ "Полтавська "Птахофабрика"; - Птахофабрика "Росiя"; - Птахофабрика "Україна"; - ЗАТ "Малинове".

У вiсняно-лiтнiй перiод вiчутна значна конкуренцiя зi сторони невеликих приватних господарств. В даний час реалiзацiя продукцiї, виробленої в нашому господарствi має дуже велике значення. В умовах конкуренцiї виживає той виробник, в якого продукцiя вищої якостi i дешевша. Вiд правильного цiноутворення залежить економiка господарства.

Управління маркетинговою і збутовою діяльністю підприємства

На підприємстві ПАТ «Перше Травня» за здійснення маркетингової та збутової діяльності відповідає відділ з маркетингу. До його основних функцій можна віднести: діяльність з дослідження товарного і ресурсного ринків підприємства.; формування товарної і цінової політики підприємства; рекламна і збутова діяльність підприємства; визначення каналів збуту продукції підприємства; визначення рівеня конкурентоспроможності продукції підприємства; ідентифікація наявності або відсутності кризи постачання та/або збуту; організація маркетингової та постачальницько-збутової діяльності на підприємстві; формування конкурентної стратегії підприємства та засоби її реалізації. Склад: 2 начальники відділу маркатенгу та 5 менеджерів з продажів.

На конкурентоспроможність підприємства впливають як внутрішні так і зовнішні фактори. Розглянемо їх у таблиці 2.3.1.

Таблиця 2.3.1

Внутрішнє та зовнішнє середовище Птахофабрики «Перше Травня»

Внутршнє середовище

Цілі

Підприємство ставить перед собою такі цілі, як збільшення обсягу збуту продукції;

зміцнення позицій на ринку через збільшення спектру послуг,

підтримання сприятливої робочої обстановки;

Технологія

Завантаження та вивантаження тари, готової продукції, наклейка акцизної марки проводиться автоматизованим способом.

Ресурси

Готова продукція харчування та госптоварів;

робоча сила;

власні кошти та кредити, аванси; паливо.

Персонал

Кваліфікований персонал, який постійно підвищує свою кваліфікацію; робітники відповідально ставляться до праці.

Зовнішнє середовище

Споживачі

Підприємства та державні заклади

конкуренти

Підприємство функціонує на такому ринку збуту, де є багато конкурентів, з'являються постійно нові, є серйозні конкуренти, які значно погіршують діяльність фірми.

державні органи влади

Підприємство дотримується всіх правил регулювання державою, виплачує податки.

науково-технічний прогресс

Підприємство намагається вводити нове сучасне обладнання, що дозволяє стати більш конкурентноспроможнішими. Це насамперед стосується програмного забезпечення.

З даних таблиці можна зробити висновок, що Птахофабрика «Перше Травня» ставить перед собою досяжні цілі та робить все можливе для їх досягнення. Підбираються тільки висококваліфіковані робітники, чітко ставляться завдання, поставщики надійні, що дуже важливо у роботі з продуктами, що швидко псуються.

Таблиця 2.3.2

Нормативні, методичні та інструктивні документи, що регламентують роботу

Нормативні, методичні та інструктивні документи, що регламентують роботу маркетингової та збутової служб

ПАТ «Перше Травня»

Назва

Характеристика

1.

Посадові інструкції

Документ, що визначає організаційно-правове становище працівника в структурному підрозділі, що забезпечує умови для його ефективної праці. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]