Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка міжнародне.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
129.9 Кб
Скачать

Тема 8. Територія в міжнародному праві

Поняття та види території в міжнародному праві. Правовий статус території та види правового режиму території. Територіальний суверенітет, територіальне верховенство, територіальні права.

Територія держави: поняття та склад. Державна територія з міжнародним режимом використання (Шпіцберген). Кондомініум. Анклав. Зони (райони) державної території із спеціальним режимом. Умовна державна територія.

Поняття, види і способи встановлення державних кордонів. Делімітація та демаркація державних кордонів. Закон України “Про державний кордон”.

Поняття та види міжнародної території загального користування.

Територія із змішаним режимом: поняття та види.

Міжнародні ріки (озера). Проходження державних кордонів по міжнародним (прикордонним) рікам (озерам). Барселонська конвенція і статут про режим судноплавних шляхів міжнародного значення 1921 р., Женевська конвенція про гідроенергію водних потоків, які мають значення для декількох держав 1923 р., Гельсінські правила 1966 р., Конвенція про судноплавство на Дунаї 1948 р.

Правовий режим Арктики. “Секторальний принцип” володіння приарктичних держав в Арктиці. Міжнародне право і законодавство приарктичних держав щодо правового режиму арктичного простору і його частин. Арктична Рада.

Міжнародно-правовий режим Антарктики. Договір про Антарктику 1959 р.: система договору. Територіальні (заморожені) претензії держав в Антарктиці.

Тема 9. Відповідальність в міжнародному праві

Поняття міжнародно-правової відповідальності. Підстави виникнення міжнародної відповідальності. Види відповідальності: політична та матеріальна. Форми політичної відповідальності: сатисфакція, репресалії, санкції. Поняття реторсії. Форми матеріальної відповідальності: реституція, репарація, субституція. Поняття контрибуції. Обставини, що виключають насання відповідальності.

Матеріальна відповідальність за шкідливі дії, незаборонені міжнародним правом. Поняття абсолютної відповідальності. Конвенція про міжнародну відповідальність за шкоду, завдану космічними об’єктами, 1972 р.; Конвенція про відповідальність перед третьою стороною в області ядерної енергії 1960 р. і Додаткова конвенція до неї 1963 р., Конвенція про цивільну відповідальність за ядерну шкоду 1963 р., Конвенція про відшкодування шкоди, завданої іноземним повітряним судном третім особами на поверхні, 1952 р.

Міжнародні правопорушення. Міжнародні злочини. Види міжнародних злочинів. Злочини проти миру, злочини проти людяності (геноцид, тортури та ін.). Відповідальність за міжнародні злочини. Проект Кодексу злочинів проти миру та безпеки людства. Кримінальна відповідальність фізичних осіб за міжнародні злочини. Міжнародна кримінальна юстиція. Міжнародний римінальний суд. Римський Статут Міжнародного кримінального суду 1998 р. Міжнародні кримінальні трибунали (по колишній Югославії, Руанді та ін)

Злочини міжнародного характеру (транснаціональні злочини).

Робота Комісії міжнародного права над проектами статей про відповідальність держав.

Особливості відповідальності міжнародних організацій.

Тема 10. Мирні засоби вирішення міжнародних спорів

Поняття міжнародних спорів та засобів їх мирного вирішення. Гаазькі конвенції про мирне вирішення міжнародних зіткнень 1899 та 1907 рр. Загальний акт про мирне вирішення міжнародних спорів 1928 р. Статут ООН. Манільська декларація про мирне вирішення спорів та інші акти.

Системи мирних засобів вирішення міжнародних спорів.

Переговори та консультації, їх місце в системі засобів мирного вирішення спорів. Факультативні та обов’язкові консультації. Добрі послуги та посередництво: спільне та відмінне. Слідча та узгоджувальна процедури: спільне та відмінне. Закріплення слідчої та узгоджувальної процедури в міжнародно-правових актах. Декларація ГА ООН по встановленню фактів 1991 р.

Міжнародний арбітраж. Постійний та разовий арбітраж. Постійна палата третейського суду. Компетенція та склад. Міжнародні судові процедури. Міжнародний суд ООН. Міжнародний трибунал по морському праву, порядок створення та діяльності. Економічний суд СНД.

Механізм мирного вирішення спорів міжнародними організаціями. Мирне вирішення спорів в рамках ООН. Система врегулювання спорів в рамках ОБСЄ.