Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економічний контроль реферат.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
35.65 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ВАДИМА ГЕТЬМАНА

КАФЕДРА БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ І АУДИТУ

Реферат на тему:

Поняття економічного контролю, його сутність, об’єктивність та основні принципи.

Виконала:

студентка IIІ курсу, 4 групи

юридичного факультету

денної форми навчання

Вердієва Л.Ф.

Київ 2012

План

  • Вступ;

  1. Поняття та суть економічного контролю;

  2. Об’єктивність та основні принципи економічного контролю

  3. Види економічного контролю;

  • Висновок;

  • Список використаних джерел.

Вступ

Актуальність теми. Контроль є однією з найважливіших функцій управління, без якої жодна на сьогоднішній день структура не зможе ефективно здійснювати свою діяльність і досягати поставлених цілей і завдань.

Контроль є складовою будь-якого механізму управління і його здійснення необхідне на всіх стадіях функціонування підприємств, установ, організацій.

Економічний контроль є одним з видів контролю, який покликаний забезпечити законність при здійсненні своєї діяльності державних, комунальних і приватних юридичних осіб, а також інших суб’єктів суспільних відносин.

Завданням моєї роботи є:

  • з’ясувати суть і завдання економічного контролю;

  • визначити об’єкт та суб’єкт контролю;

  • пояснити в чому полягає об’єктивність економічного контролю;

  • назвати принципи економічного контролю;

  • розказати про види економічного контролю;

  • зробити висновки щодо виконаної роботи.

Предметом моєї роботи є сукупність принципів і нормативно-правових актів, що регулюють і розкривають зміст економічного контролю.

Об’єктом є економічний контроль як одна з складових управління.

Джерельною базою є нормативно-правові акти міжнародного і національного права, а також праці вчених з приводу даного питання.

Поняття та суть економічного контролю

Термін "контроль" має французьке походження: соntrоlе — перевірка або спостереження з метою перевірки. Французьке соntrоlе утворилось від латинського соntrа — протидія і rоlе — ступінь впливу, значення, участь у чомусь. У такому розумінні термін "контроль" означає перевірку або спостереження з метою протидії чомусь небажаному в організації.

У науці існують різні визначення контролю, що взаємодоповнюють одна одну:

Контроль — це:

  • процес забезпечення досягнення організацією визначених цілей;

  • систематичний процес, за допомогою якого регулюється діяльність організації, забезпечується її відповідність планам, цілям, нормативним показникам;

  • постійне порівняння запланованих результатів з реально одержаними;

  • систематичне спостереження і перевірка процесу функціонування відповідного об'єкта з метою встановлення його відхилень від заданих параметрів.

Одним з аспектів контролю є забезпечення дотримування певних норм і правил.

Контроль як функція управління — це система спостереження і перевірки процесу функціонування даного об’єкта для встановлення його відповідності чи відхилення від заданих параметрів.

Головне завдання контролю — забезпечення законності виконання операцій, збереження коштів, майна та цінностей, а його мета — запобігання протиправним, незаконним та неправильно оформленим документами операціям, які надалі можуть призвести або призводять до викривлення даних наступної підсумкової інформації, що впливає на фінансову та господарську діяльність підприємства. В управлінні контроль є з’єднуючим елементом між управлінськими циклами. Процес управління складається з таких функціональнологічних стадій:

  1. управлінського рішення;

  2. контролю і перевірки виконання;

  3. оцінки результатів.

Контроль є необхідною самостійною функцією управління.

Контроль і перевірка виконання починаються з вивчення управлінського рішення, яке супроводжує процес розробки конкретної програми дій і найбільш повно виявляється на стадії фактичного виконання рішення. Завершуючи первинний процес управління, контрольна діяльність створює сприятливу перспективу для нового управлінського циклу.

Під час контролю виявляють:

  • якість самого управлінського рішення;

  • ефективність тих організаційних заходів, яких було вжито для його виконання;

  • відповідність організації об’єкта цілям успішного виконання настанов управлінського рішення;

  • доцільність розстановки кадрів, які виконують ці рішення.

Контроль є універсальним способом одержання інформації каналом зворотного зв’язку. Без механізму зворотного зв’язку між суб’єктом і об’єктом процес управління втрачає чіткість і цілеспрямованість. Контроль надає можливість здобувати оперативну інформацію, яка об’єктивно розкриває стан справ на підконтрольних об’єктах, визначає відповідність затвердженій програмі, виявляє недоліки в ухвалених рішеннях, організації виконання, способах і засобах їх реалізації.

Таким чином, контроль — це система спостереження і перевірки відповідності процесу функціонування об’єкта управління прийнятим управлінським рішенням, установлення результатів управлінського впливу на керований об’єкт за допомогою виявлення відповідностей або відхилень, здійснених у ході виконання цих рішень.

За допомогою контролю встановлюють причини і винних у відхиленнях з метою усунення негативних явищ і недопущення їх у майбутньому. Контроль як функція управління є засобом зворотного зв’язку між об’єктом і системою управління, він надає інформацію про дійсний стан керованого об’єкта, фактичне виконання управлінського рішення.