Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
175-184_Chekamov.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
51.24 Кб
Скачать

175. Охарактеризуйте сучасне україно-американське співробітництво

Українсько-американське партнерство міцно розвивається в усіх вимірах: безпековому, економічному, енергетичному і гуманітарному. Вбачаючи міжнародну миротворчу та стабілізаційну діяльність одним з пріоритетів своєї зовнішньої політики, Україна бере активну участь в зусиллях з відновлення миру та відбудови зруйнованих війною держав, зокрема Іраку, Афганістану, Косово.

Україна і надалі співпрацюватиме зі США та іншими країнами, зокрема, на напрямі протидії міжнародному тероризму і піратству, залишатиметься активним учасником процесів посилення стабільності і безпеки - як регіональної, так і глобальної, на напрямі нерозповсюдження ядерних матеріалів.

Очікується активізація інвестиційної та технологічної участі американських компаній в проектах енергетичного та агропромислового секторів України. Чільна увага приділяється економічному сегменту двосторонніх відносин. Нажаль, не так просто компенсувати збитки, нанесені двостороннім торгівельним відносинам минулою економічною кризою. Проте нам вдалося не лише припинити падіння двостороннього товарообігу, але й збільшити його обсяги за перші 9 місяців ц.р. на 68,5% у порівнянні з відповідним періодом минулого року в порівнянні з відповідним періодом минулого року. Позитивом вважаю і те, що з 1,2 млрд. дол. інвестицій Сполучені Штати входять в першу десятку інвесторів в українську економіку.

Окремим напрямком розвитку гуманітарного співробітництва є наукові обміни між Україною та США, що тривають з початку 90-х років та здійснюються переважно на кошти американського уряду. Відповідні програми фінансуються Конгресом, Державним департаментом та Агентством США з міжнародного розвитку та реалізуються через низку американських організацій, зокрема таких, як Рада з міжнародних досліджень та обмінів (IREX), Американські ради з міжнародної освіти, програм «Фулбрайт» та «Відкритий Світ». На консульському напрямі пріоритетними для української сторони питаннями є захист прав та інтересів фізичних і юридичних осіб України, забезпечення гідних умов проживання та виховання всиновлених з України громадянами США дітей.

Потребує практичного втілення пропозиція В.Ф.Януковича щодо посилення контактів між обома країнами, не обмежуючи їх урядовими колами і вивівши їх за межі обох столиць. Отримана принципова згода Президента США, який вважає, що реалізації цієї ідеї могли б сприяти, зокрема, бізнес-кола шляхом пожвавлення співпраці в галузі торгівлі й інвестицій. У цьому зв’язку важливим бачимо також конкретні кроки американської сторони на напрямі лібералізації візового режиму для громадян України. Планується і надалі розвивати співробітництво на рівні органів місцевого самоврядування двох держав, налагодження партнерства між державними і приватними секторами в регіонах України з метою підтримки малого та середнього бізнесу.

Продовжуватиметься робота з поглиблення кооперації на підприємницькому рівні, забезпечення належних рамкових умов діяльності іноземного капіталу, розширення доступу до ринку, розв’язання невирішених суперечок та оптимізації захисту прав інтелектуальної власності в Україні. Робиться все для збільшення присутності американських інвесторів і ноу-хау в Україні, зокрема у сільському господарстві, традиційній енергетиці та біоенергетиці.

Таким чином, як відзначив Президент Б.Обама в листі на адресу Президента В.Ф.Януковича, наші держави обрали курс на посилення стратегічного партнерства. Україна і США є союзниками на шляху посилення позицій демократії у світі, зміцнення стабільності, вирішення актуальних проблем міжнародної економіки і безпеки. Переконаний у тому, що українсько-американські відносини продовжать бути взаємовигідними, дружніми, прогнозованими і прагматичними.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]