Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
325.63 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

ДВНЗ «КРИВОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

КРИВОРІЗЬКИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ ІНСТИТУТ

ГЕОГРАФІЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

КАФЕДРА ЕКОНОМІЧНОЇ І СОЦІАЛЬНОЇ ГЕОГРАФІЇ ТА МЕТОДИКИ ВИКЛАДАННЯ

Малі острівні країни Латинської Америки

Індивідуальний науковий проект

студента географічного факультету

групи ГОЕ-10-1-2

Педченка Андрія

Кривий Ріг – 2013

Зміст

Вступ…………………………………………………………………………….3

1. Поняття про малі острівні країни. Критерії їх визначення………………..4

2. Загальні риси соціально-економічного розвитку малих острівних країн Латинської Америки……………………………………………………….…...6

3. Перспективи інтеграції малих острівних країн Латинської Америки в регіональну та світову економіку………………………………………….…..9

4. Аналіз змісту завдання з точки зору з програми з географії для 10 класу середньої загальноосвітньої школи…………………………………...………12

Висновки………………………………………………………………………..13

Список використаних джерел…………………………………………………14

Вступ

Малі острівні країни, чисельність населення яких невелика, являють собою особливий випадок з точки зору як навколишнього середовища, так і розвитку. Вони відрізняються екологічною нестійкістю і вразливістю. Через невеликі розміри, обмеженості ресурсів, географічної ізольованості від ринків вони опиняються в економічно несприятливому становищі і не можуть розраховувати на «ефект масштабу». Для малих острівних країн океан і прибережна смуга мають стратегічне значення і являють собою цінний ресурс розвитку.

Завдяки географічній ізольованості таких островів, на них збереглося відносно багато унікальних видів флори і фауни, що визначає їх вельми важливе місце в глобальній системі біологічного різноманіття. Крім того, вони відрізняються багатством і різноманітністю культур населяють їх народів, для яких характерна особлива пристосованість до острівного середовища і знання методів раціонального використання наявних ресурсів.

Малі острівні країни, що розвиваються стикаються з усіма екологічними проблемами і труднощами, які характерні для прибережних зон, зосереджених на обмеженому просторі суші. Вони вважаються виключно уразливими з точки зору глобального потепління і підвищення рівня моря, причому деякі низько розташовані острова стикаються зі зростаючою загрозою втрати всієї своєї національної території. Більшість тропічних островів в даний час починають відчувати перші наслідки зростання частотності циклонів, штормів і ураганів, пов'язаних з кліматичними змінами. Цей фактор серйозно стримує їх соціально -економічний розвиток .

Оскільки можливості розвитку малих островів обмежені, планування і здійснення заходів у сфері сталого розвитку стикається з особливими проблемами. Малі острівні країни, що розвиваються навряд чи зуміють вирішити ці проблеми без сприяння і допомоги міжнародного співтовариства.

1.Поняття про малі острівні країни. Критерії їх визначення.

До числа малих острівних країн належать прибережні країни, розташовані на невеликій висоті над рівнем моря, які стикаються з низкою схожих проблем в галузі сталого розвитку, включаючи невелику чисельність населення, обмежені ресурси, віддаленість, схильність до стихійних лих, вразливість від зовнішнього впливу і надмірну залежність від зовнішньої торгівлі. Крім того, зростанню економіки цих країн і розвитку найчастіше перешкоджають значні транспортні витрати і витрати на послуги зв'язку, непропорційно високі витрати на утримання державного апарату і розвиток інфраструктури, що обумовлено малими розмірами цих держав, а також відсутністю будь-яких можливостей для використання ефекту масштабу.

Африка (7)

Гвінея-Бісау 1

Кабо-Верде

Коморські острови 1

Маврикій

Мальдівські острови

Сан-Томе і Прінсіпі 1

Сейшельські острови

Азія (22)

Самоа Сполучених Штатів (Американське Самоа) 2

Бахрейн

Вануату 1

Гуам 2

Кірібаті 1

Маршаллові острови

Мальдівські острови 1

Науру

Ніуе 2

Нова Каледонія 2

острови Кука 2

Самоа 1

Сінгапур

Співдружність Північних Маріанських островів 2

Соломонові острова 1

Палау

Папуа-Нова Гвінея

Тімор-Лешті 1

Тонга

Тувалу 1

Федеральні Штати Мікронезії

Фіджі

Французька Полінезія 2

Латинська Америка та Карибський басейн (23)

Ангілья 2

Антигуа і Барбуда

Аруба 2

Багамські острови

Барбадос

Беліз

Британські Віргінські острови 2

Віргінські острови Сполучених Штатів 2

Гаїті 1

Гайана

Гренада

Домініка

Домініканська Республіка

Куба

Монтсеррат 2

Нідерландські Антильські острови 2

Пуерто-Ріко 2

Сент-Вінсент і Гренадіни

Сент-Кітс і Невіс

Сент-Люсія

Сурінам

Тринідад і Тобаго

Ямайка

1 також є найменш розвинутими країнами

2 не є членами ООН

В даний час число малих острівних держав і територій , включених до переліку , використовуваний Департаментом з економічних і соціальних питань для моніторингу процесу сталого розвитку малих острівних держав , становить 51 . Дані країни часто поділяються на три групи відповідно з регіонами , де вони розташовані: Карибський басейн , басейн Тихого океану і АІМС ( Африка , Індійський океан , Середземне море і Південно-Китайське море) . Ці держави і території часто взаємодіють у рамках Організації Об'єднаних Націй в рамках Альянсу малих острівних держав ( АОСІС ) .

Таблиця 1